Тематический план

  • Загальна характеристика курсу


    Внаслідок реформування лісового господарства і лісової промисловості виникла потреба в періодичному оновленні змісту підручників з економічних дисциплін і приведення їх у відповідність з реальним станом економіки. З цією метою у 1998 р. був оновлений підручник “Організація і планування лісового господарства”. Дисципліну «Економіка садово-паркового господарства» була започаткована в 2001 р.. В 2005 р. у зв’язку з виробничою необхідністю ця дисципліна також була реструктуризована і отримала назву Економіка лісового та садовопаркового господарств., планування та управління садово-парковим господарством”. Оскільки значна частина робіт, що виконуються в лісовому господарстві, за технологією, організацією виробництва і плануванням схожі з садовопарковим господарством.

    Метою викладання навчальної дисципліни «Економіка лісового та садово-паркового господарства» є: надання студентам комплексу  теоретичних знань і практичних  умінь, навичок необхідних для  економічної діяльності в лісовому та садово-парковому господарствах.

    Основними завданнями вивчення дисципліни «Економіка лісового та садово-паркового господарства» є:  надання  студентам комплексу економічних знань; усвідомлення ролі і практичного значення набутих знань і  конкретних форми прояву у лісовому господарстві економічних законів та категорій; формування навичок самостійного економічного аналізу для прийняття ефективних управлінських рішень.

    У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

    знати:

    -     економічні основи виробництва в лісовому і садово-парковому господарстві; 

    -    сутність та зміст основних економічних категорій; -

    -    шляхи підвищення ефективності лісогосподарського виробництва; -

    -    багатоцільові основи використання лісових ресурсів і садово-паркового господарства; -

    -    методи економічного обґрунтування для прийняття управлінських рішень;

    вміти:

    - виконувати техніко-економічні розрахунки і на їх основі здійснювати аналіз альтернативних рішень;

    - розраховувати і володіти основами бізнес-планів; застосовувати новітні форми і види оплати і організації праці;

      - планувати діяльність, фіксувати і зіставляти проміжні та кінцеві результати економічної діяльності.    

          Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні досягти таких компетентностей:  здатність  використовувати    професійно-профільні знання у галузі економіки лісового та садово-паркового господарств; здатність виконувати техніко-економічні розрахунки і на їх основі розробляти бізнес плани; здатність використовувати базові знання про склад і структуру виробничо-господарської діяльності підприємств; здатність до аналізу альтернативних варіантів для вибору оптимальних рішень у галузі лісового  та садово-паркового господарств .

    Міждисциплінарні зв’язки: для повноцінного засвоєння матеріалу з дисципліни «Економіка лісового та садово-паркового господарств» необхідно мати знання щодо особливостей економіки, організації, планування та управління на підприємствах, тому базовими для вивчення дисципліни є «Вища математика», «Основи інформатики», «Основи економічної теорії». Дисципліна «Економіка лісового та садово-паркового господарств необхідна для засвоєння професійно  спрямованих дисциплін.

     Компетентності сформовані у студентів під час вивчення даної дисципліни використовуються в подальшому для проходження навчальних практик; проведення науково-дослідних та проектних робіт під час виконання кваліфікаційної роботи бакалавра та майбутньої професійної діяльності.


  • Тема 1