Форум новин

Приклад вирішення задачі для студентів заочної форми навчання

Приклад вирішення задачі для студентів заочної форми навчання

Пирожкова Юлія Володимирівна -
Кількість відповідей: 0

Шановні студенти заочної форми навчання, розміщую для Вас приклад  вирішення практичних кейсів з курсу.

 

Борис приїхав до України та вирішив зустрітися зі своїм приятелем Германом. Під час зустрічі вони розпивали алкогольні напої та розмовляли про життя. У стані сп’яніння Герман розповів своєму приятелю про те, що він працює на оборонному заводі та зараз вони працюють над новим пристроєм, який виявляє будь-які літаки у радіусі 100 км. Борис задавав питання Герману про його новий пристрій на які Герман охоче відповідав і навіть накреслив принцип роботи приладу. Невдовзі цей прилад було вироблено у сусідній країні на шкоду інтересам України. Виявилось, що Борис був їхнім агентом, однак Герман цього не знав. Вирішіть питання про відповідальність винних осіб.

 

Борис: кваліфікація протиправного діяння зазначеної особи залежить від його політико-правового зв’язку з державою, тобто, якщо він є громадянином України, його діяння слід кваліфікувати за ч.1 ст.111 ККУ, державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду обороноздатності, державній, інформаційній безпеці України: шпигунство. У випадку, якщо Борис не є громадянином України або є особою без громадянства, його діяння слід кваліфікувати за ч.1 ст.114 ККУ, передача та збирання з метою передачі іноземній державі, іноземній організації або їх представникам відомостей, що становлять державну таємницю.

Герман: ч.1 ст.328 ККУ, розголошення відомостей, що становлять державну таємницю, особою, якій ці відомості стали відомі у зв'язку з виконанням службових обов'язків.

 

Увага! Вирішена задача має виглядати саме так, тобто, містити лише юридичну формулу кваліфікації (частина та стаття ККУ) та розшифровку (слід виписувати зі статті кодексу лише те, що підходить конкретно під зазначений кейс, повністю скопійована стаття за правильну відповідь не рахується).

Для того, щоб правильно вирішити задачу, необхідно повністю зібрати склад кримінального правопорушення, а саме:

Об’єкт – це те, на що посягає особа, яка вчиняє кримінальне правопорушення, у даному випадку це державна таємниця та національна безпека.

Об’єктивна сторона – це те, що саме скоїла винна особа, в даному випадку Герман розголосив відомості, що становлять державну таємницю, а Борис передав їх іноземній державі, що поставило під загрозу національну безпеку України.

Суб’єкт – це особа, яка вчинила кримінальне правопорушення. При вирішенні задач для правильної кваліфікації слід уважно аналізувати, чи підходить даний суб’єкт під ту норму, яку ви хочете використати. В даному випадку суб’єкт спеціальний, оскільки державну зраду можливо інкримінувати лише громадянину України, а шпигунство – лише громадянину іноземної держави чи особі без громадянства. З умови нашої задачі не зрозуміло, громадянство якої держави має Борис, саме тому слід написати дві формули кваліфікації.

Суб’єктивна сторона – це внутрішнє ставлення самих осіб до протиправного діяння, яке вони вчинили. В нашому випадку у Бориса - прямий умисел, тобто особа усвідомлювала суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачала його суспільно небезпечні наслідки і бажала їх настання; у Германа – необережність у формі кримінальної протиправної недбалості, тобто, особа не передбачала можливості настання суспільно небезпечних наслідків свого діяння (оскільки вважала Бориса приятелем, та перебувала у стані алкогольного сп’яніння), хоча повинна була і могла їх передбачити.

Лайфхак. Якщо під час вирішення задачі ви сумніваєтеся у своєму правильному розумінні та тлумаченні статті Кримінального кодексу, можна звернутися до науково-практичного коментаря, де кожна стаття розписується більш детально, як правило за вищезазначеним складом кримінального правопорушення. Для цього в пошук необхідно ввести: наприклад, стаття 111 ККУ, науково-практичний коментар. Одним з найбільш простих безкоштовних варіантів є коментар на сайті Мего-інфо.

Успіхів J