Лабораторне заняття 5

Тема: Читання карти, орієнтування за картою

Мета: Установлення нових звязків між поняттями.

 

План:

1.           Читання карти.

2.           Рух за картою.

3.           Звірення карти з місцевістю.

4.           Визначення відстаней.

5.           Визначення напрямків.

 

Читання карти.

Уміння читати карту - складний технічний навик, освоєння і вдосконалення якого продовжується протягом усього часу занять орієнтуванням. У процесі вивчення умовних знаків, вправ з картами в класі і на місцевості, участі в змаганнях спортсмени удосконалюються в розумінні зображення на картах різних за характером ландшафтних районів.

Із освоєння навичок читання карти все більшу увагу слід приділяти грубому, або вибірковому, читанню. Суть його в тому, щоб за короткий час зрозуміти загальну картину місцевості, потім виділити на ній головні найбільш чіткі і добре помітні орієнтири, які доцільно використовувати в якості опорних на шляху просування в обраний район.

 

Рух за картою.

1. Орієнтування карти по лініях місцевості. Лінії місцевості-це річки, дороги, просіки та інші протяжні орієнтири. Необхідно вийти на лінію місцевості і повернути карту, щоб напрямок лини на карті, співпало з напрямком на місцевості.

Ориентирование карты

2. Орієнтування карти за компасом. За допомогою компаса визначаємо сторони горизонту. Для цього необхідно встановити компас горизонтально, відпустити гальмо, якщо він є. Стрілка встановиться навпроти північного полюса. Повертаючись слідом за стрілкою, встаньте лицем на північ. Ззаду буде південь, ліворуч - захід, справа - схід. Ці ж сторони світу зазначені і на круговій шкалі компаса. Потім карту розташуйте щодо сторін горизонту.

Ориентирование карты по компасу

Наступний елемент орієнтування на місцевості по карті - визначення точки свого місцезнаходження. Існує кілька способів вирішення цього завдання.

Визначення власного місця знаходження по карті.

1. По місцевих предметах. Найпростіше це зробити, коли знаходишся поруч з яким-небудь орієнтиром, показаним на карті ( ділянкою просіки, вигином ріки, невеликою водоймою, болотом і так далі). Місце розташування умовного знака на карті і буде вказувати шукану точку вашого місцезнаходження.

2. За найближчим орієнтирам. Основний спосіб. Тут все просто. Знаходимо орієнтири на мапі (водойми, дороги, просіки, ЛЕП і так далі) і зіставляємо їх з орієнтирами, зустрінутими на шляху. Наприклад, опинившись на відкритій ділянці місцевості ви бачите в одному напрямку дерево, а в іншому опору ЛЕП. Орієнтуєте карту щодо цих орієнтирів , і на око визначаєте своє місце розташування .

3. Проміром пройденої відстані. Цей спосіб застосовується при русі по дорозі, стежці, просіці або з якоїсь іншої лінії місцевості, позначеної на карті (берег річки, узлісся, лінія зв'язку і так далі), також при русі по прямій у якомусь певному напрямку. Особливо він корисний в умовах поганої видимості і на місцевості, закритій чи бідної орієнтирами. Почавши рух від якого-небудь пізнаного на місцевості і карті предмета (міст, перехрестя доріг, узлісся), ведеться рахунок парам кроків. У цьому випадку точку вашого місцезнаходження завжди можна визначити, відклавши в масштабі карти відстань, пройдену вами від вихідної точки по даному напрямку руху.

 

Звірення карти з місцевістю.

Наступним елементом орієнтування по карті є звірення її з місцевістю. Звірити карту з місцевістю - значить знайти на ній зображення, розташованих навколо точки вашого місцезнаходження місцевих предметів, і елементів рельєфу. І навпаки, впізнати на місцевості об'єкти , показані на карті. Звіряти карту з місцевістю доводиться постійно , при її орієнтуванні і роботі з нею на місцевості. Це дозволяє швидко і повно вивчати місцевість, виявляти сталися на ній зміни, уточнювати розташування спостережуваних цілей, орієнтирів та інших важливих об'єктів , визначати відстані до них і так далі.

Сличение карты с местностью

Щоб впевнено рухатися наміченим шляхом і точно вийти до кінцевого пункту, треба перед маршрутом підготувати карту і визначити дані для руху. Обговорити маршрут з учасниками походу. Нанести на карту маршрут руху. Показати на карті орієнтири руху. При виборі їх перевага віддається окремим подробицям рельєфу, а також місцевих предметів , які слабо піддаються змін. Орієнтири вибираються як на самому маршруті , так і по боках маршруту на відстані, при якому можна добре бачити їх під час руху. Орієнтири намічаються на всіх поворотах маршруту і на довгих прямолінійних ділянках. Якщо місцевість напівзакрита і рух буде проходити по ґрунтових дорогах, то відстань між орієнтирами не повинно перевищувати 1-3 км . Підготовлена таким чином карта, для зручності користування в русі складається і по можливості ламінується або заклеюється скотчем. Карту під час руху потрібно тримати перед собою завжди в орієнтованому положенні, тобто поверненою по осі руху. Якщо рух ведеться поза дороги, то карту орієнтують по далеких орієнтирам.

 

Визначення відстаней.

Одним з найважливіших способів орієнтування або визначення свого місця розташування є вимірювання відстаней. Орієнтувальнику під час проходження траси постійно доводиться вирішувати завдання, пов'язані з оцінкою відстані. Зазвичай використовують два способи визначення відстаней - окомірний і кроками.

Окомірний спосіб успішно застосовують при русі по дорогах, просіках, в рідкісному лісі, в полі і на лузі. Цей спосіб вимагає постійного тренування, під час якого спортсмен оцінює довжину різних відрізків, а потім вимірює їх за допомогою карти або кроками. При певному навику помилка у вимірах може бути порівняно невелика, до 5%.

Вимірювання відстаней кроками - найбільш поширений спосіб, також вимагає певних навичок. Найчастіше відстані вимірюють рахунком пар кроків під ліву ногу. Попередньо на різних типах ґрунту визначають число пар кроків у 100 - метровому відрізку, які пробігають неодноразово і з різною швидкістю. Отримані середні значення зводять в таблицю, а потім використовують для вимірювання відстаней під час змагань.

Вимірювання по карті необхідно виконувати для оцінки обраного маршруту. Найчастіше виконуються вимірювання відстаней і висот.

По карті відстань можна виміряти такими способами:

o курвіметром - найбільш точний спосіб.

o циркулем - вимірником, встановивши на ньому зручний для перерахунку невеликий крок.

o лінійкою. На дуже звивистих ділянках відстань можна проміряти ниткою, приклавши її потім до лінійки.

o на око по клітках координатної сітки. Розмір осередків прямокутної сітки зазвичай 2 см , порахувавши клітини , можна оцінити відстань по карті.

Виміряна відстань відповідно до масштабу карти переводиться в реальне відстань на місцевості. Отриманий результат потім ще можна помножити на коефіцієнт звивистості, який для різних районів різний. Максимальний коефіцієнт - в горах: виміряний на картах відстань множиться на 1,2. Це коефіцієнт «горизонтальної» звивистості стежок, підйоми і спуски при промірі відстаней не враховуються.

Для вимірювання висоти (глибини), тобто перевищення однієї точки над іншою, потрібно порахувати горизонталі між ними і потім помножити на величину кроку перетину з яким проведено горизонталі. У потовщених горизонталях часто вказується висота в метрах над рівнем моря. Також набір висоти можна оцінити, порівнявши позначки висот навколишніх вершин, перевалів і урізів води річок в долинах.

Для визначення крутизни схилу потрібно скористатися спеціальною шкалою заставлянь. Вона, як правило, надрукована за рамкою карти. Закладення - це відстань на карті між двома горизонталями. Уздовж нижньої основи цієї шкали вказані цифри, які позначають крутизну скатів в градусах. На перпендикулярах до основи відкладені відповідні величини заставлянь в масштабі карти. У лівій частині шкала заставлянь побудована для основної висоти перерізу, в правій - при п'ятикратної висоті перерізу. Для визначення крутизни схилу треба виміряти циркулем відстань між сусідніми горизонталями, відкласти на шкалі заставлянь і прочитати крутизну схилу. Також крутизну схилу можна оцінити по щільності горизонталей. Чим вони щільніше, тим схил крутіше.

По карті також можна, аналізуючи горизонталі та відмітки висот, визначати взаємну видимість об'єктів. Для цього треба провести пряму лінію, що сполучає дві точки, що знаходяться на відомій висоті, і подивитися, чи немає між ними горизонталей з більшою висотою.

 

Визначення напрямків.

Перш за все визначення північного напрямку потрібно для правильного орієнтування карти, для чого карту і компас розташовують поряд в горизонтальному положенні або компас кладуть на карту. Потім карту повертають так, щоб північні кінці ліній магнітного меридіана були звернені в напрямку, який показує північний кінець стрілки компаса. При сонячній погоді можна приблизно визначити сторони світу по сонцю, використовуючи для цього години .

При визначенні напрямку руху або напрямки на окремий орієнтир користуються компасом, за допомогою якого визначають азимут на окремий орієнтир або КП, куди спрямовується спортсмен. Для цього спочатку за компасом визначають північний напрямок, а потім кут між північним напрямком і цікавлять нас об'єктом, тобто обчислюють азимут. Величину азимута відраховують по ходу годинникової стрілки від 0 до 360°.

Для визначення напрямку руху на місцевості між двома точками, заданими на карті, наприклад між стартом і КП 1, потрібно виконати наступні операції:

1) поєднати край пластини компаса з лінією, що з'єднує точки "Старт" - КП 1;

2) повернути колбу компаса так, щоб подвійні ризики на дні її "дивилися" на північний обріз карти;

3) тримаючи компас горизонтально , повертатися на місці доти, доки північний кінець стрілки не співпаде з подвійною рискою на дні колби. Подумки продовжити напрямок вздовж пластини компаса - це і буде азимутальное напрямок на КП 1 .

Last modified: Saturday, 23 January 2021, 11:25 PM