Завдання до практичної роботи 4

ТЕМА 4. ПРОФЕСІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ НА ФОНДОВОМУ РИНКУ

Практичні завдання

Завдання №1. Визначте чи правильними є такі твердження. Відповідь обґрунтуйте.

1. В Україні банки можуть поєднувати торгівлю цінними паперами з депозитарною та реєстраторською діяльністю.

2. Професійна діяльність на вітчизняному фондовому ринку проводиться виключно на підставі ліцензії, що видається Національною комісією, яка здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

3. Ліцензія на провадження андерайтингу видається торговцю лише за умови наявності в нього ліцензії на здійснення дилерської діяльності.

4. Анулювання ліцензії учасника ринку, який суміщає певні види професійної діяльності, на окремий вид діяльності не тягне за собою припинення ним здійснення інших видів професійної діяльності на ринку цінних паперів.

5. Тип заявки, який дає інвестор брокеру, визначається наказом щодо обмеження строку купівлі-продажу цінних паперів.

6. Стоп-ціна продажу визначається нижче ринкової ціни, стоп-ціна купівлі визначається вище ринкової.

7. Обмеження «виконати і скасувати» передбачає термінове виконання чи скасування заявки. Припускає виконання частини наказу, залишок анулюється.

8. Лімітний наказ стає ринковим при досягненні ринком ціни, стоп-наказ не стає ринковим.

9. Продаж «без покриття» використовується в очікуванні зростання курсу цінних паперів і передбачає позичку грошових коштів у брокера.

10. Дилери не зобовʼязані в першу чергу виконувати заявки клієнтів у разі суміщення дилерської діяльності з брокерською.

11. При очікуванні падіння цін на ринку відкривається коротка позиція, при очікуванні зростання цін – довга позиція.

12. Прикладом ризикового арбітражу є купівля акцій міжнаціональної корпорації в одному регіоні за нижчою ціною і продаж в іншому регіоні за вищою ціною.

13. Спредерами називають тих, хто будує свої стратегії на основі тимчасових змін цін на активи.

14. Компанія з управління активами не має права здійснювати управління активами одночасно кількох інвестиційних і пенсійних фондів.

15. Адмініструванням недержавного пенсійного фонду може займатись юридична особа – одноосібний засновник корпоративного пенсійного фонду, який прийняв рішення про самостійне здійснення адміністрування фонду.

16. Фонди грошового ринку можуть вкладати кошти як в акції, так і в облігації та інші боргові цінні папери.

17. Основна діяльність інвестиційних банків зосереджена на операціях з цінними паперами.

 

Завдання №2. Встановіть відповідність між:

1) видами професійної діяльності та розміром мінімального статутного капіталу, необхідного для провадження такої діяльності в Україні

1. Дилерська діяльність.

2. Брокерська діяльність.

3. Андерайтинг.

4. Діяльність з управління цінними паперами.

а) 1 млн. грн.;

б) 7 млн. грн.;

в) 0,5 млн. грн.

2) видами договорів, які може укладати брокер, та їхніми змістовими характеристиками

1. Договір доручення

2. Договор комісії

а) брокер укладає угоди з третіми особами від свого імені, але за рахунок клієнта;

б) брокер укладає угоди з третіми особами від імені і за рахунок клієнта;

в) регулює лише взаємовідносини між клієнтом і брокером;

г) брокер не відповідає за виконання умов угоди третьою стороною;

д) рух грошових коштів і цінних паперів відбувається за посередництва брокера;

е) брокер не бере участі в переказі грошових коштів чи цінних паперів;

є) набуває прав і залишається зобовʼязаним перед третьою стороною брокер;

ж) права та обовʼязки перед третьою стороною виникають безпосередньо у клієнта.

3) фінансовими посередниками та видами професійної діяльності, якими вони можуть займатися при наявності відповідної ліцензії

1. Торговець цінними паперами.

2. Банк.

3.Професійний адміністратор.

4.Компанія з управління активами.

а) управління активами інституту спільного інвестування;

б) управління цінними паперами інвесторів;

в) управління грошовими коштами інвесторів;

г) управління активами пенсійного фонду;

д) адміністрування пенсійного фонду;

е) управління активами створеного самим фінансовим посередником корпоративного пенсійного фонду

         Завдання №3. Визначте, які дії з наведеного переліку має право здійснювати компанія з управління активами, а на які діє заборона:

1. Компанія з управління активами зобовʼязана (має право).

2. Компанія з управління активами  не має права.

а) укладати й розривати договори зі зберігачем та незалежним оцінювачем майна;

б) подавати звітність про результати діяльності інвестиційного фонду до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку;

в) здійснювати за власні кошти операції з цінними паперами, які є активами інституту спільного інвестування;

г) брати кредит, що підлягає поверненню за рахунок активів інституту спільного інвестування, в обсязі більш як 10% вартості чистих активів на строк, більший ніж три місяці;

д) представляти інтереси фонду в акціонерних товариствах, акціями яких володіє фонд;

е) вести реєстр власників іменних цінних паперів інституту спільного інвестування вікритого типу;

є) надавати позику або кредит за рахунок активів інституту спільного інвестування;

ж) продавати цінні папери інституту спільного інвестування органам державної влади

 

Завдання №4. Клієнт брокерської контори дає наказ брокеру купити протягом дня акції Х за ціною не вище 50 гр. од. за акцію. Якщо ціна акцій з часом буде знижуватись, збитки не повинні перевищити 10% від вкладених коштів. Які брокерські заявки можуть бути використані в даному випадку, і яким буде фінансовий результат покупця акцій при різних цінових змінах на ринку?

Методичні рекомендації. При виконанні даного завдання здобувач повинен врахувати, що для придбання акцій Х доцільно використати лімітну заявку. Якщо поточна ціна продажу нижче лімітної, або ціна купівлі вище лімітної, заявка не виконується. Для страхування від збитків може бути використана стоп-заявка, яка дає можливість здійснити купівлю або продаж акцій у той момент, коли ціна досягне обумовленого в наказі рівня, тобто купити акції, коли ціна зросте до вказаного в заявці рівня, або продати, коли ціна впаде до визначеного рівня.

 

Завдання №5. Інвестор має намір купити акції Х, якщо виявиться чітка тенденція до зростання їхньої ринкової ціни. Поточна ціна акції становить 45 гр. од. Порівняйте при різних цінових змінах на ринку результати торговельної операції інвестора, якщо для купівлі акцій будуть використані стоп-заявка і стоп-лімітна заявка. Стоп-ціна в обох заявках однакова й дорівнює 50 гр.од. за акцію. Лімітна ціна в стоп-лімітній заявці становить 52 гр.од.

Методичні рекомендації. При виконанні завдання здобувач повинен пригадати, що стоп-заявка на купівлю при досягненні стоп-ціни перетворюється на ринкову і дає можливість купити акції за найкращою з можливих цін. Стоп-лімітна заявка на купівлю – це стоп-заявка, яка при досягненні стоп-ціни перетворюється на лімітну і дає можливість купити акції за ціною, що не перевищує лімітну.

 

Завдання №6. В очікуванні зростання ринкової ціни акцій АВС інвестор укладає маржинальну угоду, а саме, купує 400 акцій АВС за ціною 20 гр.од. за акцію. При цьому для придбання акцій він використовує 4000 гр. од. власних коштів, а ще 4000 гр. од. (50% від загальної суми) позичає у брокера під 6% річних. Через місяць, коли курс акцій піднімається до 23 гр. од., інвестор продає акції і повертає позичку брокеру. Визначте фінансовий результат від проведення даної торговельної операції, якщо комісійні брокера становлять 0,5% від обсягу угоди.

Методичні рекомендації.При виконанні завдання здобувачу необхідно спочатку пригадати, що угоди з маржею, як і продажі без покриття, належать до простих спекулятивних стратегій, які є досить ризикованими і можуть привести як до значних прибутків, так і до значних збитків.

Маржинальні угоди базуються на позичці у брокера грошових коштів, угоди без покриття – на позичці цінних паперів. Тому у складі витрат при розрахунку фінансового результату від проведення таких операцій, крім комісійних брокеру, враховують проценти за користування грошовими коштами, або виплати за взятими в позичку цінними паперами.

Прибуток, отриманий інвестором від проведення даної операції, визначається за формулою:

Прибуток = Виручка від продажу – Власні інвестиції – Позичені кошти –  – Проценти за кредитом – Комісійні.

 

Завдання №7. Визначте, які типи заявок необхідно використати брокеру в наведених прикладах.

1. Продати акції протягом дня за найкращою ціною, яка складеться протягом торгової сесії.

2. Купити акції за ціною, не вище тої, яку визначив для себе інвестор, і утримувати їх в інвестиційному портфелі. Продати акції, якщо вони втратять в ціні більше 10%.

3. Купити 100 акцій, якщо їхня ціна почне зростати і досягне певного рівня. Витрати на придбання інвестор обмежує певною сумою. Купівлю не здійснювати, якщо акції різко зростуть  у ціні і сума купівлі перевищить можливості інвестора.

Методичні рекомендації. Користуючись словником термінів, методичними порадами до вивчення теми, рекомендованою літературою необхідно визначити типи зявок.

 

Завдання №8. Всі види професійної діяльності можна розділити на дві групи: діяльність з перерозподілу грошових ресурсів і фінансове посередництво та діяльність з організаційно-технічного та інформаційного обслуговування випуску та обертання цінних паперів. Охарактеризуйте зміст кожного виду діяльності.

Методичні рекомендації. Користуючись словником термінів, методичними порадами до вивчення теми, рекомендованою літературою необхідно охарактеризувати кожний вид професійної діяльності.

 

Завдання №9. Розробіть організаційну та функціональну структуру компанії з цінних паперів, що виконує всі можливі види професійної діяльності на ринку цінних паперів. Виділіть клієнтську зону, торгову зону, операційну зону.

Методичні рекомендації. Користуючись словником термінів, методичними порадами до вивчення теми, рекомендованою літературою необхідно розробити організаційну та функціональну структуру компанії з цінних паперів. Проаналізуйте можливі особливості структури такої компанії.

 

Завдання №10. Розробіть організаційну та функціональну структуру комерційного банку, що виконує, крім банківської, всі можливі види професійної діяльності на ринку цінних паперів.

Методичні рекомендації. Користуючись словником термінів, методичними порадами до вивчення теми, рекомендованою літературою необхідно розробити організаційну та функціональну структуру комерційного банку, що здійснює професійну діяльність на ринку цінних паперів. Проаналізуйте можливі особливості структури такого банку.

 

Завдання №11. Охарактеризуйте оборот коштів професійних учасників ринку цінних паперів – брокера та дилера. Порівняйте переваги та недоліки їхньої діяльності.

Методичні рекомендації. Користуючись словником термінів, методичними порадами до вивчення теми, рекомендованою літературою необхідно охарактеризувати діяльність професійних учасників ринку цінних паперів на прикладі діяльності брокера та дилера.

 

Завдання №12. Інвестор придбав акції на суму 10000 дол. США. Біржовий збір складає 0,5% від суми угоди, комісійна винагорода брокера встановлена у розмірі 1% від вартості акцій, брокерська контора стягує на свою користь 25% комісійної винагороди. Визначте розмір біржового збору, суми комісійної винагороди брокеру та брокерській компанії, суму трансакційних витрат.

Методичні рекомендації. При виконанні завдання слід врахувати, що  сума трансакційних витрат включає розмір біржового збору, суми комісійної винагороди брокеру та брокерській компанії.