Створення тесту із текстового файлу GIFT-структури

Система MOODLE передбачає можливість імпорту з файлів різного формату. Розглянемо один із найзручніших форматів для створення питань з одним або множинним вибором - GIFT-формат. На відміну від Aiken, він дозволяє створювати питання з декількома варіантами відповідей, а також розподіляти вагу кожної відповіді.

Розберемо створення тесту в 3 етапи:

1) формування файлу з питаннями згідно GIFT-структурі;

2) імпорт питань до банку питань;

3) формування тесту з банку питань.


1 Етап

Створюємо порожній файл формату .txt та змінюємо його кодування на UTF-8. Це можна зробити у програмі NotePad++, завантажити можна за посиланням https://notepad-plus-plus.org/downloads/.

Для того щоб відкрити текстовий файл у програмі NotePad++ потрібно:

1) Натиснути правою кнопкою миші на текстовому файлі та обрати "Edit with Notepad++" (рис. 1), напис може бути іншою мовою, звертайте увагу на ярлик програми. Також можна відкрити файл через NotePad++, потрібно обрати пункт меню "Файл" => "Відкрити...". У вікні, що відкрилося потрібно обрати створений текстовий файл (рис. 2 - 3)


Рисунок 1



Рисунок 2


Рисунок 3

2) Обрати пункт меню "Кодування" (назва різниться залежно від мови) та натиснути на пункт "Конвертувати у UTF-8"  та зберегти файл. Після цього у правому нижньому куті можна побачити поточне кодування файлу (рис. 4).


Рисунок 4


Після зміни кодування можна починати формувати питання. Вони складаються з таких частин:

1) Коротке означення питання;

2) Опис питання;

3) Правильна відповідь для питання з одним правильним варіантом;

4) Правильна відповідь для питання з декількома правильними варіантами;

5) Неправильна відповідь


Структура питання наступна:

1) Перед "Коротке означення питання" та "Опис питання" ставиться подвійна двокрапка "::";

2) Запитання містяться у фігурних дужках. Дужка, що відкриває, ставиться після "Опис питання", а закриваюча дужка після останього питання з нової строки;

3) У питаннях з одним варіантом відповіді, перед правильною відповіддю ставиться знак "=", а перед неправильними знак "~";

4) У питаннях з декількома варіантами відповіді, правильні позначаються за таким форматом "~%вага_питання%", а перед неправильними знак "~". Вага може бути додатною або від'ємною;

5) Кожний варіант відповідіпочинається з нової строки;


Наведемо 4 приклади створення подібних питань:

Приклад 1. Питання з одним варіантом відповіді


Приклад 2. Питання з декількома правильними відповідями


Приклад 3. Питання з декількома правильними відповідями та штрафом за неправильні


Приклад 4. Питання з непарною кількістю правильних відповідей



Також потрібно пам'ятати, що між кожним питанням повина бути порожня строка (рис. 5).


Рисунок 5


Після внесення питань до файлу, зберігаємо його та переходимо до наступного етапу.


2 Етап

Спочатку треба приготувати місце для розташування питань, що імпортуються - створити відповідну Категорію в Банку питань. Категорії банку питань утворюють ієрархічну структуру, тобто вкладаються одна в одну, при цьому найбільш загальна категорія, пов'язана з певним курсом, носить назву "За замовчуванням для  <назва курсу> ".  Решта категорій вкладається в неї безпосередньо або з певним рівнем ієрархії, що дозволяє гнучке використання питань в подальших тестах.

Переходимо на сторінку курсу і заходимо в Банк питань в правій колонці (рис. 6).


Рисунок 6


У вкладці "Категорії" скролимо сторінку до форми створення нової категорії. Вводимо назву нової категорії та обираємо батьківську категорію. В нашову прикладі категорія має назву "GIFT" та належить до корньової категорії курсу . Натискаємо кнопку "Додати категорію" (рис. 7 - 8).

Рисунок 7



Рисунок 8


Для імпорту питань у банк питань потрібно:

1) Обрати пункт "Імпорт"


2) У вкладці "Формат файлу" обрати  "GIFT формат"



3) У вкладці "Загальне" обрати створену категорію або будь-яку іншу


4) У вкладці "Імпорт питань з файлу" обрати створений текстовий файл за допомогою кнопки "Виберіть файл..." або перетяніть файл з питаннями до виділеної області


Після завантаження файлу Ви побачите його назву


5) Натискаємо кнопку "Імпорт"


6) Якщо Ви все зробили правильно, то побачите відповідне повідомлення, що питання успішно завантажені

Натискаємо кнопку "Продовжити" , система відображає категорію із завантаженими питаннями

3 Етап

Переходимо на сторінку курсу та натискаємо на коліщатко у верхньому правому куті


Обираємо пункт меню "Редагувати"


Система відображає інтерфейс редагування сторінки. Натискаємо кнопку "Додати діяльність або ресурс" у правому нижньому куті секції


Обираємо вид діяльності "Тест"



Система відображає сторінку налаштування тесту. Розглянемо кожне налаштування окремо: 

Вкладка "Загальне"

1) Заповнюємо поле "Назва"

2) Поле "Опис" є опціональним, його можна не заповнювати



Вкладка "Вибір часу"

Надає можливість задати дату/час початку та закінчення тесту, обмеження у часі проходження та поведінку тесту, коли час спливає. Для того щоб редагувати певне поле потрібно відмітити чекбокс "Включити" напроти відповідного поля. 


Вкладка "Оцінка"

Надає можливість вказати кількість спроб, категорію оцінки у журналі, прохідний бал та метод оцінювання. Якщо виставлена тільки одна спроба, то поле "Метод оцінювання" недоступне.


Інші кладки є опціональними та налаштовуються викладачем згідно його вимог до тесту. Натискаємо кнопку "Зберегти та показати"

Після створення система відобразить сторінку з інформацією про тест. Натискаємо кнопку "Редагувати тест".

Система відображає сторінку, де Ви маєте можливість вказати максимальний бал за тест. Після внесення даних у поле "Максимальна оцінка", потрібно натиснути кнопку "Зберегти". Також можна включити функцію "Перемішувати", щоб кожному студенту відображався різний порядок питань при проходжені тесту.


Щоб додати питання потрібно натиснути на кнопку "Додати" у правому верхньому куті під кнопкою "Перемішувати"


Є 3 способи як можна додати питання до тесту:
1) нове питання
2) з банку питань
3) випадкове питання



Нове питання

Цей варіант підходить, якщо у банку питань немає жодного питання або поточного. При виборі цього пункту система відобразить вікно, де Ви можете обрати тип питання для створення. Після заповнення необхідної інформації та збереження питання, система додасть його до тесту та банку питань.






З банку питань

Цей варіант дозволяє взаємодіяти з питаннями які вже є у банку питань. При виборі цього варіанту система відобразить вікно, де можна обирати категорію питання та додавати окремі питання до тесту шляхом обрання чекбоксу відповідного питання. Після вибору питань, натискаємо кнопку "Додати вибрані питання до тесту".





Випадкове питання

Цей варіант дозволяє взаємодіяти з питаннями які вже є у банку питань. При виборі цього варіанту система відобразить вікно, де можна обирати категорію питання та кількість випадкових питань з обраної категорії. Після вибору кількості питань, натискаємо кнопку "Додати вибрані питання до тесту". Не обирайте кількість питань більше, ніж є у категорії.




У тесті можна комбінувати різні варіанти , залежно від вимог до тесту


Остання зміна: Tuesday 13 December 2022 12:50 PM