Themen dieses Kurses

  • Загальне


    Картинки по запросу картинки розведення рибПохожее изображение


    Біологічні ресурси природних водойм останніми десятиріччями використовуються дуже інтенсивно, що через надмірну експлуатацію спричинило скорочення запасів гідробіонтів. Водночас потреби населення будь-яких країн у білках тваринного походження неухильно зростають, що обумовлене 3 об’єктивними обставинами. Природні водойми здатні щорічно продукувати значні обсяги високоякісної біопродукції за умов науково-обгрунтованого впливу людини на середовище мешкання гідробіонтів та на їх самих. Використання природних водойм в рибогосподарських цілях є одним із найбільш перспективних напрямків аквакультури. Культивування водних організмів у контрольованих умовах, що базується на сучасних наукових досягненнях, використанні передового практичного досвіду, істотно підвищує біопродуктивність водойм і, власне, складає сутність аквакультури як галузі науки і виробництва. Проте раціональне ведення аквакультури в ріках, озерах і водосховищах, на прибережних ділянках морів (зокрема, в лиманах і затоках) вимагає від майбутніх фахівців глибоких знань стосовно особливостей відтворення та вирощування господарсько-цінних гідробіонтів шляхом забезпечення оптимальних умов для їх інтенсивного розвитку та росту.

    Рибогосподарська меліорація. Рибопродуктивність водоймищ, як і родючість сільськогосподарських угідь, не залишається постійною. Вона змінюється в часі і залежить від гідрохімічного і термічних режимів водоймища, його замуленості, щільності і характеру розміщення вищої м’якої і жорсткої водної рослинності, а також від водного режиму, що визначає рівень води у водоймищах і його коливання. Багато в чому вона залежить і від експлуатації водоймищ і форми організації рибного господарства. Для забезпечення високої і 50 стійкої рибопродуктивності водоймищ здійснюють рибогосподарську меліорацію. Слово меліорація означає поліпшення і походить від латинського кореня меліор. Звідси система заходів, направлених на поліпшення у водоймищі фізичних, хімічних і гідробіологічних умов як для розвитку в нім цінної іхтіофауни, так і в цілях найбільш досконалої його експлуатації в рибному господарстві, отримала назву рибогосподарська меліорація.

    Виділяють два основні завдання рибогосподарської меліорації. Це поліпшення умов природного розмноження і нагулу цінних видів риб у водоймищах і поліпшення умов лову риби. Всі заходи, направлені на поліпшення рибогосподарських якостей водоймища (біологічних і експлуатаційних), отримали назву меліоративних. По характеру і тривалості дії на водоймище меліоративні заходи підрозділяються на корінні і поточні. Корінні меліоративні заходи приводять до глибоких змін режиму водоймища. Вони вимагають великих витрат і діють протягом тривалого періоду часу. Поточні меліоративні заходи позитивно діють на водоймище протягом короткого відрізку часу, тому їх систематично повторюють. Різноманіття природних чинників зовнішнього середовища, що обумовлюють рибопродуктивність водоймищ, породжує різноманітність можливостей дії на водоймище шляхом проведення різних видів меліоративних робіт. Всі процеси, які приводять до погіршення режиму гідробіології водоймища, створюють несприятливі умови для нагулу в ньому промислових риб.

    Рибоводна меліорація водойм – це комплекс біотехнічних та організаційно-господарських заходів, спрямованих на поліпшення гідрологічних і гідробіологічних якостей ставів (озер) для найбільш ефективного їх використання, підвищення виходу рибної продукції.

     

    Мета та завдання навчальної дисципліни

    Метою вивчення дисципліни є підготовка висококваліфікованих фахівців для культивування гідробіонтів на базі природних водойм рибогосподарського призначення. Завдання дисципліни «Рибогосподарська меліорація та проектування» – надати необхідні знання стосовно технологічних вимог для використання природних водойм в рибогосподарських цілях і особливостей рибогосподарського використання рибогосподарських водойм комплексного призначення, щодо технологічних прийомів спрямованого формування промислової іхтіофауни та культивування гідробіонтів у контрольованих умовах на базі цих водойм. Знання з дисципліни необхідні майбутнім спеціалістам з водних біоресурсів для розробки методів інтенсифікації аквакультури у природних водоймах, відпрацювання та вдосконалення технологій культивування гідробіонтів, штучного відтворення промислово-цінних, рідкісних та зникаючих видів риб, створення оптимальних умов для природного і штучного відтворення рибних запасів, зберження біорізноманіття.

    Вимоги до знань та умінь студентів

     В результаті вивчення дисципліни «Рибогосподарська меліорація та проектування» студенти повинні

    знати:

    Ø  особливості функціонування природних водних екосистем різного типу;

    Ø  характеристику функціонального стану та особливості динаміки водних екосистем під впливом гідротехнічного будівництва, природних і антропогенних чинників;

    Ø  закономірності розвитку біоти у природних водоймах;

    Ø  відповідність якості води водойм різного типу критеріям водойм рибогосподарського призначення, ефективність використання природних водойм в риборозведенні;

    Ø  загальну характеристику господарств аквакультури різних типів;

    Ø  біологічну характеристику об'єктів аквакультури;

    Ø  акліматизацію  гідробіонтів в природних водоймах;

    Ø  основи технології культивування риб і нерибних видів гідробіонтів у природних водоймах різних типів.

    вміти:

    Ø  характеризувати вимоги до рибогосподарського використання природних водойм різних типів та знати обов’язки їх користувачів;

    Ø  проводити вибір об’єктів аквакультури для вирощування в ріках, озерах, водосховищах, прибережних ділянках морів;

    Ø  формувати склад флори і фауни цих водойм шляхом вселення гідробіонтів із високими біопродуктивними властивостями показниками з урахуванням вимог екологічної безпеки і забезпечення сталого функціонування водних екосистем;

    Ø  вирощувати напівпрохідні і прохідні види риб у рибоводних підприємствах із відтворення рибних запасів (нерестово-вирощувальних господарствах та рибзаводах), розраховувати їх щільність посадки та здійснювати зариблення природних водойм;

    Ø  проводити технічну, хімічну та біологічну меліорацію рік, озер і водосховищ, лиманів і заток, захист їх від літніх та зимових задух, спасіння молоді риб у весняний період;

    Ø  проводити відтворення та подальше вирощування нерибних видів гідробіонтів, визначати перспективні шляхи розвитку рибництва у природних водоймах;

    Ø  визначати типи господарств аквакультури, способи і об’єкти вирощування продукції, проводити їх вибір залежно від умов господарювання;

    Ø  вибирати та проводити акліматизаційні заходи; - проводити вирощування основних груп морських водоростей на різних технологічних етапах;

    Ø  проводити вирощування морських і прісноводних молюсків на різних технологічних етапах;

    Ø  застосовувати основні технологічні процеси та проводити вирощування коропових, окуневих, сомових, лососевих, осетрових, кефалевих, камбалових та інших риб за випасної, напівінтенсивної та інтенсивної форм ведення рибництва в природних водоймах.


  • Розділ 1

    • Розділ 2