ЛІПІДИ

жироподібні речовини, входять до складу всіх живих клітин і відіграють важливу роль у життєвих процесах. Будучи одним зосновних компонентів біологічних мембран, Л. впливають на проникність клітин та активність багатьох ферментів, беруть участь у передачі нервових імпульсів, м'язовому скороченні, створенні міжклітинних контактів, в імунохімічних процесах. Інші функції Л. - утворення енергетичного резерву і створення захисних водовідштовхуючих і термоізоляційних покривів у тварин і рослин, а також захист різних органів від механічних діянь. Більшість Л. - похідні вищих жирних кислот, спиртів або альдегідів. Прості Л. включають речовини, молекули яких складаються тільки із залишків вищих жирних кислот (або альдегідів) і спиртів. До них відносяться жири, воски і діольні Л. (естери жирних кислот і етиленгліколю (етандіолу) або інших двоатомних спиртів).

В організмі Л. піддаються ферментативному гідролізу під впливом ліпаз. Вивільнені при цьому жирні кислоти активуються взаємодією з аденозинтрифосфатами (головним чином з АТФ) і коферментом А, а потім окиснюються. При цьому виділяється енергія, яка використовується для утворення АТФ.

» Глосарій