Кожна людина впродовж свого життя стикається з великою кількістю отруйних речовин як штучного, так і природного походження. Майбутній біології, проводячи лабораторний дослід, або працюючи в польових умовах, на природі, має знати про можливі отруєння та попереджувати їх. Саме тому, важливе місце серед дисциплін природничого циклу актуальною залишається токсикологія.

Токсикологія (від грец. toxicon – отрута й logos – навчання) – наука, що вивчає закони взаємодії живого організму й отрути. У ролі отрут може виявитися практично будь-яка хімічна сполука, що потрапила в організм у кількості, здатній викликати порушення життєво-важливих функцій і створити небезпеку для життя. Токсичність речовини тим більша, чим менша його кількість (доза) викликає розлади життєдіяльності організму.

Припускаючи цю універсальну властивість хімічних речовин, відомий лікар стародавності Парацельс вважав, що «Усе є отрутою й ніщо не позбавлене отруйності, одна лише доза робить отруту непомітною».

На сьогодні відомо, що багато хімічних речовин, прийняті усередину в оптимальній дозі, призводять до відновлення порушених якою-небудь хворобою функцій організму й тим самим проявляють лікувальні властивості. Багато речовин є складовою частиною живого організму (білки, жири, вуглеводи та ін.), тому для прояву їхніх токсичних властивостей потрібні особливі умови. Частіше токсичну дію викликають чужі живому організму речовини, які одержали назву “ксенобіотики” (від грец. хenos – чужий). Деякі речовини, перебуваючи в певній кількості й стані в середовищі існування або внутрішньому середовищі організму людини й тварин, становлять обов’язкову умову їхнього існування, наприклад мікроелементи (срібло, кадмій, літій, кобальт та ін.).

Вивчення токсикології це спосіб навчитися розуміти різні механізми токсичності і, як оцінювати ризик для здоров'я при використанні хімічних речовин у нашому повсякденному житті. Знання і професійна підготовка в токсикології дасть вам можливість зробити внесок у майбутнє з безпечного і сталого використання хімічних речовин, пестицидів та лікарських препаратів.

Таким чином, токсикологія формувалася паралельно з медициною і відображала наукові погляди того часу.

Навчальна дисципліна «Основи токсикологія» є основою для розуміння базових закономірностей поведінки біологічних систем в умовах екзогенної інтоксикації, вона базується на результатах, отриманих в галузі цитології, генетики, молекулярної біології, біохімії, фізіології, імунології, патологічної фізіології тощо.



Кредити: 5
Семестр: 122