втрата
природної (нативної) конфігурації молекулами білків, нуклеїнових кислот та ін
біополімерів у результаті нагрівання, хімічної обробки і т.п. Обумовлена
розривом нековалентних (слабких) зв'язків у молекулах біополімерів (слабкими
зв'язками підтримується просторова структура біополімерів). Звичайно
супроводжується втратою активності: ферментативної, гормональної та ін. Може
бути повною і частковою, оборотною і необоротною Д.,не порушує міцних ковалентних хімічних зв'язків, алерозкриванняглобулярної структури робить доступними для розчинів і хімічних
реагентів радикали, що знаходяться всередині молекули. Зокрема, Д. полегшує дію протеолітичних
ферментів, відкриваючи їмдоступ до всіх
частин молекули білка. Оборотну Д.
нуклеїнових кислот використовують для їх молекулярної гібридизації.