Лекція 3. Методика обстеження постави та склепіння стоп у дітей

1. Визначення поняття “постава”

Формування фізіологічних вигинів хребта у шийному, грудному та поперековому відділах починається на першому році життя і триває протягом усього дошкільного періоду. Структура кісткової тканини хребців у дітей цього віку ще не завершена, хребет дуже еластичний. Тому за несприятливих умов зовнішнього середовища можуть виникнути різні порушення постави, які характеризуються такими ознаками: голова опущена, спина зігнута, плечі висунуті вперед тощо. Все це у майбутньому може призвести до викривлення хребта.

2. Зв’язок між формуванням правильної постави та склепінням стоп

Для формування постави у дітей велике значення має статико-динамічна функція стопи. При нормальній її формі нога спирається на зовнішнє поздовжнє склепіння, а внутрішнє склепіння стає ресорою, яка забезпечує еластичність ходи. Якщо м’язи, що підтримують склепіння стопи, слабнуть, то все навантаження припадає на зв’язки, які розтягуючись, сплощують стопу.

Розвитку плоскостопості сприяє захворювання на рахіт, загальна слабкість організму і погіршення фізичного розвитку, а також зайва повнота, за якої на стопу постійно діє надмірна маса. Шкідливо впливає на формування стоп тривале ходіння дітей по твердому ґрунту (асфальту) в м’якому взутті без підборів.

3. Методи обстеження постави і стану склепіння стоп у дітей

Розглянемо об’єктивні методи обстежений постави та стану склепіння стопи.

Обстеження постави здійснюється в чотирьох положеннях: спереду, збоку, зі спини (стоячи) та в нахилі. Під час огляду дитини спереду звертається увага на положення голови, симетричність грудної клітини та її форму, рівень стояння сосків, форму та положення ніг. Форма грудної клітини може бути правильною, сплощеною або плоскою, курячою, воронкоподібною та бочкоподібною. Більш чітке уявлення про поставу дитини дає огляд зі спини (фронтальна площина).

Контрольні запитання

1. Які патологічні зміни у функціях організму дітей можуть спричинювати порушення постави?

2. Які фактори впливають на формування стоп у дошкільників?

3. Які методи застосовуються при визначенні викривлення хребта у дитини?

4. Які методи застосовуються при визначенні стану стоп у дітей?


Остання зміна: Thursday 10 September 2020 00:44 AM