Topic outline

  • General

    Предметом вивчення навчальної дисципліни є дослідження закономірностей та особливостей формування, функціонування та розвитку персоналу підприємства.

    Метою викладення навчальної дисципліни «Основи кадрової політики та кадрового планування» є формування комплексу теоретичних знань і практичних навичок щодо розробки та здійснення кадрової політики в сучасних організаціях, добору та розміщення персоналу, оцінювання та розвитку працівників, а також забезпечення цілеспрямованого та ефективного використання персоналу організацій.

    Основними завданнями вивчення дисципліни «Основи кадрової політики та кадрового планування» є:

    –      набути теоретичні знання з управління кадрової політики та кадрового планування;

    –                 оволодіти навичками аналітичного оцінювання ефективності управління персоналом;

    –                 опанувати практичні навички визначення потреби в персоналі і вмінні враховувати витрати на персонал;

    –                 виробити навички оцінки кадрової політики та кадрового планування.

    У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен набути

    таких результатів навчання (знання, уміння тощо) та компетентностей:

     

    Заплановані робочою програмою результати навчання

    та компетентності

    Методи і контрольні заходи

    1

    2

    ЗК3. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу.

    ЗК4. Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях.

    ЗК8. Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел.

    ЗК11. Здатність приймати обґрунтовані рішення.

    СК10. Здатність використовувати сучасні джерела економічної, соціальної, управлінської, облікової інформації для складання службових документів та аналітичних звітів.

    СК15. Здатність аналізувати структуру, механізм функціонування ринку праці, розробляти заходи з його регулювання, визначати психофізіологічні фактори трудової діяльності, розробляти і реалізовувати кадрову політику в контексті розвитку трудового потенціалу.

    СК16. Здатність використовувати сучасні методи та інструменти управління персоналом, здійснювати раціоналізацію трудових процесів, нормування праці, організацію роботи та оплати праці, оцінку і  атестацію, аудит і розвиток персоналу, формувати корпоративну культуру для забезпечення ефективного функціонування системи управління персоналом та досягнення цілей організації.

    ПРН19. Використовувати інформаційні та комунікаційні технології для вирішення соціально-економічних завдань, підготовки та представлення аналітичних звітів.

    ПРН22. Демонструвати гнучкість та адаптивність у нових ситуаціях, у роботі із новими об’єктами, та у невизначених умовах.

    ПРН24. Демонструвати здатність діяти соціально відповідально та свідомо на основі етичних принципів, цінувати та поважати культурне різноманіття, індивідуальні відмінності людей.

    ПРН25. Вміти аналізувати процеси функціонування ринку праці, визначати психофізіологічні фактори трудової діяльності, демонструвати знання щодо здійснення ефективної кадрової політики в контексті розвитку трудового потенціалу.

    ПРН26. Використовувати сучасні методи управління персоналом, оволодіти знаннями щодо особливостей раціоналізації трудових процесів, нормування, організації роботи і оплати праці, вміти проводити оцінку і атестацію, аудит і розвиток персоналу, формувати корпоративну культуру для забезпечення ефективного функціонування системи управління персоналом та досягнення цілей організації.

    Методи контролю: усне опитування, письмова перевірка, практичні роботи, розв’язання задач, тестування, розробка презентацій та ситуаційні завдання. Контрольні заходи включають поточний контроль, який здійснюється під час проведення практичних занять і має на меті перевірку рівня підготовленості студента до виконання конкретних видів навчальної діяльності.

    Поточний контроль може проводитися у формі усного опитування або письмового контролю на практичних заняттях, виступів студентів при обговоренні питань на практичних заняттях, а також у формі комп`ютерного тестування.

    Ще однією формою контрольного заходу є підсумковий контроль, тобто залік.

     

    Міждисциплінарні зв’язки. Дисципліна «Основи кадрової політики та кадрового планування» базується на знаннях дисципліни: «Основи економічних знань».

    Взаємозв’язок курсу з іншими дисциплінами ОПП, зокрема:  «Мотивування», «Управлінська діяльність підприємства», «Економіка праці і соціально-трудові відносини», «Основи управління персоналом», «Управління персоналом організації», «Ринок праці і демографія», «Аудит персоналу», «Кадрове адміністрування і діловодство», «Аналіз і планування трудових показників в організації», «Організаційно-управлінська робота кадрової служби підприємства», «Технології кадрової роботи», «Кадровий консалтинг», «Інноваційна діяльність в управлінні персоналом»,  «Методи і моделі прийняття рішень в управлінні персоналом», «Антикризове управління персоналом»,  «Міжнародне управління людськими ресурсами»  сприяє поглибленій підготовці бакалаврів до вирішення спеціальних практичних професійних завдань та формування передбачених ОП компетенцій.


  • Змістовий модуль 3. Особливості формування колективу організації та кадрової політики підприємства

  • Змістовий модуль 4. Характеристика кадрового планування на підприємстві і організація набору та відбору персоналу

  • Змістовий модуль 5. Особливості оцінювання та атестація персоналу

  • Змістовий модуль 6. Особливості управління процесом вивільнення персоналу