Практичне завдання 3

Створення списків відтворення та завантаження відео на канал в YouTube

 YouTube – платформа для пошуку, перегляду та розповсюдження відеоматеріалів.

 1. Створіть власний канал на платформі YouTube. Для цього потрібно зайти у свій акаунт в Google та перейти на YouTube зі стартової сторінки Google, натиснувши праворуч нагорі на дев'ять крапок та обравши відповідну іконку. Після цього натисніть на значок свого профілю на платформі (праворуч угорі) та в меню, що розкриється, оберіть верхню опцію "Створити канал". (Якщо він у Вас вже був створений раніше, Ви побачите запис "Ваш канал").

 2. Здійсніть пошук відео на задану тему. Наприклад, наберіть у пошуковому рядку фразу "Цифрові інструменти Google для освіти". Оберіть 2-3 відео, які Вас зацікавили. Для розширеного пошуку можна використовувати фільтр, який з'явиться під пошуковим рядком після формулювання запиту.

 3. Створіть власний список відтворення на цю тему з обраних Вами відео. Для цього відкрийте перше відео та натисніть на іконку з та словом "Зберегти" під цим відео. (Ця функція може бути схована за трьома крапками). У меню, що розкриється, оберіть опцію "+Новий список відтворення" та дайте йому назву "Мої інструменти Google". У рядку "Конфіденційність" оберіть "Не для всіх" та натисніть "Створити". Аналогічним чином додайте до створеного списку відтворення "Мої інструменти Google" ще 1-2 відео, натискаючи під ними на "Зберегти" та обираючи зазначений список відтворення.

 4. Перегляньте створений список відтворення. Для цього, праворуч угорі натисніть на значок свого профілю на платформі YouTube та оберіть опцію "YouTube Студія". У полі Вашого каналу, що відкриється ліворуч, оберіть "Контент". У вкладці "Відео" Ви побачите всі відео, які вже були завантажені (якщо Ви робили це раніше), а у вкладці "Списки відтворення" - зберігатимуться створені Вами списки відтворення.

 5. Натиснувши на олівець, розташований на панелі списку відтворення, можна змінювати назву списку та опції доступу до нього, а також додавати до списку нові відео з YouTube. Для цього натисніть на три крапки та оберіть "+ Додати відео". У рядку, що з'явиться, вставте посилання на потрібне відео (скопіюйте, наприклад, адресу відео з п. 2 Додаткової інформації, розташованої в кінці цього завдання), яке необхідно додати до цього списку відтворення. Після того, як обране відео з'явиться на екрані, натисніть "Додати відео".

6. До списку відтворення можна також додати відео з-поміж тих, що вже є на Вашому каналі. Для цього їх необхідно перед цим завантажити з YouTube на свій каналТоді, у випадку, якщо потрібне Вам відео буде видалене з YouTube, воно збережеться на Вашому каналі. Для збереження відео з YouTube його потрібно спочатку завантажити на свій комп'ютер. Для цього в адресному рядку обраного відео (наприклад, "Як налаштувати доступ до об’єктів Google Диску?", розташованого за посиланням:

) перед словом "youtube" вставте без пробілу дві літери "ss" та натисніть ENTER. На екрані з'явиться зелена кнопка "Завантажити". Обравши формат файлу, наприклад, "МР4 720", завантажте зазначене відео на свій комп'ютер.

 7. Перед тим, як завантажувати відео на свій канал, потрібно його підтвердити за допомогою номеру телефону. Це надасть Вам можливість завантажувати великі відео. Як це зробити, див. за посиланням:

Після підтвердження (може тривати до 24 годин) додайте завантажене раніше відео (п. 6) на свій канал. Для цього на будь-якій сторінці YouTube праворуч угорі натисніть на значок камери з + та словом "Створити" й оберіть опцію "Завантажити відео". (Натиснувши на цей значок, Ви також можете обрати опцію "+Новий список відтворення", але вона доступна лише зі сторінки "YouTube студія, на яку можна перейти, натиснувши на значок свого профілю на платформі). Оберіть потрібне відео з комп'ютера, позначте, що це "відео не для дітей" та натисніть кнопку "Далі". Оберіть параметри конфіденційності "не для всіх" та знов натисніть кнопку "Далі". Після завершення завантаження та обробки відео натисніть "Зберегти". Відео з'явиться в контенті Вашого каналу у вкладці "Відео" вже як Ваше власне відео, на яке можна давати посилання й ділитися ним зі здобувачами та колегами. Для цього потрібно натиснути на три крапки на панелі відео та обрати опцію "Створити посилання для доступу". Описаним способом можна завантажити на You Tube будь-яке відео зі свого комп'ютера, у тому числі збережений запис ZOOM-конференції. Після завантаження відео на свій You Tube канал їх можна видалити з комп'ютера, щоб не займали місце.

8. Щоб додати це відео до свого списку відтворення "Мої інструменти Google" натисніть на його панелі на три крапки та оберіть "+ Додати відео". У вкладці, що відкриється, оберіть потрібне відео з розділу "Мій канал" та натисніть унизу на кнопку "Додати відео". Зазначене відео з'явиться у Вашому списку відтворення. При цьому воно також залишатиметься і в контенті Вашого каналу в розділі "Відео".

9. На панелі списку відтворення "Мої інструменти Google" натисніть стрілочку (Поділитися) та скопіюйте згенероване посилання на цей список. Тепер Ви можете поділитися своїм списком відтворення зі здобувачами або колегами.

10.  Створіть власний список відтворення, додавши до нього 5-6 відео на професійну тематику

11. Згенеруйте посилання для створених списків відтворення та прикріпіть їх до практичного завдання в системі Moodle 

Додатково:

1. Ознайомтесь з тематичним розділом платформи YouTube "Навчання", який знаходиться за посиланням: https://www.youtube.com/channel/UCtFRv9O2AHqOZjjynzrv-xg. На цьому ресурсі розміщені відеоматеріали зі шкільної програми, систематизовані як за класами, так і за різними шкільними предметами.

 Додаткова інформація:

1. Інформаційний сайт: YouTube: основи роботи з платформою: https://sites.google.com/view/2906-2022/%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8-youtube

2. Відеозапис онлайн-тренінгу від АЦР "Можливості YouTube для освіти": 


3. Можливості Youtube для освіти