Завдання до ЗМ 5

Задача 1

Визначте номінальну ціну акцій, випущених акціонерним товариством «Промінь», якщо його статутний капітал складає 20 млн грн, а кількість випущених акцій – 1 млн штук.

 

Задача 2

Акція номіналом 1 500 грн придбана за курсом 150, і за нею виплачується дивіденд 30% річних. Визначте поточну прибутковість інвестованих коштів.

 

Задача 3

Визначте курс акції, яка реалізована за ціною 125 грн з номінальною вартістю 75 грн.

 

Задача 4

Акціонерним товариством зареєстровано 100 тис. звичайних акцій, з яких 90 тис. було продано акціонерам. Через декілька місяців товариство викупило в інвесторів 15 тис. акцій. По закінченні звітного періоду зборами акціонерів прийняте рішення про розподіл у якості дивідендів 350 тис грн прибутку. Визначте дивіденд на одну акцію.

 

Задача 5

Статутний капітал акціонерного товариства «Вимпел» у розмірі 20 млн грн розподілений на 900 тис. звичайних і 100 тис. привілейованих акцій. Фіксована ставка дивіденду за привілейованими акціями складає 20%. Обсяг прибутку до розподілу між акціонерами складає 1,5 млн грн. Визначте суму дивідендів, яку одержали власники звичайних і привілейованих акцій.

 

Задача .6

Курсова ціна акції, розміщеної за номіналом 15 грн у перший рік після емісії склала 20 грн. Визначте додаткову прибутковість цінного папера.

 

Задача 7

Акція придбана за номіналом, який дорівнює 100 грн при 25% річних, курсова ціна через рік після емісії – 135 грн. Визначте сукупну прибутковість цінного папера.

 

Задача 8

Чистий прибуток акціонерного товариства за підсумками року становить 65 тис. грн. На виплату дивідендів спрямовується 45 % від суми чистого прибутку. Загальна кількість акцій, що емітована акціонерним товариством – 150 000 шт., з них – 10 % привілейованих акцій з фіксованим розміром дивіденду – 18 %. Статутний капітал АТ – 375 тис. грн.

Знайти: прибуток, що спрямовується на виплату дивідендів за простими та привілейованими акціями, ставку дивідендів за простими акціями, дивіденд на одну привілейовану та просту акцію.

 

Задача 9

Номінальна ціна акції  – 350 грн, щорічний дивіденд за  акцією склав 20 % від номіналу при середньому рівні позичкового процента – 18 %.

Знайти курс та ринкову ціну акції; поточну, додаткову та сукупну дохідність акції.

 

Задача 10

Інвестор придбав за номіналом нову 10-% облігацію вартістю 5 500 грн. при рівні позичкового процента 10 %. На момент перепродажу облігації рівень позичкового процента піднявся до 13 %. Знайти курс облігації на момент перепродажу за умови, що до її погашення залишилося 2 роки. Знайти загальний дохід другого покупця, коли настане строк погашення облігації.