Завдання до практичної роботи 1

ТЕМА 1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ФОНДОВОГО РИНКУ

Практичні завдання

Завдання №1. Визначте чи правильними є такі твердження. Відповідь обґрунтуйте.

1.   Ринок цінних паперів (фондовий ринок) являє собою особливий сегмент фінансового ринку, на якому складаються відносини з приводу купівлі – продажу спеціальних документів (цінних паперів).

2.   Із самого початку розвитку фондового ринку в Україні було регулятивним чином визнано позабіржовий ринок поруч з біржовим.

3.   Населення України характеризується порівняно високою фінансовою грамотністю та активністю на фондовому ринку, що дає можливість акумулювати значні інвестиційні ресурси.

4.   Частка біржового ринку в Україні суттєво менша за частку неорганізованого позабіржового сегмента фондового ринку.

5.   Протягом всього періоду становлення фондового ринку в Україні функціонували одна фондова біржа та одна позабіржова фондова торговельна система.

6.   Фондова біржа – це організований ринок цінних паперів, де урівноважуються попит і пропозиція на них.

7.   Державні цінні папери є досить привабливими обʼєктами купівлі-продажу на фондовому ринку.

8.   На макрорівні придбання цінних паперів трактується як інвестування, водночас на макрорівні зазначені операції враховуються у процесі обчислення ВВП і похідних від ВВП показників.

9.   Якщо в довгостроковому періоді потреби в інвестуванні реального сектору визначють обсяги фондового ринку, то в короткостроковому періоді реальні інвестиції є продуктом розвитку фондового ринку, його результатом.

10.             Поняття «емітент» і «продавець цінних паперів» збігаються, коли ми розглядаємо первинний фондовий ринок, і не тотожні на вторинному ринку цінних паперів.

11.             Структура фондового ринку є складною та не змінюється в процесі його еволюції.

12.             На позабіржовому ринку здійснюється торгівля цінними паперами найбільш надійних емітентів, які допускаються на біржу по проходженні процедури лістингу.

 

Завдання №2. Археологічні знахідки засвідчують існування прототипів сучасних форм фінансових відносин – кредиту, іпотеки, лізингу, облігаційної позики ще у IV тис. до н.е. на території Стародавього Шумеру. Розвиток кредитних відносин серед представників шумерської цивілізації датується серединою ІІІ тис. до н.е. У кредит надавалися зернові культури, худоба. У місті Ур у ІІ тис. жо н.е. активно розвивався фінансовий ринок та виникли перші протооблігації.

Проаналізуйте фактори, які стимулювали розвиток фінансових відносин у Стародавньому Шумері. У чому полягала специфіка кредитних відносин, що розвинулися на території Стародавнього Шумеру? Які конкретні факти засвідчують розвиток протофінансів у межах шумерської цивілізації? Охарактеризуйте внесок представників шумерської цивілізації в розвиток фондового ринку та фінансових відносин. Поясніть відмінності між шумерськими протооблігаціями і сучасними борговими цінними паперами. Чи поширювався досвід організації фінансових відносин на територіях, суміжних із Стародавнім Шумером?

 

Завдання №3. Встановіть відповідність між поняттям та його визначенням

Поняття

Визначення

1

Фондовий ринок

А

це організаційно оформлений, постійно діючий ринок, на якому здійснюється торгівля цінними паперами.

2

Фондова біржа

 

Б

охоплює сукупність операцій з цінними паперами, які здійснюються поза фондовою біржею.

3

Цінні папери

В

цінні папери, що приймають участь в обігу, з ними дозволяється здійснювати операції купівлі-продажу, що призводить до зміни власника цінного паперу.

4

Дериватив

 

Г

це грошові документи, що засвідчують право володіння або боргові відносини, визначають взаємовідносини між особою, яка їх випустила, і їх власником.

5

Первинний ринок цінних паперів

Д

являє собою особливий сегмент фінансового ринку, на якому складаються відносини з приводу купівлі – продажу спеціальних документів (цінних паперів), які мають свою вартість, вільно обертаються і засвідчують відносини співволодіння, займу і похідні від них

6

Вторинний ринок цінних паперів

Е

це ринок, на якому нові випуски цінних паперів продаються та купуються вперше.

7

Біржовий ринок цінних паперів

Ж

це ринок, на якому здійснюють обіг протягом свого життєвого циклу попередньо емітовані і розміщені на первинному ринку цінні папери.

8

Позабіржовий ринок цінних паперів

З

це стандартний документ, що засвідчує право та/або зобов’язання придбати чи продати цінні папери, кошти, валютні цінності, товари на визначених умовах в майбутньому.

9

Ринкові цінні папери

 

І

високим рівнем організації, що максимально сприяє підвищенню мобільності капіталу та формуванню реальних ринкових цін на фінансові вклади, що перебувають в обігу.

10

Онкольний ринок цінних паперів

Ж

передбачає торгівлю, при якій протягом деякого часу здійснюється накопичення заявок на придбання/продаж конкретних цінних паперів за вказаною ціною, після чого відбуваються торги.

1.___ 2.___ 3.___ 4.___ 5.___ 6.___ 7.___ 8.___ 9.____10. ____

 

Завдання №4. Встановіть відповідність між критеріями класифікації та видами фондового ринку:

Критерії класифікації

Види фондового ринку

1

За категоріями емітентів

А

ринок короткострокових цінних паперів, ринок середньострокових цінних паперів, ринок довгострокових цінних паперів, ринок безстрокових цінних паперів.

2

За терміном обігу

Б

ринок державних цінних паперів, ринок корпоративних цінних паперів, ринок цінних пперів фінансових компаній, ринок цінних паперів комерційних банків.

3

За видами цінних паперів

В

міжнародний ринок цінних паперів, національний ринок цінних паперів, регіональний ринок цінних паперів.

4

За територією

Г

ринок акцій, ринок облігацій, ринок векселів, ринок похідних цінних паперів

5

За технологією торгівлі цінними паперами

Д

простий аукціонний ринок цінних паперів, безперервний аукціонний ринок цінних паперів, подвійний аукціонний ринок цінних паперів, дилерський ринок цінних паперів, онкольний ринок цінних паперів, стихійний ринок цінних паперів.

1.___ 2.___ 3.___ 4.___ 5. ___

 

          Завдання №5. Заповніть схему, визначивши організаційну структуру ринку цінних паперів.

Методичні рекомендації. Користуючись словником термінів, методичними порадами до вивчення теми, рекомендованою літературою необхідно визначити з яких елементів складається організаційна структури ринку цінних паперів. Результати оформити у вигляді рисунка.

Ринок цінних паперів

Первинний ринок

 

 

 

Біржовий ринок

 

Рисунок 1. Організаційна структура ринку цінних паперів