Завдання до теми 16 (2 бали)

Вимоги до виконання та оформлення: розв’язання задачі в письмовому вигляді.


Розв’язання задачі оцінюється у 3 бали. Практичні навички студента оцінюються таким чином: 1 бал – задачу розв’язано з суттєвими помилками; 2 бали - задачу розв’язано з незначними помилками, логіка розв’язання має зауваженнями; 3 бали – задачу розв’язано без помилок.

З метою отримання навичок розрахунку ефективності інвестиційних проектів міжнародного характеру, необхідно розрахувати економічну ефективність заходу «модернізація виробничої лінії активу з виробництва колінчастих валів BMW» за методом повного економічного результату (TER).

Вихідними умовами моделювання є: капітальні інвестиції на обладнання 200 млн. дол. США, щорічний дохід від економії на виведенні застарілого обладнання становить D = 25 млн. дол. США.; життєвий цикл проекту 10 років; метод нарахування амортизаційних коштів – прямолінійний; частка реінвестованого прибутку 60%; прибутковість реінвестованого прибутку 20%. Щорічні виплати за кредитною частиною інвестиційного капіталу становлять 15 млн. дол. США. У цю суму входить плата за ризики і знецінення коштів інвестора у зв’язку з інфляцією. Ліквідаційна вартість обладнання проекту 30 млн. дол. США. Для розрахунку середньозваженої вартості капіталу приймемо, що дві третини капіталу фінансуються за рахунок власних коштів підприємства і одна третина позичається у інвестора. Розрахункова середньозважена вартість капіталу становить 20,5.