Лекція 7. Прикладна біомеханіка. Біомеханіка ходьби та бігу. Біомеханіка пересування на лижах і велосипеді. Біомеханіка плавання

Кінематика ходьби та бігу. Фазовий склад ходьби і бігу, граничні пози і елементарні дії. Топографія працюючих м’язів при ходьбі і бігу. Динаміка ходьби та бігу. Внутрішні сили, сили інерції, сила тяжіння, сила лобового опору, сила реакції опори та ін. Енергетика ходьби та бігу. Кінетична і потенціальна енергія. Повна механічна енергія. Рекуперація енергії. Гранична швидкість, число Фруда. Енергетична і пульсова вартість метру шляху. Оптимізація ходьби та бігу. Критерії оптимальності. Зони економічних режимів.

Біомеханіка пересування на лижах. Кінематика лижних кроків. Поперемінний двокроковий хід. Одночасний однокроковий хід. Одночасний двокроковий хід. Одночасний без кроковий хід. Ковзанів хід.  Динаміка пересування на лижах. Енергетика пересування на лижах. Оптимальні режими пересування на лижах. Біомеханіка їзди на велосипеді. Кінематика педалювання. Посадка і техніка педалювання. Динаміка та енергетика педалювання. Топографія працюючих м’язів. Оптимальні режими педалювання.
Біомеханіка плавання. Кінематика плавання. Динаміка плавання. Топографія працюючих м'язів. Енергетика плавання.  Оптимізація плавання.

Остання зміна: Friday 11 November 2022 00:43 AM