Структура за темами

  • Загальне

  • Змістовий модуль 1- Основні концепції управління проєктами

    Тема 1. Вступ до управління проектами, знайомство зі світом управління проектами.

    Зміст: Поняття "проект", "управління проектами". Історія розвідку управління проектами. Етапи розвитку методів управління проектами. Передумови  та перспективи розвитку методів управління проектами. Класифікація типів проектів за: рівнем проекту; масштабом; складностями; термінами реалізації; вимогами до якості та способів його забезпечення; вимогами до обмеженості ресурсів сукупності проектів та інше.

     Тема 2. Система управління проектамиЗміст: Системний підхід до проекту, як процес переходу з початкового стану в кінцевий результат при участі ряду обмежень і механізмів. Відмінність проекту від виробничої системи. Поняття інвестиційного проекту. Основні елементи проекту. Процесна концепція УП. Сутність системи управління проектами, її елементи. Мета і стратегія проекту. Керовані параметри проекту. Результат проекту. Цілі та принципи управління проектами. Життєвий цикл проекту. Функції управління проектами. Обґрунтування доцільності проекту. Оцінка ефективності проектів.

    Тема 3. Управління за цілями — це процес визначення конкретних цілей в організації, які керівництво може донести до членів організації, а потім прийняття рішення про те, як послідовно досягти кожної мети. Цей процес дозволяє менеджерам виконувати роботу поетапно, щоб забезпечити спокійну, але продуктивну робочу атмосферу. Концепція «управління за цілями», що являє собою основу проектного менеджменту, спрямованої на покращення господарської діяльності підприємства. Використання даної моделі дає можливість зосередити зусилля усіх членів організації на досягнення не лише тактичних цілей організації, а й стратегічних. Тому актуальним завданням вітчизняних підприємств постає використання зарубіжного досвіду щодо впровадження цієї моделі.

  • Змістовий модуль 2 - Управління та планування проєкту як складова управління проєктами

    Тема 4. Планування проєкту, види, моделі визначення потреб

    Зміст: Планування послідовності робіт. Календарне планування робіт. Джерела ресурсного забезпечення проєкту та їх вибір. Планування витрат. Оптимізація недостатньої кількості ресурсів. Матеріально-технічна підготовка проєкту, структура, органи, торги і контракти. Розробка проєктно-кошторисної документації (ПКД), склад, послідовність.

     Тема 5. Сітьові моделі й сітьові графіки

    Зміст: Головна мета, завдання та методологія розробки сіткових графіків.  Теорія графів.  Оптимальне програмування, застосування алгоритмів.. Управління проектами в виробничих системах. Визначення оптимальних планових рішень в термін, визначений інвестором.


  • Змістовий модуль 3 - Стратегії Управління проєктами

    Тема 6. Життєвий цикл проєкту. Функції та підсистеми управління проєктами

    Зміст: Життєвий цикл проєкту: концептуальна фаза;  фаза розробки; фаза виконання; фаза завершення; експлуатаційна фаза.

    Функціонування проєкту у визначеному оточенні, що включає внутрішні і зовнішні компоненти. Визначення та зміст  підсистем управління проєктами.

    Тема 7. Класифікація типів проєктів за: рівнем проєкту; масштабом; складностями; термінами реалізації; вимогами до якості та способів його забезпечення; вимогами до обмеженості ресурсів сукупності проектів та інше.

    Тема 8. Для підвищення ефективності управління проєктами необхідно використовувати стратегічний підхід, а саме розробити стратегію управління проєктами із урахуванням послідовності виконання окремих видів діяльності. На сьогодні у світовій практиці широко використовуються новітні підходи, які на відміні від старших визначають, що управління проєктами знаходиться на вершині стратегії. В свою чергу під стратегією управління проєктами необхідно розуміти систему методів та моделей розвитку проєктної діяльності, яка заснована на збалансованому введені технічних, управлінських та бізнес аспектів до проекту.

  • Змістовий модуль 4 - Управління ризиками проєктів. Сучасна концепція управління якістю проєктів

    Тема 9. Основні поняття і визначення. Невизначеність, Ризик.  Види ризиків. Класифікація ризиків.  Аналіз ризиків.  Методи аналізу ризиків і невизначеності.

    Аналіз чутливості:  Перевірка стійкості. Точка беззбитковості.  Коректування параметрів проекту.  Формалізований опис невизначеності. Аналіз сценаріїв.  Дерево рішень.  Метод Монте-Карло.

    Тема 10. Якість — це цілісна сукупність характеристик об'єкту, що відносяться до його здатності задовольняти встановлені або передбачувані потреби. Зазвичай потреби формулюються за допомогою характеристик на основі встановлених критеріїв. Ключові аспекти якості.

    Сучасна концепція менеджменту якості. Загальне управління якістю. Менеджмент якості проекту


  • Індивідуальне завдання

  • Підсумковий контроль