Складання запиту на вакантну посаду

Складання запиту на вакантну посаду

Метою виконання завдання є, з одного боку, ознайомлення з можливостями працевлаштування в майбутньому та, з іншого боку, набуття навичок формування грамотного та ефективного запиту на заміщення вакантної посади, визначення вимог до кандидату.

 

Рекомендації до виконання завдання №3.2:

Під час підготовки до заняття треба проаналізувати наявні вакансії, на які можуть претендувати як випускники спеціальності «економічна кібернетика» чи «прикладна економіка». При цьому слід використовувати якомога більше джерел інформації: оголошення в спеціалізованих журналах та газетах, сайти великих аналітичних компаній, сайти підприємств, спеціалізовані сайти з пошуку роботи (наприклад, ті, що були наведені у тексті попереднього завдання), відомості центру зайнятості та ін.

Слід обрати та роздрукувати 2-3 найбільш типові описи вакансій та 2-3 «неякісні» описи вакансій, які не дозволяють зрозуміти, хто саме потрібен фірмі, які вимоги висуваються.

Також бажано ознайомитися з Довідником кваліфікаційних характеристик професій України (наприклад, за електронною адресою http://www.jobs.ua/ukr/dkhp) для правильного уявлення про необхідні вимоги до посад, наприклад, відсутність потреби у вищій освіті для посади оператора каси банку, але її необхідність для посади методиста чи лаборанта кафедри. Викладач також ознайомлює студентів із формою 3ПН, яку працедавець повинен подавати кожні 10 днів і яка містить відомості щодо наявних в організації вакансій.

На занятті під керівництвом викладача будуть обговорені основні недоліки та характерні риси «невдалих» запитів на заміщення вакантної посади.

Після загального обговорення студентам пропонується створити групи з 3 – 4 осіб та скласти запит на заміщення вакантної посади за 2 – 3 посадами, претендентами на які вони хотіли б стати в майбутньому.

Висновки за практичним завданнями 1 – 2: після отримання опису вакансій та складання студентами власних резюме викладач повинен звернути увагу на таке питання: що потрібно зробити, щоб відповідати вимогам «бажаних» вакансій? У результаті треба окреслити шляхи подальшого власного розвитку та подумати про стратегію досягнення кар'єрної мети.