жироподібні речовини, входять до складу всіх живих клітин
і відіграють важливу роль у життєвих процесах. Будучи одним зосновних компонентів біологічних мембран, Л.впливають на проникність клітин та
активність багатьох ферментів, беруть участь у передачі нервових імпульсів,
м'язовому скороченні, створенні міжклітинних контактів, в імунохімічних
процесах. Інші функції Л.- утворення
енергетичного резерву і створення захисних водовідштовхуючих і термоізоляційних
покривів у тварин і рослин, а також захист різних органів від механічних діянь.
Більшість Л.
-похідні вищих жирних кислот, спиртів або альдегідів. Прості Л.
включають речовини, молекули яких складаються тільки із залишків вищих жирних
кислот (або альдегідів) і спиртів. До них відносяться жири, воски і діольні Л. (естери
жирних кислот і етиленгліколю (етандіолу) або інших двоатомних спиртів).
В організмі Л. піддаються ферментативному гідролізу під
впливом ліпаз. Вивільнені при цьому жирні кислоти активуються взаємодією з
аденозинтрифосфатами (головним чином з АТФ) і коферментом А, а потім
окиснюються. При цьому виділяється енергія, яка використовується для утворення
АТФ.