ЗАВДАННЯ ДЛЯ ДОБОРУ БАЛІВ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ДОПУСКУ ДО ЗАЛІКУ (ДО 35 БАЛІВ ЗА ВЕСЬ КУРС)

Критерії оцінювання роботи:

а) ґрунтовна і чітка відповідь на аналітичне запитання, що засвідчує знання фактичного матеріалу та володіння понятійним апаратом, з використанням  аналізу історичних  джерел та висновками;  – 5 балів;

б) ґрунтовна відповідь на аналітичне запитання, що засвідчує знання фактичного матеріалу,  володіння понятійним апаратом, з висновками – 4 бали,

в) студент надав часткову відповідь на аналітичне запитання; студент переходить на аналіз рубіжних тем; допущено помилки; відсутній висновок  – 3 бали;

г) основний зміст питання не розкрито, студент володіє епізодичними знаннями фактичного матеріалу з запропонованого аналітичного запитання  – 1–2 бали.

д) плагіат - 0 балів.

Вимоги до оформлення:

Максимальний обсяг відповіді на аналітичне запитання – 2 сторінки. Шрифт – Times New Roman (14, полуторний інтервал). Поля – по 20 мм.

АНАЛІТИЧНІ ЗАВДАННЯ (МОДУЛЬ 2)

 

1. Доведіть або спростуйте тезу: «Концепція «Русского мира» – це  сучасна неоімперська стратегія РФ». Що можна вважати «інструментами м’якої сили» у концепції «русского мира»? Охарактеризуйте діяльність «інструментів м’якої сили» в Україні  у 2004-2013 рр. .

3. Назвіть мету, основні об’єкти, суб’єкти, приклади впровадження концепції «Русского мира» в економічному, суспільно-політичному, культурному, науковому, релігійному житті, у військовій сфері та ін. України на початку ХХІ ст. Відповідь слід оформити у вигляді таблиці

4. Поясніть, чому події «Русской весны» на території Донеччини та Луганщини завершилися проголошенням ДНР та ЛНР,  а на інших землях Півдня та Сходу України вдалося зупинити активну фазу сепаратиських рухів?

5. Спростуйте тезу сучасних російських політиків про те, що сучасна РФ є спадкоємицею Київської Русі.

6. Порівняйте сучасні російські імперські міфи з імперськими міфами російської історіографії царської доби.

7. Чи можна вважати підручники з історії Росії прикладом сучасної інформаційної війни РФ проти України? Відповідь аргументуйте, аналізуючи особливості викладу сюжетів, пов’язаних з історією України у російських підручниках з історії Росії .

8. Поміркуйте, чи можна стверджувати, що саме територія Півдня та Сходу України у 1991–2020 рр. стала основним об’єктом інформаційної війни РФ проти України? Чому?

9. Назвіть основні фейки, породжені російською пропагандою у 1991–2003 рр., 2004 р., 2005–2013 рр., 2013–2014 рр., 2015–2020 рр.

10.Визначте основну мету на методи проведення інформаційної війни РФ проти України за часів президентства В.Путіна у політичній, військовій, міжнародній, економічній, освітній, науковій, культурній сферах.

11.Наведіть приклади успішної боротьби української влади та громадянського суспільства з проявами інформаційної війни РФ у 2014–2020 рр.

12. Доведіть або спростуйте тезу: «Концепція «Русского мира» – це  сучасна неоімперська стратегія РФ». Що можна вважати «інструментами м’якої сили» у концепції «русского мира»? Охарактеризуйте діяльність «інструментів м’якої сили» в Україні  у 2004-2013 рр.

13. Назвіть мету, основні об’єкти, суб’єкти, приклади впровадження концепції «Русского мира» в економічному, суспільно-політичному, культурному, науковому, релігійному житті, у військовій сфері та ін. України на початку ХХІ ст. Відповідь слід оформити у вигляді таблиці

14. Поясніть, чому події «Русской весны» на території Донеччини та Луганщини завершилися проголошенням ДНР та ЛНР,  а на інших землях Півдня та Сходу України вдалося зупинити активну фазу сепаратистських рухів?

15.Чи можна вважати окупацію Криму та війну на Донбасі проявом гібридної війни РФ проти України? Відповідь аргументуйте.

16.Чому у 2014 р. Україна виявилася неготовою для протидії збройній агресії РФ? Які причинно-наслідкові зв’язки можна простежити?

17.Проілюструйте фактами спроби РФ представити конфлікт на Сході України як внутрішній або громадянську війну. Назвіть зовнішньополітичні, економічні, військові дії РФ у цьому напрямку.

18. Порівняйте зміни в Україні та в інших країнах Центрально-Східної Європи в кінці 1980-х – на початку 1990-х рр. Чому у пострадянський період країни Центрально-Східної Європи змогли досягти значно вищого рівня розвитку, ніж Україна?

19. Поміркуйте, чому саме Південь та Схід України в 1991–2013 рр. стали центрами сепаратизму? Які помилки української влади уможливили появу сепаратизму на Півдні, Сході України, в Криму?