Практичне завдання 1

Тема заняття: Організація роботи лікувальних закладів Кількість годин: 2 години 

Мета: сформувати уявлення про предмет і завдання «Основи догляду за хворими та інвалідами», визначити місце дисципліни в системі медико-біологічних та педагогічних дисциплін та засвоїти організацію роботи лікувальних закладів 

Навчальні цілі: студенти повинні: 

знати: • організацію роботи приймального і терапевтичного відділень; • види санітарної обробки хворих; • основи медичної етики і деонтології. 

уміти: • проводити антропометрію; • здійснити санітарну обробку хворого при вступі в стаціонар і в період перебування в стаціонарі. оволодіти навичками: • перенесення хворих; • транспортування хворих. 

План практичного заняття

 - Теоретична частина 

1. Ролі і місце догляду за хворими. 

2. Медична етика і деонтологія. 

3. Морально-етичні і естетичні норми відносин з хворою людиною. Ятрогенні хвороби. 

4. Типи лікувально-профілактичних закладів. Характеристика амбулаторних та стаціонарних лікувально-профілактичних закладів. 

5. Організація поступлення хворих до стаціонару. 

6. Санітарна обробка хворих. 

7. Транспортування хворих з приймального до лікувального відділення. 

8. Правила перенесення хворого на ношах і кріслі-каталці. Правила перекладання хворого з кушетки на ноші або каталку і з нош у ліжко. 

9. Особливості транспортування хворих із різними захворюваннями внутрішніх органів.

Література: 

Основна 

1. Загальний та спеціальний догляд за хворими з елементами фізичної реабілітації: Навч. посіб. для студ. ВНЗ фіз. виховання і спорту / П.С. Назар, Л.Г. Шахліна. К.: Олімп. л-ра, 2007. С. 5-24. 

2. Пропедевтика внутрішніх хвороб з доглядом за терапевтичними хворими / За заг. ред. А.В.Єпішина. Тернопіль: Укрмедкнига, 2001. С. 32-44. 

Додаткова 

1. Касевич, Н.М. Загальний догляд за хворими і медична маніпуляційна техніка: підручник. 2-е видання, виправлене К. : Медицина, 2009. С. 15-25, 73-79. 

2. Мурашко В.В., Шуганов Е.Г., Панченко А.В. Общий уход за больными: учеб. пособие. М.: Медицина, 1988. С. 7-28. 

3. Мухина С.А., Тарновская И.И. Общий уход за больными: Учеб. пособие. М.: Медицина, 1989. С. 5-40. 

4. Нетяженко З.В., Сьоміна А.Г., Присяжнюк М.С. Загальний та спеціальний догляд за хворими. К.: Здоров’я, 1993. С. 5-17, 30-50. 

5. Посібник до вивчення курсу «Основи загального та спеціального догляду за хворими з маніпуляційної технікою» / П.М. Полушкін, Д.В.Гальченко – Д.: ДНУ, Ч. 1,2, 2014. С. 5-19, 46-47.