самостійна робота

Реферат як одна із форм контролю знань студентів

 

У процесі самостійної роботи студент набуває таких навичок:

- збирання та обробки матеріалу;

- логічного викладу;

- проведення критичного аналізу за темою роботи тощо.

Мета самостійної роботи полягає у якомога повнішому з'ясуванні студентами основних завдань, що стоять перед фінансовою системою, та напрямами діяльності держави. Вона ґрунтується на проведенні викладачем індивідуальних консультацій з цих питань.

Формою контролю самостійної роботи студента є захист реферату. Реферат — одна з основних форм самостійної роботи студентів.

Мета реферату полягає у закріпленні та поглибленні теоретичних і практичних знань, отриманих студентом у процесі вивчення окремих тем. Для цього студенти самостійно обирають тему роботи із запропонованого переліку. При цьому теми не повинні повторюватись у одній групі студентів.

Написання реферату дає можливість студентові навчитися самостійно працювати з різними інформаційними джерелами, узагальнювати матеріали періодичної літератури, глибше вивчати  особливості функціонування окремих ланок финансової системи як України, так і зарубіжних країн, а також набуває навичок обробки і логіки викладу матеріалу, проведення критичного аналізу за темою роботи тощо.

Підготовка реферату включає такі етапи: вибір теми, складання плану, вивчення навчальної літератури за темою, добір і вивчення спеціальних джерел за темою, добір фактичного і статистичного матеріалу та його обробка, оформлення списку літератури, консультація з викладачем, передання його викладачеві для оцінювання або усний виступ перед студентами всієї групи на основі матеріалів реферату.

Літературу з теми реферату студент добирає самостійно, використовуючи для цього бібліотечний каталог. Для підготовки реферату студент повинен використовувати спеціальну літературу, що стосується теми, періодичні видання (газети, журнали), наукові статті. Консультацію з питань добору літератури студент може отримати у викладача чи у працівників бібліотеки. Варто залучати поточні матеріали, опубліковані в журналах «Финансы», «Фінанси України», «Деньги и кредит», «Вопросы экономики», «Экономические науки», «Мировая экономика и международные отношения», «Внешняя торговля», «Економіка України», а також у газетах «Урядовий кур'єр», «Галицькі контракти», «Діло», «Закон і бізнес», «Бизнес и банки», «Бизнес», «Финансовая Украина», «Деловая Украина», «Бизнес, банки, биржи», «Экономика и жизнь» та ін.

Обсяг реферату має становити до 15 друкованих сторінок  формату А4. Реферат має бути грамотно та охайно надрукований або написаний чітким розбірливим почерком. Реферат повинен бути оформлений згідно з чинними нормами. Слід уникати в роботі дублювання тексту підручника або іншого джерела. Необхідно самостійно формулювати свої думки, не допускати повторень і суперечностей між окремими положеннями. Студент повинен повною мірою виявити й узагальнити теоретичні знання та досвід практичної роботи. У той же час не рекомендується давати однозначні відповіді без належних пояснень. Реферати, які не відповідають встановленим вимогам, повертаються на доопрацювання.

Студент за власним бажанням може запропонувати нову актуальну тему реферату, яка має відповідати навчальній програмі курсу, та  узгодити її з викладачем.

 

 

 

 

 

 

 

ІІ. Самостійна робота

 

Змістовий модуль 1. Організація та методи внутрішньобанківського контролю

Тема 1. Організація нагляду, контрольно- ревізійної роботи та аудиту в банках України

 

Питання для самостійного опрацювання

 

 З’ясування та вивчення питань з даної теми надасть вам можливість знати

1.   Нагляд за діяльністю банків.

2.   Загальні положення контрольно- ревізійної роботи в банках.

3.   Суть та види контролю за діяльністю банку.

4.   У чому полягає необхідність внутрішнього та зовнішнього аудиту в банку?

5.   Роль економічного аналізу під час проведення перевірок в банках.

6.   Особливості проведення перевірок в умовах застосування комп'ютерних технологій.

 

Список рекомендованої літератури:

1.    Методичні вказівки щодо застосування стандартів внутрішнього аудиту в банках України, затверджені постановою Правління НБУ від 20.07.2003 р. № 58.

2.    Губенко С.М., Мозкова О.П. Посібник для внутрішніх аудиторів банківських установ України. - X.: Видавництво "Штріх", 2000. - 360 с.

3.    Мумінова-Савіна Г.Г., Кравець В.М., Мазур О.А., Галенко О.М., Кириленко В.Б. Тим, хто не нехтує законом. Контроль, ревізія та аудит у комерційних банках України. - К.: Факт, 2001. - 448 с.

4.     Облік та аудит у комерційних банках / за ред. А.М. Герасимовича. - Львів: Видавництво "Фенікс", 1999. - 512 с.

5.     Облік і аудит у банках : навч. посіб. / О. Г. Коренєва, Н. Г. Славянська, Н. Г. Євченко, О. В. Карпенко. – Суми : Університетська книга, 2007. – 493 с.

6.     Кіндрацька Л. М. Бухгалтерський облік у комерційних банках України : навч. посіб. / Л. М. Кіндрацька ; Мін-во освіти і науки України, КНЕУ. –  К. : КНЕУ, 2004. – 432 с.

7.     Облік і аудит у банках / [Кіндрацька Л. М., Кривовяз Т. В., Боришкевич О. В. та ін.] ; за заг. ред. проф. А. М. Герасимовича ; Мін-во освіти і науки України, КНЕУ.  – К. : КНЕУ, 2004. – 536 с.

 

Методичні рекомендації

При самостійному вивченні цієї теми студент повинен врахувати, що загальні основи і принципи аудиту в банках мають багато спільного із аудитом господарюючих суб’єктів. В якості об'єктів контролю виступають юридичні та фізичні особи, діяльність яких пов'язана з використанням державної, суспільної та особистої власності. При цьому контролю підлягають окремі господарські засоби та процеси, сукупність яких характеризує виробничу та господарсько-фінансову діяльність підприємств, організацій, установ та власників, а також посадових осіб за певний період, які формують поняття об'єктів контролю.

Таким чином, об'єкти контролю поділяються на такі групи:

♦  ресурси: засоби праці, трудові ресурси, фінансові ресурси, не матеріальні активи;

♦  господарські процеси: економічні процеси, забезпечення робочою силою, матеріально-технічне забезпечення, забезпечення фінансовими ресурсами;

♦  економічні результати діяльності банку;

♦     організаційні форми управління й організаційна структура апарату управління;

♦  функції управління;

♦  методи управління.

Об'єктом контролю в банках є: сам банк, його підрозділи; операції, що здійснюються банком; облік та звітність; діяльність банків.

Основною організаційно-правовою формою банківських установ, які діють на Україні, є акціонерне товариство.

Згідно із Законом України "Про господарські товариства" і "Про банки і банківську діяльність" на Загальних зборах акціонерів вибирається ревізійна комісія, яка за рішенням акціонерів може виконувати ревізії діяльності банку. Склад ревізійної комісії затверджується на Загальних зборах акціонерів, до нього можуть входити акціонери, незалежні експерти, представники аудиторських фірм,представники керівництва банку.

Ревізійна комісія - єдиний орган АТ, якому належить право проведення ревізій, встановлене ст. 49 Закону України "Про господарські товариства", яка регламентує здійснення контролю за діяльністю Правління банку і, таким чином,зважаючи на задачі Правління, - здійснення контролю за поточною фінансово-господарською діяльністю АТ, контролю за органами управління, підрозділами,службами, філіями та представництвами. Ревізійна комісія перевіряє дотримання банком законодавства, нормативних документів, які регулюють його діяльність,організацію банківського контролю, кредитні, розрахункові, валютні та інші операції, стан каси та наявність майна.

Контроль за виконанням рішень в АТ здійснює ревізійна комісія або Рада банку. Законодавством прямо не регламентовані строки й порядок здійснення контролю за виконанням рішень, прийнятих за результатами ревізії. Дані положення встановлюються нормами внутрішніх корпоративних актів, а сааме «Положенням про ревізійну комісію АТ» та «Положенням про Раду нагляду АТ».Враховуючи те, що ревізійна комісія та Рада нагляду є органами контролю банку,з'являється широкий діапазон впливу на посадових осіб АТ, які не виконують рішення за підсумками ревізій. Головним методом впливу є застосування дисциплінарної відповідальності або, при недостатній компетенції, передача матеріалів розслідування за підсумками контролю Загальним зборам для прийняття більш жорстких заходів, при виявленні правопорушень, які передбачають кримінальну відповідальність.

Зовнішні аудитори можуть надавати свої послуги кілька разів на рік.Перевірка фінансової звітності проводиться щорічно, здебільшого наприкінці року, звіт про неї пишеться відразу після початку нового року. Інші типии інспекцій та перевірок проводяться у різні терміни (при потребі).

Банки самостійно розробляють і затверджують облікову політику для кожного звітного року. Керівник банку обов'язково має затвердити такі питання, якіпідлягають перевірці:

♦    порядок нарахування амортизації;

♦    порядок проведення інвентаризації;

♦   правила документообігу та технологія обробки облікової документації;

♦   порядок контролю за внутрішніми операціями.

Облік згідно з обліковою політикою, виконується безперервно від дати
реєстрації банку як юридичної особи до дати реорганізації або ліквідації банку.

Облікова політика здійснюється згідно з наказом керівника банку. Зміни
положень облікової політики банку на наступний звітний рік повинні відображатись у пояснювальній записці до річної звітності, що повинно бути проконтрольовано.

Обліковою політикою визначається порядок формування резервів, які використовуються на цілі, для яких вони створюються. Також облікова політика повинна відображати назви, порядок формування та використання резервів. Цей аспект політики банку також підлягає перевірці.

Мета застосування аналітичних процедур — визначення нетипових ситуацій у діяльності банку.

Основні напрямки проведення ревізії в умовах використання ЕОМ:

♦     проведення ревізії в умовах автоматизованого бухгалтерського обліку;

♦    використання ЕОМ у процесі проведення ревізії (перевірки);

♦    обробка контрольно- ревізійної інформації.

 

Тема 2. Система внутрішнього аудиту в банках України

 

Питання для самостійного опрацювання

1.   Спільні та відмінні риси між внутрішнім аудитом та внутрішньою ревізією банку.

2. Яка мета внутрішнього аудиту банку?

3. Предмет, об'єкт та суб'єкт внутрішнього аудиту в банках.

4.  За якими ознаками класифікуються внутрішній аудит в банках.

5. Роль внутрішнього аудиту в процесі управління банку.

6.  Організаційні моделі служби внутрішнього аудиту в банках.

7. Права обов'язки та відповідальність внутрішнього аудитора банку.

7.    Права обов'язки та відповідальність головного аудитора банку.