Структура за темами

  • Загальне

    Метою навчальної дисципліни є формування у слухачів адекватного уявлення про лінгвосинергетику як сучасний напрям у мовознавстві та поглиблення їхнього знання про синергетичні принципи системної організації та еволюції мовної суперсистеми і її конститутивних ендосистем.  Слухачам пропонується ознайомитись з основними напрямками синергетичних досліджень у філології, закладененими українськими лінгвістами: синергетика тексту та дискурсу, синергетика словотворення й синтаксису, діахронічна лінгвосинергетика, синергетика поетичного ідіолекту. Базові поняття синергетики використано для висвітлення  механізмів самоорганізації мовної суперсистеми і дискурсу, у виявленні синергії літературних творів. Отримані у ході вивчення дисципліни знання мають розширити обрії картини світу й сформувати системне світобачення про будову буття й його еволюцію, надати можливості прогнозування шляхів розвитку матеріальних і ідеальних систем.


  • Змістовий модуль 1. Синергетика як нова наукова парадигма

    Тема 1. Синергетика : становлення нової наукової парадигми. Системні витоки синергетики. Становлення синергетики як наукової парадигми. Синергетика як наукова картина світу, як сукупність моделей самоорганізації об’єктів у різних сферах. Релевантність ідей і принципів синергетики до дослідження явищ і процесів живої і неживої природи. Об’єкт синергетики – складні відкриті нерівноважні системи з нелінійними шляхами розвитку. 

     Тема 2. Основні ідеї, принципи і термінологічний апарат синергетики. Теорія самоорганізації як методологічна основа дослідження системних явищ. Ключові поняття та терміни синерегетики. Транснауковий характер термінологічного апарату синергетики. Структура синергетичної системи як процес. Синергетичний погляд на порядок і хаос. 

    Тема 3. Синергетика і лінгвістика : перспективи кооперації. Міждисциплінарність як інтеграція наукових підходів з метою комплексного дослідження явищ буття. Релевантність базових принципів синергетики до аналізу мовних і літературних об’єктів. Поєднання лінгвістичних парадигм у лінгвосинергетиці. Основні напрямки реалізації синергетичного підходу у мовознавчих, перекладознавчих та літературознавчих студіях. 

    Тема 4. Лінгвосинергетика : становлення, концептуальнометодологічної основи. Лінгвосинергетика: етапи розвитку, персоналії, проблеми. Синергетика як світогляд і як науковий метод моделювання складних відкритих нерівноважних систем лінгвальної природи. Лінгвосинергетика як методологічний підхід до опису динамічного простору мови. Порядок і хаос у лінгвосинергетичній парадигмі.

  • Змістовий модуль 2. Синергетика і лінгвістичні парадигми.

    Тема 5. Синергетика і лінгвістична філософія. Синергетика – новий діалог людини з природою. Зв'язок ключових понять синергетики – системність, самоорганізація, фазовий перехід – з основними положеннями діалектики у філософії. Синергетичний стиль наукового мислення. Предметність та об’єктність мови. Віртуальність мовної системи. 

    Тема 6. Синергетика і психолінгвістика. Становлення смислу в процесі мовлення. Протиріччя смислу та його репрезентації у тексті й дискурсі. Метафора як експлікація процесу самоорганізації смислів. 

    Тема 7. Синергетика і квантитативна лінгвістика. Сутність квантитативної лінгвістики. Ентропійні параметри текстів за Р. Г. Піотровським. Синергетична таблична модель мови за Р. Келером. Самоорганізація структури тексту за Г. Г. Москавчук: кількісний вимір. Хаотична динаміка лінгвістичних процесів за Дж. Ніколіс.

     Тема 8. Синергетика і когнітивна лінгвістика. Пізнання як синергетичний процес. Синергетичний підхід до категоріальної та концептуальної організація знань у картині світу людини. Концепт як синергетична система. Коеволюція картини світу і мовної картини світу як синергетичних систем. Мультимасштабне моделювання фреймів, концептів, гештальтів. 

  • Змістовий модуль 3. Мова в світлі теорії фракталів

    Тема 9. Теорія фракталів як складова синергетики. Фрактальна геометрія Б. Мандельброта. Основні параметри та характеристики фракталу. Фази розвитку фрактального об’єкту. Приклади фрактальних об’єктів у природі і мові.

    Тема 10. Системна організація мови у світлі теорії фракталів. Сутність ізоморфізму мовних рівнів. Патерни самоподібності в мовній структурі. Фрактальна модель мовної суперсистеми. Принцип триєдності структури мови.

    Тема 11. Еволюція мовної системи як фрактального об'єкта. Гомеостаз як стан відносної рівноваги системи. Фази розвитку мовної суперсистеми як фрактального об’єкту. Самоорганізація і самодобудовування мікрофракталів мовних макрофракталів.

    Тема 12. Моделювання фрактальних об'єктів мови. Фрактальна організація словотвірної, лексичної, синтаксичної та текстової ендосистем мови. Моделювання різнорівневих лінгвальних одиниць як фрактальних об’єктів.


  • Змістовий модуль 4. Актуальні проблеми лінгвосинергетики

    Тема 13. Діахронічна лінгвосинергетика. Еволюція мови як синхронізація темпосвітів у мовній системі. Когерентне узгодження мовних ендосистем у діахрогії. Еволюція мови як зміна параметричного патерна суперсистеми. Поняття параметрів керування  у мовній системі, їхня стабілізуюча роль. Історичний процес параметризації мови. 

    Тема 14. Синергетика дискурсу. Загальні питання самоорганізації дискурсу. Взаємне моделювання складових у дискурсі. Процес самоорганізації дискурсу, поляризація його учасників і конституентів. Дія параметра порядку на різних етапах творення дискурсу. Самоорганізація різних типів дискурсу. Синергетичний підхід до вивчення самоорганізації дискурсу в синхронії та діахронії. Фактори еволюції художнього дискурсу. Зміст атракторів та репелерів художнього дискурсу. Синергетична організація наукового дискурсу.

    Тема 15. Синергетика і лінгвопоетика. Універсальні закони синтезу лінгвопоетичних систем з погляду лінгвосинергетики. Теорія літературної еволюції у працях учених ХХ століття. Пріоритет цілісності – головний принцип системного підходу. Вияв цілісності мови в ідіоматичності про ціле в окремих складниках мовної системи. Інтегративна роль картини світу письменника. Колективна і індивідуальна картина світу. Діалектика суб’єктивного і об’єктивного в індивідуальній картині світу митця.  

    Тема 16. Лінгвістична синергетика ідіолекту письменника. Сутність системного уявлення у творчості письменника. Зовнішня та внутрішні фактори системотворення поетичного тексту. Синергетична дія засобів вираження волевиявлення в поетичному тексті.


  • Підсумковий контроль