Структура за темами

  • Загальне

    Особливості конвертерного виробництва - це наука про способи отримання сталі в конвертерах в кількостях, що мають промислове значення. Сталлю називають сплав заліза з вуглецем та іншими елементами (марганцем, кремнієм, сіркою, фосфором), що деформується . Для отримання сталі зі спеціальними властивостями в метал вводять легуючі елементи: хром, нікель, молібден, вольфрам, мідь, ніобій, ванадій і ін., а також в збільшених кількостях марганець і кремній. Одержання заліза в чистому вигляді є трудомістким і дорогим процесом. Механічні властивості сталі, зокрема міцність, значно вище, ніж у чистого заліза. У зв'язку з цим чисте залізо використовують тільки для спеціальних цілей; в техніці і в побуті зазвичай застосовують сталь.

    Основною домішкою сталі, що значною мірою визначає її властивості, є вуглець. За вмістом вуглецю сплави Fe-C ділять на сталь і чавун. При вмісті нижче 1,7-2% С сплав Fe-C називають сталлю, а при > 1,7% С - чавуном. Розрізняють сталисті чавуни (від 1,7 до 2,8-3% С) і звичайні чавуни (> 3% С). При високих температурах сталь має високу пластичність, здатність куватися і прокочуватися. Чавун цими властивостями не володіє. Чавун має температуру плавлення, значно нижчу, ніж сталь, тому має гарні ливарні якості і широко застосовується в ливарному виробництві. В даний час виплавляють сталі, що містять, як правило, <1,2% С, і чавуни з 3,5-4,5% С.

    Технічна назва заліза і залізних сплавів - чорні метали. Значення чорних металів взагалі і сталі зокрема в народному господарстві величезне. Без використання сталі не могли б розвиватися ні гірська промисловість, ні транспорт, ні машинобудування, ні сільське господарство. За останні 60-100 років у багато разів збільшилося виробництво кольорових металів, особливо алюмінію, проте частка чорних металів в світовому виробництві продовжує залишатися переважаючою і майже незмінною - близько 95% загального виробництва металів. Протягом багатьох століть рівень економічної могутності тієї чи іншої держави визначався в першу чергу кількістю виплавленої сталі. При цьому основну масу становили так звані рядові марки стали; частка якісних і високоякісних марок була невелика.

    Цей період розвитку металургії характеризується докорінною зміною як масштабів виробництва якісної і високоякісної сталі, так і її частки в загальному виробництві та методів отримання. Це пов'язано з багатьма причинами: 1) для виробництва сталі потрібні видобуток вугілля і отримання з нього коксу, видобуток додаткових матеріалів, спорудження металургійних заводів, що пов'язано з величезними і всезростаючими (в зв'язку з виснаженням запасів багатих руд і дефіцитом коксівного вугілля) витратами матеріальних, енергетичних і трудових ресурсів; 2) розвиток техніки дозволяє безперервно підвищувати ефективність металургійного виробництва, тобто з тієї ж кількості руди і вугілля отримувати все більше металовиробів; 3) безперервне і здійснюване всезростаючими темпами переозброєння промисловості пов'язано з виведенням з ладу застарілого обладнання і відповідно з отриманням великої кількості металобрухту; металобрухт (а не залізна руда) все більшою мірою стає основною сировиною для виробництва сталі (це стосується насамперед розвинених в промисловому відношенні країн, тобто до країн з великою "металоємністю" народного господарства); 4) високі вимоги до якості сталі привели до розробки великого числа нових технологій, що істотно змінило в останні роки стан справ в сталеплавильній промисловості. Вимоги нових галузей техніки до якості багатьох марок сталей різко зросли 20-30 років тому і продовжують зростати. В результаті збільшилися масштаби виробництва сталі і сплавів, що містять мізерно малу кількість газів, неметалевих включень і інших небажаних домішок; розроблені нові способи обробки металу як в самому агрегаті, так і поза ним. Можливість отримання сталі з гарантовано низьким вмістом шкідливих домішок при мінімальному розвитку ліквації забезпечує можливість зростання промислового виробництва без істотного збільшення кількості виплавленої сталі.

    Все це, разом узяте, визначає нову ситуацію в промисловості, при якій масштаби виплавки сталі вже не характеризують промислову міць. Головним стають висока якість, чистота і надійність металопродукції. Неминуче при цьому ускладнення технології виправдовується результатом, що  досягається.


  • Розділ 1 Основи конвертерного виробництва. Термодинаміка і кінетика сталеплавильних процесів

  • Розділ 2 Шлакоутворення і основи шлакового режиму плавки

  • Розділ 3 Значення і поведінка найважливіших домішок металу в конвертерних процесах

  • Розділ 4 Розкислення-легування і дегазація сталі