Практична робота: Екскурсійні селеотури

Практична робота: Екскурсійні селеотури

«Печери... їх називають восьмим чудом світу, царством одвічної ночі.

Цей феномен природи - частка нашої рідної землі, яку ми повинні пізнавати, охороняти і зберігати для нащадків», - так сказав засновник спелеології на Західній Україні, а також першовідкривач печери «Млинки» В.Радзієвський.

А ви ніколи не мріяли поблукати під землею? Виявляється зробити це дуже просто, адже на території України розвідано понад 1500 печер різної довжини і висоти, а отже мрії можна і потрібно здійснювати.

Печери - природні підземні порожнини, що з'єднуються з поверхнею Землі одним або декількома отворами. Колись в них жили люди, влаштовували монастирі та храми, а сьогодні це об'єкти спелеотуризму, що почав дуже активно розвиватися.

Печери Поділля добре відомі спелеологам усього світу. Тут поширені горизонтальні печери з лабіринтними ходами в товщах гіпсу, що ховають у собі прекрасні кристали, сталактити та сталагміти.

Найдовшою в Європі і другою у світі за довжиною, є печера «Оптимістична» (протяжністю 225 км), що знаходиться біля села Королівка Борщівського району Тернопільської області і є однією з 7 чудес України, прекрасні озера є в печері «Озерна»- 128 км, що є другою по довжині. Відомими також є печера «Млинки» на Чортківщині біля села Залісся, протяжністю 36 км, печера «Попелюшка» (91 км), що має найбільші в Україні зали та 2 входи, в Україні та Молдові і розташована в Новоселицькому районі Чернівецької області, обладнана для масового відвідування печера Атлантида (2525 м) — єдина в Україні триярусна горизонтальна печера, розташована біля села Завалля Кам'янець-Подільського району Хмельницької області, також обладнані для масового Відвідування печера «Кришталева» (23км) біля с.Кривче на Борщівщині, та "Ветреба" (7800м) біля с.Більче-Золоте де знаходиться музей трипільської культури та ряд інших.

Відвідування печер здійснюються, виключно з професійними провідниками спелеологами, що знають маршрут і добре вміють орієнтуватися в печері, оскільки заблукати там дуже-і-дуже легко. Тому не варто самим пробувати шукати печерних людей, адже можна самому перетворитися на них.

В українських печерах пропонують облаштовані та необлаштовані маршрути для екскурсій, а отже більш екстремальні. Облаштовані маршрути відкриті для всіх бажаючих оглянути підземний світ. Тут для них проведено освітлення, встановлені поручні, оглядові майданчики та легко проходиться весь маршрут.

Проходження необладнаних маршрутів, вимагає фізичної вправності, уваги та обережності, оскільки в середині, Вам доведеться пересуватися у різних положеннях та долати різноманітні перешкоди. Сам рух, в необладнаних печерах, відбувається почергово за провідником, дотримуючись дистанції, при цьому потрібно бути уважним, допомагати один одному та берегти голову, оскільки часто можна натрапити на виступи порід та кристалів.

Спорядження, яке необхідне для відвідування необлаштованих печер:· комбінезон та легкий одяг, щоб одягнути під нього,· надійний налобний ліхтарик,· взуття на неслизькій(гумовій) підошві,· легкий головний убір(шапка, бандана, пов'язка)· прогумовані рукавиці.

В печерах категорично заборонено:

· самовільно іти в печеру,

· відхилятися від маршруту,

· торкатися та ламати кристали, сталактити, сталагміти та інші утворення,

· залишати в печері сміття будь якого походження,

· стрибати, бігати та кричати,

· торкатись та голосно говорити біля кажанів.

Підземний світ печер розвивався сотні тисяч років, тому сам по собі є унікальним і неповторним, йому особливо потрібна охорона та дбайливе ставлення, оскільки кристали, які тут утворюються, ростуть зі швидкістю лише 1 мм за 100 років, а найменший дотик до них назавжди зупиняє їх ріст, сталактити ростуть зі швидкістю лише декілька мікронів на рік, проте назовні, всі вони зовсім не мають тієї краси та чарівності, що в печері. Тому варто користуватися девізом американських спелеологів: "Залишати в печері лише сліди, виностити з печери лише фотознімки"

Печера Атлантида

Печера Атлантида - єдина в Україні триярусна горизонтальна печера. Довжина її ходів - 1800 м. ЯК ДІСТАТИСЯ Дістатися до печери можна власним автомобілем чи громадським транспортом. З Кам'янця-Подільського сюди 25 км. Розташована в районі села Завалля Кам'янець-Подільського району Хмельницької області. Довжина її ходів - 2525 м. Екскурсія триває 5 год. Печера не обладнана, тому тут потрібно мати, добру фізичну підготовку. Атлантида - це єдина на Поділлі печера з чітко вираженою триярусною побудовою. Нижній (перший) поверх представлено високими та широкими галереями, другий - звуженими до 1-1,5 м порожнинами, третій -двома невеликими ходами заввишки 5 м. На перетині галерей першого та другого поверхів є великі зали...

Печера Попелюшка

 Попелюшка - гіпсова печера на території Чернівецької області України. Довжина ходів близько 90 км і складається з кількох рівнів (цілком не обстежена). За площею вона посідає третє місце серед гіпсових печер і восьме серед найбільших печер у світі. Вхід в печеру знаходиться на території Молдови, тоді як основна її частина розташована на Україну. Печера була виявлена в 1959 р. після вибуху в гіпсовому кар'єрі біля села Крива. Нині діючий вхід до печери знаходиться на південно-західній околиці села Подвірное Новоселицького району з української сторони. Назва печери пояснюється тим, що в 1977 році, коли чернівецькими спелеологами в одному з кар'єрів Буковини була виявлена невелика Трещіна - вхід до печери, її брудний і..

Печера Кришталева (Кривченська)

Печера Кришталева (Кривченська)  ЯК ДІСТАТИСЯ Доїхати до Кришталевої можна власним автомобілем чи громадським транспортом з Борщова на Мельницю-Подільську. На відстані близько 19 км від Борщова, в с.Кривче після Кривченського замку варто повернути праворуч. Біля печери є автостоянка, магазини та кафе. Одна з найбільших гіпсових печер Європи -Кришталева знаходиться в с. Кривче Борщівського р-ну Тернопільської області. Довжина всіх ходів 22,5 км. Температура постійна -11 С. Довжина екскурсійного маршруту майже З км, тривалість проходження - 1,5 год. Це єдина освітлена печера на Тернопільщині, що приймає відвідувачів цілий рік. Маршрут починається 500 метровим Вхідним коридором, стіни якого виблискують гіпсами, що...Більшість екскурсій відбувається в печерах Млинки, Атлантида, Кристалічна (нестандартний маршрут). Тут прийдеться повзти на животі, лазити на карачках, протискатись крізь щілини та розпори. Від учасників вимагається певна фізична підготовка, бажано відсутність зайвої ваги або наявність величезного бажання пройти маршрут. Ці екскурсії проводяться у комбінезонах, зі змінним взуттям та налобними ліхтариками. На маршруті також можна побачити гарні кристали, сталактити та інші печерні утворення.

В деяких турах ми також відвідуємо менш складні печери (Кристалічна та Вертеба), в яких можна ходити без комбінезона та ліхтарика, оскільки маршрути освітлені. Ці печери доступні всім. В них можна побачити рештки древніх людей, трипільські глечики, колонії кажанів та "сталактити-соломки".         

Печера Млинки: Шалені вихідні

Програма молодіжного відпочинку за "студентськими тарифами". Активна і захоплююча подорож лабіринтами печери Млинки надовго залишить у вас не лише синці на колінах і ліктях, а й яскраві спогади про насичені вихідні. Ночівля на гостинних нарах нашої Спелеохати забезпечить веселі вечори та єднання колективу!

Три печери: Млинки, Вертеба, Кристалічна

Пізнавальний маршрут з відвіданням основних екскурсійних печер Тернопілля - Млинків, Кристалічної, унікальної печери-музею трипільської культури Вертеба - та древнього язичницького капища в мальовничому місці над Серетом. Незабутні враження від підземного світу з його ніжними кристалами, мерехтливими візерунками стін і тендітними кристалічними квітами заповнять найяскравіші сторінки спогадів про ваші мандри.

Ідеальний спелеовікенд: Млинки+Атлантида

Пропонуємо програму для ідеальних спелеовихідних! У суботу - розминка у печері Млинки: дві динамічні екскурсії, наповнені цікавими перешкодами, дозволять добре розім'яти м'язи після робочого тижня. У неділю - екскурсія до печери Атлантида, однієї з найбільш оригінальних гіпсових печер України: чітка скульптура залів та коридорів, що розташовані на трьох рівнях, цікаві розповіді провідників, та родзинка печери - величезна кількість гіпсових кристалів найрізноманітніших форм та забарвлення.

Найдовша в світі гіпсова печера Оптимістична була до недавнього часу закрита для звичайних відвідувачів. Потрапити туди можна було лише в складі робочих експедицій. І лиш під кінець 2011 року тури в Оптимістичну стали можливі для широкого загалу туристів. У печері обладнаний унікальний в Україні спелеомузей із зразками най цікавіших печерних утворень (величезних кристалів, плафонів, химерних геликтитів, їжачків та троянд з кристалічного гіпсу) і галерея підземної ліпки, де на вас чекають казкові рибини, міфічні атланти і інші химерні істоти.

А для підтримки доброї фізичної форми відвідайте дві спортивні екскурсії у печері Млинки.

Печера Млинки - спортивна, динамічна, цікава своїми глибокими тріщинами-"розпорами" та вузькими лазами, тут знадобиться добра витримка і фізична сила. Печера Угринь - найменша та найвужча - перевірить витонченість вашої фігури. Печера Оптимістична - як  найдовша гіпсова у світі - захопить найбільшим розмахом у всьому - тут великі не лише зали і галереї, а й кристали та натічні форми і ще багато рукотворних скульптур.

Гонки Underground – 5 годинний екстремальний спелеоквест у печері Млинки.

П’ять годин фізичного і психологічного навантаження у безперервному русі.

Пересування у печері вимагає доброї фізичної підготовки, щоб протискатися у вузькі ходи і нірки, видиратися на кам’яні глиби, тримати рівновагу на хитких брилах, роклинюватися  усім тілом для подолання глибоких розщелин. Все це ми придобрили завданнями на кмітливість і вправність для всієї команди, в яких знадобляться і товаристський дух і сила і витривалість.

Канікули на Спелеохаті для організованих груп

Варіант активного відпочинку для школярів та студентів, туристичних гуртків та просто організованих груп. 

В програму включено 4 виходи у печеру Млинки та Угринь і наземний квест, харчування та проживання у Спелеохаті.

Це тур для дружньої компанії це нагода стати ще дружніше, провести час із задоволення та користю, отримати нові знання та навички. Можливість отримати задоволення від відпочинку вдалині від шумних міст, подихати свіжим повітрям, намилуватись природою, активно провести час. І поряд з тим, затишна Спелеохата не змусить Вас відмовлятися від благ цивілізації. П'ять днів канікул пролетять немов одна мить і всі учасники ще довго будуть ділитись враженнями від підземного світу та згадувати спільну поїздку.

Програма проводиться лише в будні дні для організованих груп у кількості від 15 осіб з керівником групи

Для сімей та окремих замовників пропонуємо варіант туру із супроводом вихователя Канікули на Спелеохаті

Канікули на Спелеохаті

Бюджетний відпочинок на канікулах для школярів молодшого та старшого віку.

В програму входять 4 виходи печері Млинки та Угринь, наземний фото-квест, проживання та харчування у Спелеохаті, супровід аніматора (діти можут брати участь без батьків).

Оптимальний варіант провести канікули чи невелику відпустку поєднавши цікаве та корисне. Виходи у печери, піші та лижні прогулянки, затишний туристичний хостел Спелеохата, весела компанія однодумців, відпочинок вдалині шумних міст у оточенні лісів, полів та сніжних заметів. Пропонується програма помірних фізичних навантажень: половина дня зайнята наперед визначеними активностями; другу половину можна заповнити на свій розсуд, залежно від уподобань та власної витривалості.

Для організованих груп від 15 осіб ми пропонуємо груповий варіант цього туру.

Більш насичена програма із відвіданням інших печер Тернопільщини - Канікули у печерах.

Програма для організованих груп школярів на час канікул протягом року. Щоденні активні екскурсії у печери Кристалічна, Вертеба, Угринь і Млинки. Відвідання історичних і природних памяток Тернопільської області: Джуринський водоспад та руїни замку, залишки палацу у Скалі-Подільській, древнє капище та скельний храм над річкою Серет, прогулянка у мальовничому містечку Чортків, де збереглися дерев'яні храми ще 17 ст. У будь-яку погоду - у печерах завжди стала температура і вологість. Бюджетний варіант проживання у багатомісних кімнатах туристичного будиночку - буде тепло і гамірно!

Програма проводиться лише в будні дні, для організованих груп зі старшим групи в кількості від 15 осіб.

Щоденні активні екскурсії у печери Кристалічна, Вертеба, Угринь і Млинки. Відвідання історичних і природних памяток Тернопільської області: Джуринський водоспад та руїни замку, залишки палацу у Скалі-Подільській, древнє капище та скельний храм над річкою Серет, прогулянка у мальовничому містечку Чортків, де збереглися дерев'яні храми ще 17 ст. У будь-яку погоду - у печерах завжди стала температура і вологість.Бюджетний варіант проживання у багатомісних кімнатах туристичного будиночку - буде тепло і гамірно!

Печери Криму: Мармурова печера Кизил-Коба і Еміне-Баїр-Хосар. Популярні туристичні маршрути

Кримські печери - це унікальні природні визначні пам'ятки Криму і, зокрема, Кримських гір, вважаються однією з найстаріших гірських систем в світі. Особливий склад гірських порід і форма рельєфу, велика кількість водних опадів, природні катаклізми та ряд інших факторів стали причиною виникнення в них так званих карстових печер різної довжини і глибини. На сьогоднішній день дослідниками вже було відкрито кілька сотень печер, проте наукові експедиції тривають досі. Деякі із знайдених печер доступні для всіх бажаючих, інші вимагають наявності спеціального спорядження, одні спеціально обладнуються для організованих туристичних груп, інші приходять в непридатність внаслідок варварського до них відносини. Багато з печер були також внесені в Книгу рекордів Криму, в таких категоріях як: найбільша, високо - і низька, найскладніша для проходження і найнебезпечніша печера.

Мармурова печера Криму

Найпопулярніша карстова печера Криму і одна з найбільш часто відвідуваних печер Європи - це відкрита в 1987 році Мармурова печера. Вона розташована на плато Чатир-Даг серед майже двохсот подібних печер, колодязів і шахт. Мармурова печера входить до складу п'яти найкрасивіших обладнаних для туристичних відвідувань печер у світі і складається з трьох частин: Головна галерея, Нижня галерея «Тигровий хід», кожна з яких в свою чергу поділена на зали. У цілому довжина всіх обладнаних екскурсійних маршрутів Мармурової печери сягає 2 кілометрів. Будь-який туристичний маршрут починається з галереї Казок, чиї химерні форми сталагмітів нагадують казкових героїв, потім йде багата сталактитами галерея Тигровий хід. Свою назву вона отримала завдяки знайденим тут же останками великого котячого хижака. Далі йдуть зал Перебудови - найбільший в Криму печерний зал (його площу 5000 кв.м), Палацовий зал, де у двох натічних колонах вгадуються образи короля і королеви, Рожевий зал, золотий зал Надії, Балконний і Люстровий зали. Крім того, Мармурова печера включає зали, які не призначені для туристичного відвідування, але представляють певний інтерес для спортивних та наукових експедицій.

Печера Криму Кизил-Коба

Кизил-Коба, або по-іншому Червона печера знаходиться на Долгоруковской яйли, гірському масиві Головної гряди Кримських гір. Вона вважається найбільшою дослідженої Кримської печерою. Її загальна протяжність становить понад 25 км, а довжина деяких залів сягає 80 метрів. Всі зали печери утворюють складний шестиповерховий підземний лабіринт, з цієї причини екскурсії по ній можливі тільки в супроводі досвідченого екскурсовода-спелеолога. Для масових ж відвідувань туристів існує лише 500-метровий обладнаний маршрут, що діє з 1989 року. В Червоній печері було відкрито багато озер, водоспадів, сифонів (підводні тунелі, заповнені водою), тут протікає підземна річка Кизилкобинка, і був виявлений найбільший в Європі сталактит. Його довжина сягає 8 метрів, а вік налічує близько 8 тисяч років.


Ultime modifiche: Saturday, 12 December 2015, 10:57