Семінар 5.3. "Назад до природи": екологічні виклики у романі Д.Г.Лоуренса "Коханець леді Чаттерлей"

Питання для обговорення: 

1. Опозиція "природа-цивілізація": 

- які асоціації викликає у вас зазвичай слово "природа"? А "цивілізація"? Якому із середовищ ви віддаєте перевагу і чому? 

- як розподілено простір у романі? Якими рисами наділені природні локації, а якими - "цивілізовані"? Чи впливає локація на людей, що у ній проживають? Чи спостерігали ви подібний вплив у повсякденному житті? 

- чи можливо досягти гармонійного співіснування природи й цивілізації? Які шляхи до цього ви б запропонували? 

2. Опозиція "природне - штучне": 

- порівняйте образи Олівера Меллерса та Кліффорда Чаттерлея. У чому, на вашу думку, вирішальна причина відмінностей між ними? 

- яку поведінку людини ви назвали б "природною"? Чи є відмінність між "природністю" та "дикунством"? Яку роль у нашій поведінці відіграють фізіологія та інстинкт? Чи є їх приборкання ознакою "штучності"?

3. Опозиція "людина - машина": 

- яку роль у вашому житті відіграють технології й гаджети? Чи вважаєте ви їх часткою себе? Чи змогли б продуктивно існувати без них? 

- чи відчуваєте ви загрозу "механізації" людини у сучасному технократичному суспільстві? До яких трансформацій у нашій поведінці може призвести експансивний розвиток технологій? Чи варто йому протистояти?   

4. Опозиція "чоловіче - жіноче": 

- які ідеали маскулінності й фемінності пропагує Лоуренс? Чи відповідають вони сучасним уявленням? 

- чи схвалюєте ви вибір Конні Чаттерлей? Чи є її союз із Меллерсом перспективним у тогочаснному суспільстві? А у сьогоденному?