Історичні аспекти інформатики

Інформатика - відносно молода наука, яка до того ж дуже швидко еволюціонує, що часто призводить до таких форм її розвитку, які були до цих нір невідомі людству. Разом з тим значення інформатики постійно зростає, оскільки інформатизація активно проникає в усі сфери діяльності людини. Практично в кожній галузі науки можна зустріти своє, відмінне від інших визначення інформатики. Тому інформатика для математика, фахівця з комп'ютерної техніки, економіста, філософа, соціолога, філолога - це дуже часто, на перший погляд, зовсім різні науки. Однак якщо звернутися до історії становлення інформатики як науки, стає зрозуміло, що її базові принципи залежать від конкретної сфери її застосування.

Походження терміна "інформатика"

Термін "інформатика" виник у 60-х рр. XX ст. у Франції для назви області, що займається автоматизованою обробкою інформації за допомогою електронних обчислювальних машин. Французький термін informatique (інформатика) утворений шляхом злиття слів information (інформація) і automatique (автоматика) і означає інформаційну автоматику, або автоматизовану переробку інформації. В англомовних країнах цьому терміну відповідає синонім computer science (наука про комп'ютерну техніку).

У 1963 р радянський вчений Ф. Е. Темників одночасно з закордонними авторами визначає інформатику як науку про інформацію взагалі, що складається з трьох основних частин - теорій інформаційних елементів, інформаційних процесів і інформаційних систем. Це був перший важливий поворот у долі поняття "інформатика" , але він довго залишався лише історичним фактом. Так чи інакше, тоді поняття "інформатика" ще не отримало в нашій країні помітного поширення. Хоча в науковій літературі вже в той період часто зустрічалися трактування "інформатики через призму поглядів Темникова". Так, в 1968 р надрукована робота А. І. Михайлова, А. І. Чорного та Р. С. Гиляревський "Основи інформатики", в якій детально розглянуті поняття науково-технічної інформації та методи її обробки.

Інформатика - область гуманітарного знання, що вивчає структуру і загальні властивості наукової інформації, а також основні закономірності процесів інформаційної комунікації.

Така постанова уявлень про місце і роль наукової інформатики призводить до того, що її визначення стають все більш розмитими, намагаються дистанціюватися від будь-якої конкретики. На Міжнародному конгресі в Японії в 1978 р дається широке визначення інформатики.

Поняття інформатики охоплює області, пов'язані з розробкою, створенням, використанням та матеріально-технічним обслуговуванням систем обробки інформації, включаючи машини, устаткування, математичне забезпечення, організаційні аспекти, а також комплекс промислового, комерційного, адміністративного, соціального та політичного впливу.

У 1982 р виходить монографія академіка В. М. Глушкова "Основи безпаперової інформатики" (2-е видання, виправлене і доповнене, побачило світ в 1987 р). А рік потому, на загальних зборах Академія наук СРСР приймає рішення про створення в Академії наук відділення інформатики. З цього моменту ідеї інформатики в нашій країні отримали своє місце не тільки в науці, але також і серед фахівців-практиків.

Яке тоді було розуміння інформатики? У зазначеній монографії академіка В. М. Глушкова немає прямого визначення інформатики як нової науки. Але виходячи зі змісту цієї книги можна зробити наступний висновок, що:

Інформатика - це сукупність засобів всієї сучасної інформаційної теорії, техніки і технології, сумарне, комплексне позначення цієї галузі знань.

По-іншому кажучи, інформатика як наука вбирає сьогодні найрізноманітніші за своєю сутністю і природою інформаційні ідеї, засоби і процеси, пов'язані із задоволенням інформаційних потреб суспільства в сьогоденні і майбутньому.

Остання зміна: Monday 13 November 2017 12:19 PM