Schema della sezione

  • Метою викладання навчальної дисципліни «Хімія і фізика молока та м’ясо-молочних продуктів» є дати студентам комплекс теоретичних знань та практичних навичок з основних фізико-хімічних і біохімічних властивостей молока та м’яса, навчити самостійно застосовувати методики вивчення хімічних процесів, що лежать в основі сучасних технологій виробництва та зберігання м’ясо-молочної продукції.

    Основними завданнями вивчення дисципліни «Хімія і фізика молока та мясо-молочних продуктів» є:

    1.  Засвоїти складові частини молока і м’яса.

    2. Вивчити фізико-хімічні властивості молока і м’яса.

    3. Вивчити фізико-хімічні властивості й біохімічні процеси при зберіганні та первинній обробці молока.

    4. Вивчити фізико-хімічні й біохімічні процеси при технологічному перероблюванні та  зберіганні м’яса.

    Міждисциплінарні зв’язки.

    Знання, отримані студентами з дисципліни «Хімія і фізика молока та м’ясо-молочних продуктів» дозволяють закріпити знання з фізики, техніки експерименту, аналітичної‚ неорганічної  та  органічної хімії, що дозволяє в процесі навчання пояснювати сутність біохімічних процесів, які відбуваються при виробництві й зберіганні  м’ясо-молочної продукції, оптимально вибирати технологічні режими обробки та перероблювання молока і м’яса, розробляти заходи, які запобігати виникненню дефектів м’ясо-молочних продуктів, оцінювати якість м’ясо-молочних продуктів сучасними методами дослідження, дати необхідну базу для подальшого самовдосконалення шляхом самостійної підготовки.

    • Значення молока та вплив різних факторів на його склад

    • Характеристика складових частин молока

    • Фізико-хімічні властивості молока та  методи їх контролю

    • Фізико-хімічні методи контролю густини та кислотності молока і молочних продуктів

    • Фізико-хімічні показники якості молока та методи  їх визначення

    • Визначення вмісту кухонної солі та білка у молочних продуктах

    • Основні фізико-хімічні показники якості молока

    • Визначення фальсифікації молока содою