Schema della sezione
-
Метою викладання навчальної дисципліни «Хімія і фізика молока та м’ясо-молочних продуктів» є дати студентам комплекс теоретичних знань та практичних навичок з основних фізико-хімічних і біохімічних властивостей молока та м’яса, навчити самостійно застосовувати методики вивчення хімічних процесів, що лежать в основі сучасних технологій виробництва та зберігання м’ясо-молочної продукції.
Основними завданнями вивчення дисципліни «Хімія і фізика молока та м’ясо-молочних продуктів» є:
1. Засвоїти складові частини молока і м’яса.
2. Вивчити фізико-хімічні властивості молока і м’яса.
3. Вивчити фізико-хімічні властивості й біохімічні процеси при зберіганні та первинній обробці молока.
4. Вивчити фізико-хімічні й біохімічні процеси при технологічному перероблюванні та зберіганні м’яса.
Міждисциплінарні зв’язки.
Знання, отримані студентами з дисципліни «Хімія і фізика молока та м’ясо-молочних продуктів» дозволяють закріпити знання з фізики, техніки експерименту, аналітичної‚ неорганічної та органічної хімії, що дозволяє в процесі навчання пояснювати сутність біохімічних процесів, які відбуваються при виробництві й зберіганні м’ясо-молочної продукції, оптимально вибирати технологічні режими обробки та перероблювання молока і м’яса, розробляти заходи, які запобігати виникненню дефектів м’ясо-молочних продуктів, оцінювати якість м’ясо-молочних продуктів сучасними методами дослідження, дати необхідну базу для подальшого самовдосконалення шляхом самостійної підготовки.
-
-
Значення молока та вплив різних факторів на його склад
-
Характеристика складових частин молока
-
Фізико-хімічні властивості молока та методи їх контролю
-
Фізико-хімічні методи контролю густини та кислотності молока і молочних продуктів
-
Фізико-хімічні показники якості молока та методи їх визначення
-
Визначення вмісту кухонної солі та білка у молочних продуктах
-
Основні фізико-хімічні показники якості молока
-
Визначення фальсифікації молока содою
-
-
-
М’ясопродукти
-
Визначення органолептичних властивостей м’яса
-
Визначення санітарно-хімічних показників доброякісності м’яса
-
Визначення вмісту аміноамоніачного азоту в м’ясі
-
Сучасні наукові підходи до якості та безпеки м’яса
-
Кількісне та якісне визначення нітратів у м’ясних виробах
-
Лабораторне дослідження ковбасних виробів
-
Визначення вмісту нітритів у ковбасних виробах
-
Стратегія розвитку вітчизняної м'ясної промисловості
-