Розгортання системи керування контентом WordPress на платформі для Веб-розробки WAMPServer

  1. Завантажте з офіційного сайту розробників комплект програм для швидкого встановлення веб-сервера, що працює на основі Apache, MySQL та PHP (для пакета WAMPServer - https://www.wampserver.com/ru/).
  2. Встановіть сервер. Вкажіть відповіді на питання, які задає установник (папка установки, ім’я та пароль адміністратора серверу баз даних та ін.).
  3. При запущеному сервері (на панелі задач справа повинна бути відображена іконка WAMPerver icon in tray) відкрийте браузер і вкажіть адресу локального сервера - http://localhost. Якщо Ви все зробили правильно, то у вікні браузера побачите стартову сторінку Веб-сервера, що працює на Вашому комп'ютері.
  4. Установка WordPress буде полягати в підготовці на сервері бази даних і папки для установки WordPress, завантажуванні архіву з останньою версією WordPress з офіційного сайту, копіюванні файлів WordPress на сервер та налаштуванні необхідних параметрів сайту.

  5. Щоб створити нову базу даних на сервері виконайте клік по іконці WAMP Server icon in tray  на панелі задач та оберіть з меню інструментів, що відкриється, інструмент phpMyAdmin.

  6. Для входу до нього введіть ім’я адміністратора та пароль, які Ви вказали при встановленні WAMPServer. Далі відкрийте вкладку Databasesвкажіть у ньому ім’я нової бази даних, яка буде містити дані сайту, працюючого під WorPress та натисніть кнопку Create, параметр Collation залиште без змін (utf8mb4_0900_ai_ci).

  7. Після цього потрібно завантажити архів з останньою версією WordPress з офіційного сайту (https://wordpress.org/). Створіть в підкаталозі www Вашого сервера каталог з ім’ям, яке Ви вирішили призначити Вашому сайту. Розархівуйте вміст завантаженого архіву в цей каталог, запустіть браузер і відкрийте сайт за посиланням http://localhost/<ім’я_сайту>. Якщо все зроблено правильно, то Ви побачите запрошення установника WordPress, що відкривається при першому запуску.

  8. Натисніть кнопку Вперед і в наступному вікні введіть назву створеної бази даних, ім’я адміністратора сервера баз даних та його пароль, у графі Хост баз даних вкажіть localhostа префікс таблиць залиште тим, що пропонується (wp_). Після визначення всіх параметрів натисніть Відправити.

  9. Якщо все зроблено правильно і програма установки змогла встановити зв'язок з MySQL, то в названій базі даних створюються необхідні таблиці, а Вам пропонується форма, де необхідно вказати відомості для початкового налаштування сайту:
    • Назва сайту відображається в заголовку на всіх сторінках сайту (згодом цей параметр можна змінити).
    • Ім'я користувача і пароль для облікового запису першого адміністратора сайту. Ім'я користувача змінити згодом можна.
    • Електронна адреса адміністратора сайту, ця адреса буде використовуватися при відновленні пароля адміністратора.
    • Вказується, чи можуть пошукові системи індексувати сайт. Згодом параметр можна змінити через адміністративну панель.
  10. Після натискання кнопок Встановити WordPress виконується встановлення WordPress і Ви потрапляєте на сторінку авторизації для доступу до адміністративної панелі сайту, створеного на основі WordPress. Установка програмного забезпечення сайту завершена, можна приступати до його налаштуванні і оформлення, а також до розміщення інформації.
  11. Виконайте резервне копіювання бази дани та файлів Вашого сайту.
  12. Встановіть на Вашому домашньому комп'ютері WAMPServer та WordPress і виконайте відновлення файлів сайту та бази даних у Вашому домашньому сервері.
  13. Вивчіть розділ розміщеного на сторінці дисципліни конспекту лекцій 2.5. Інструменти адміністрування та загальні налаштування CMS WordPress. Виконайте налаштування Вашої CMS WordPress відповідно до рекомендацій, наданих у конспекті лекцій.
  14. Встановіть плагін Cyr-To-Lat для автоматичної транслітерації постійних посилань, які генеруються з назв записів, сторінок та категорій (див. розділ конспекту лекцій 3.1.3. Створення контенту в WordPress - публікація записів). Виконайте налаштування автоматичного оновлення встановленого плагіну.
  15. Створіть нову категорію Новини і додайте до неї новий запис з довільною назвою. Перевірте роботу плагіна Cyr-To-Lat.
  16. Встановіть плагін Classic Editor для можливості перемикання між блочним редактором та класичним редактором сторінок та записів. Виконайте налаштування автоматичного оновлення встановленого плагіну.
  17. Створіть нову сторінку із заголовком, текстом у параграфі, списком та зображенням, використовуючи блочний редактор.
  18. Створіть нову сторінку із вмістом, однаковим з попередньою сторінкою, використовуючи класичний редактор.
  19. Виконайте за допомогою інструментів браузера порівняльне дослідження структури створених сторінок та визначте відмінності (кількість та ієрархію блоків, кількість та назви CSS-ідентифікаторів та класів тощо).