Мета курсу - ознайомити студентів із теоретичними основами відтворення риб­них запасів, виробничими процесами в рибництві, біологічними та технічними засобами відтворення, методами і заходами щодо поліпшення умов природного розмноження і нагулу риб. Особлива увага в курсі звертається на великий спектр можливих об'єктів рибороз­ведення, а також на деякі методи інтенсифікації в рибництві (годівля риб, добриво і ме­ліорація ставків). Завдання курсу: вивчити предмет та історію розвитку рибництва. Вплив різних чинників на відтворелня рибних запасів. Біологічні основи рибництва. Виживання риб. Об'єкти рибництва. Проектування і структура рибницьких підпри­ємств. Основні виробничі процеси в рибництві. Запліднення й інкубація ікри. Біотехнію вирощування молоді. Корма та добрива. Рибогосподарська меліорація та рибозахиснІ заходи. Транспортування живої риби й ікри. Планування й облік у рибництві.

За підсумками вивчення курсу студент повинен знати

-       біологічні основи рибництва;

-       основні чинники що впливають на відтворення та виживання риб;

-       основні об'єкти рибництва:

-       методи проектування і структуру рибницьких підприємств:

-       основні виробничі процеси в рибництві;

-       методи запліднення й інкубація ікри:

-       біотехнію вирощування молоді;

-       методи рибогосподарської меліорації;

-       основні корма та кормові організми, добрива;

-       методи транспортування живої риби й ікри;

-       основні принципи планування й обліку у рибництві

Студент повинен вміти

-       визначати природну продуктивність риб;

-       визначати стадію зрілості статевих продуктів;

-       відбирати плідників для рибницьких цілей:

-       робити гіпофізарні ін'єкції;

-       проводити штучне запліднення ікри;

-       розробляти меліоративні заходи:

 

-       розраховувати внесення добрив та кормів;

-       планувати рибницький процес.


Кредити: 3
Семестр: 123