Екзаменаційні білети для підсумкового оцінювання та контролю знань на 2021-2022 н.р.

Білет   № 1

1.       Ринок праці. Зайнятість і безробіття – їх характеристика й види.

2.       Характеристика й класифікація робочих місць. Оснащення, планування та обслуговування робочого місця. Ергономічні вимоги до робочого місця.

3.       Фактори, що визначають розвиток соціальних аспектів бізнесу в Україні. Інструмент і напрями реалізації внутрішньої соціальної політики організації.

****************************************************************

Білет   № 2

1.       Трудовий потенціал  працівника, показники трудового потенціалу працівника. Якості особистості працівників і їх можливості по здійсненню комплексу функцій у процесі трудової діяльності.

2.       Умови здійснення трудового процесу та забезпечення безпечних умов праці.  Атестація робочих місць за умовами праці.

3.       Принципи соціальної відповідальності бізнесу. Переваги й недоліки практичної реалізації корпоративної соціальної відповідальності.

****************************************************************

 

 

 

 

Білет   № 3

1.       Трудовий потенціал колективу організації – сутність, структура й показники. Співвіднесення характеристик і показників трудового потенціалу особистості працівника й трудового потенціалу організації.

2.       Регламентація режимів праці й відпочинку. Дисципліна праці як фактор організації робочих місць і забезпечення безпечних умов праці на них.

3.       Сутність соціальної відповідальності бізнесу й соціально-орієнтованої концепції управління. Теорії корпоративного егоїзму, корпоративного альтруїзму та корпоративної соціальної відповідальності (теорія розумного егоїзму).

****************************************************************

Білет   № 4

1.       Планування людських ресурсів організації – сутність, основні цілі, завдання й функції. Інформація, необхідна для планування людських ресурсів в організації.

2.       Цілісна система організації праці в бізнес - структурах. Функції наукової організації праці. Оцінка стану й рівня розвитку системи наукової організації праці (НОП).

3.       Зміст угод і колективного договору. Узгодження інтересів бізнесу й суспільства.

****************************************************************

Білет   № 5

1.       Комплектування персоналу з використанням внутрішніх ресурсів організації та за рахунок зовнішніх джерел – переваги й недоліки.

2.       Методи виконання трудових операцій і процес їх  раціоналізації. Послідовність вивчення й аналізу прийомів і методів праці.

3.       Регулювання відносин, заснованих на  принципах соціального партнерства. Механізм соціального партнерства через соціальний діалог - консультації, колективні переговори, примирливі процедури.

 

****************************************************************

Білет   № 6

1.       Методи пошуку персоналу. Механізм відбору персоналу в організації. Застосування «позикової» праці.

2.       Поділ праці – сутність та види, шляхи підвищення продуктивності праці. Види обмежень у поділі праці в організаціях.

3.       Сторони соціального діалогу. Завдання й проблеми, розв'язувані в процесі соціального партнерства. Характеристика й принципи відносин, що виникають між соціальними партнерами.

****************************************************************

Білет   № 7

1.       Вивільнення персоналу як напрямок формування людських ресурсів організації. Причини звільнення співробітників організації та підстави припинення  трудового договору.

2.       Кооперація праці – сутність, принципи,та форми кооперації праці.

3.       Сутність, ідеологічна й теоретична основа соціального партнерства. Принципи, форми, функції  й напрями соціального партнерства.

****************************************************************

Білет   № 8

1.       Форми непрямого вивільнення персоналу. Аутплейсмент як форма розірвання трудового договору.

2.       Нормування трудових процесів – сутність, напрямки використання. Вимоги до організації процесу нормування праці й принципи, на яких цей процес заснований.

3.       Заходи щодо підвищення дисципліни. Причини й обставини, що сприяють порушенням трудової дисципліни. Організація процесу зміцнення трудової дисципліни.

ї****************************************************************

 

 

Білет   № 9

1.       Трудовий колектив організації – сутність і його елементи. Формування в складі трудового колективу команд працівників – характеристика команд і складові процесу командо утворення.

2.       Характеристика витрат часу працівника на виготовлення товару (послуг) і їх склад. Нормовані й не нормовані витрати робочого часу.

3.       Управління дисципліною – сутність, необхідність і спільні завдання.  Умови управління дисципліною й дисциплінарними відносинами, система механізмів і методів. Принципи й напрями управління дисципліною.

****************************************************************

Білет   № 10

1.       Професійна орієнтація – сутність, основні завдання, мета й складові елементи системи професійної орієнтації.

2.       Види норм праці й трудових нормативів. Форми нормованих витрат праці. Нормативні матеріали, які використовуються при встановленні норм праці.

3.       Дисципліна поведінки й дисциплінарні відносини. Трудова дисципліна та дисципліна трудового процесу –  види й фактори, що впливають на їх стан.

****************************************************************

Білет   № 11

1.       Адаптація персоналу – сутність і ключові елементи системи адаптації персоналу .

2.       Угруповання норм праці  залежно від підходів до процесу нормування. Методи встановлення норм трудових витрат. Фотографія робочого часу й хронометражні спостереження.

3.       Типи поведінки людей в організації та фактори, що пояснюють й впливають на неї. Психологічні закономірності поведінки людину й особливості індивідуума.

****************************************************************

 

Білет   № 12

1.       Система розвитку людських ресурсів – сутність, цілі й складові елементи цього процесу.

2.       Фактори, що впливають на обґрунтування норм праці. Показники, що характеризують рівень нормування праці в організації.

3.       Зовнішня соціальна політика організації – сутність і моделі взаємодії бізнесу на навколишню його зовнішнє середовище. Протиріччя й конфлікти, пов'язані з формуванням соціально-відповідального бізнесу.

****************************************************************

Білет   № 13

1.       Підготовка й цільове навчання персоналу як складові процесу розвитку персоналу.

2.       Поняття регламентації й вимоги, пропоновані до регламентуючих матеріалів. Класифікація регламентів. Основні об'єкти процесу регламентації.

3.       Основні історичні та інші типи організаційних (корпоративних) культур. Типи управління й специфічні управлінські форми у зв'язку з різними типами організаційних (корпоративних) культур.

***************************************************************

Білет   № 14

1.       Основні форми професійної підготовки персоналу на виробництві й методи їх реалізації.

2.       Вимоги до розробки документів, що регламентують трудову діяльність і їх форми. Напрями регламентації використання людських ресурсів в організації. Управління поведінкою співробітників з урахуванням твердості регламентації.

3.       Організаційна (корпоративна) культура організації – сутність, основні компоненти й поняття. Характер впливу організаційної (корпоративної) культури на загальну результативність діяльності організації та  підходи до її діагностики.

****************************************************************

Білет   № 15

1.       Управління професійним розвитком людських ресурсів організації сутність і основні підходи.

2.       Регламентація процесів відбору, наймання й адаптації співробітників. Регламентація втримування виконуваної роботи співробітниками. Регламентація параметрів трудової діяльності співробітників.

3.       Не фінансові (нематеріальні) винагороди компенсаційного пакета.

****************************************************************

Білет   № 16

1.       Система підвищення кваліфікації працівників та перепідготовки персоналу безпосередньо на виробництві.

2.       Регламентація результатів виконуваної співробітниками роботи. Регламентація систем оплати праці й мотивації персоналу. Регламентація процесів управління людськими ресурсами. Зміст окремих документів, що регламентують використання людських ресурсів в організації. Функції служби управлінням людськими ресурсами в частині регламентації трудової діяльності.

3.       Західноєвропейський підхід до формування мотиваційних систем – загальні тенденції й характерні риси німецького, шведського, французького й англійського варіантів  формування мотиваційних систем.

****************************************************************

Білет   № 17

1.       Трудова кар'єра працівника і її планування.

2.       Система управління організацією – керуюча й керована підсистеми, процес управління організацією. Формування цілісної системи управління організацією - складові елементи й розв'язувані завдання. Фактори, що визначають створення структури управління організацією. Формування структури організації.

3.       Американський та японський підходи до формування мотиваційних систем.

****************************************************************

 

Білет   № 18

1.       Оцінка людських ресурсів організації – сутність, завдання та напрями використання результатів оцінки людських ресурсів.

2.       Проектування організаційної структури управління - визначення обсягу й зміст функцій управління й створення необхідних органів управління. Апарат управління організацією і її адміністрація. Залежність кількісних і якісних характеристик апарата управління організацією від структури управління нею. Залежність апарата управління організації від стадії розвитку організації.

3.       Етапи формування мотиваційної системи. Базові складові мотиваційної системи. Змінні (додаткові) складові мотиваційної системи.

****************************************************************

Білет   № 19

1.       Умови проведення оцінки людських ресурсів.

2.       Сутність управлінської праці. Організація управлінської праці і її елементи, розв'язувані завдання. Необхідність удосконалювання організації управлінської праці й принципи його наукової організації.

3.       Рівні мотивації персоналу. Принципи та напрями формування мотиваційних систем і складові їхні елементи.

****************************************************************

Білет   № 20

1.       Оцінка різних категорій працівників за результатами їх трудової діяльності.

2.       Оснащення та планування робочих місць управлінського персоналу. Напрями раціоналізації процесів управлінської праці.

3.       Типи працівників по трудовій поведінці. Зв'язок мотивації й типів трудової поведінки. Способи управління трудовою поведінкою працівників.

****************************************************************

 

 

 

Білет   № 21

1.       Особливості використання результатів оцінки людських ресурсів для підвищення стимулюючої ролі оплати праці,при прийманні на роботу та при кар’єрному просуванні працівників.

2.       Поділ і кооперація управлінської праці – сутність, види й форми. Форми розподілу повноважень керівника при прийнятті й реалізації управлінських рішень.

3.       Погодинна форма й системи оплати праці. Відрядна форма й системи оплати праці. Безтарифна й змішані системи оплати праці.

****************************************************************

Білет   № 22

1.       Атестація співробітників як форма оцінки працівника в процесі здійснення його трудової діяльності.

2.       Нормування праці управлінського персоналу – сутність,методи нормування та види нормативних матеріалів, які використовуються при нормуванні праці управлінського персоналу.

3.       Тарифна система в оплаті праці. Фонд оплати праці й структура заробітної плати.

****************************************************************

Білет   № 23

1.       Формування резерву персоналу організації – завдання,  принципи та джерела формування.

2.       Зміст роботи керівника й необхідні його якості. Стилі управління авторитарні,співпричетні,та автономний. Ефективність застосування різноманітних стилів управління.

3.       Функції оплати праці. Організація оплати праці в суб'єктах господарювання.

****************************************************************

 

 

 

Білет   № 24

1.       Визначення потреби в резерві та оптимальної його чисельності. Профілювання посад, що включаються в резерв.

2.       Командний підхід до управління організацією. Модель командного управління. Лідер і лідерський стиль управління.

3.       Заробітна плата – сутність, значення, форми, види. Обов'язки роботодавців при організації оплати праці і її регулюванні. Державне та договірне регулювання оплати праці на національному, галузевому, регіональному й локальному рівнях.

****************************************************************

Білет   № 25

1.       Методи, фактори й етапи формування списку працівників, що є кандидатами для включення в кадровий резерв організації.

2.       Конфлікт – сутність, наслідки, типи конфліктів та причини їх виникнення. Методи й стилі розв'язання конфліктів. Стрес у роботі керівника.

3.       Процесуальні теорії мотивації праці – теорії В. Врума, Дж. С. Адамса, Л. Портера і Є. Лоулера.

****************************************************************

Білет   № 26

1.       Методи подальшої підготовки фахівців, включених у кадровий резерв.

2.       Ціль пошуку й оцінки резервів організації. Методи виявлення резервів організації. Класифікація  резервів розвитку організації.

3.       Змістовні теорії трудової мотивації – теорії А. Маслоу, К. П. Альдерфера, Д. Мак-Клелланда, Ф. Херцберга, Д. Мак-Грегора, У. Дж. Оучи.

****************************************************************

 

 

 

 

Білет   № 27

1.       Оцінка результатів підготовки резервістів і планування їх подальшої роботи.

2.       Продуктивність праці  - сутність, показники, методи виміру та фактори зростання. Резерви росту продуктивності праці – характеристика й класифікація.

3.       Теорії "класичної"  школи трудової мотивації (А.Файоля, Ф.Тейлора, М.Вебера) та школи "людських відносин" (Е. Мейо).

****************************************************************

Білет   № 28

1.       Інформаційний супровід програми підготовки кадрового резерву – джерела й види інформаційних масивів.

2.       Оцінка й вимір резервів продуктивності праці. Методи виявлення й використання наявних резервів продуктивності праці.

3.       Мотивація й стимулювання трудової діяльності – сутність і  місце в системі управління людськими ресурсами. Дослідження економічної складової трудової мотивації. Еволюція теоретичних  поглядів на процес трудової мотивації.

****************************************************************

****************************************************************

 

Затверджено на засіданні кафедри менеджменту організацій

та управління проектами Інженерного інституту З Н У

протокол № 12    від ___10. 01_2020 року

 

Зав. кафедрою  ___________________________ проф., д.ф.н.  В.Г. Воронкова

                                            (підпис)

Екзаменатор _____________________________ доцент,  к.е.н. О.С.Мороз

                                            (підпис)


Остання зміна: Sunday 22 August 2021 14:47 PM