Тема 4. Загальна структура технологічного алгоритму інтегрального тренінгу на базі східних моделей самопізнання

Структура технологічного алгоритму  інтегрального тренінгу на базі йогічних моделей самопізнання складається з восьми основних етапів: йама, ніяма, асана, пранаяма, пратьяхара, дхарана, дх'яна, самадхи.

Йама. Сукупність етичних норм поведінки, які певним чином упорядковують відносини людини з іншими людьми. Йаму трактують ще і як якийсь універсальний закон, який, в суті своїй, зводиться до золотому правилу моральності: чи не поступай по відношенню до інших так, як ти б не хотів, щоб інші поступали по відношенню до тебе. Всього відомо п'ять йам: Апаріграха - некористолюбство, Брахмачарья - стриманість, Астей - некрадіжка, Сатья - правдивість, Ахімса - ненасильство.

Нияма. Це другий ступінь йоги, що відноситься до самодисципліни, а також до духовної сфери в цілому. 

Асана. Асанами називають спеціальні пози, що застосовуються в практиці йоги. Це її третій ступінь. 

Пранаяма. Пранаямой називається четвертий ступінь аштанга-йоги, на якому встановлюється контроль над диханням. «Пранаяма» дослівно перекладається як «розширення життєвої енергії». Пранаяма може набувати вигляду окремої техніки (в положенні сидячи виконуються певні дихальні вправи) або складової частини регулярної програми занять йогою.

Пратьяхара. Це п'ятий ступінь аштанга-йоги, на якіому почуття відволікаються від зовнішніх об'єктів. На цьому етапі людина спрямовує свої зусилля на те, щоб звернути свідомість всередину себе і не порушити внутрішньої зосередженості. Вкрай важливо при цьому не відволікатися на зовнішні подразники.

Дхарана.  На стадії пратьяхари створюються всі умови для того, щоб оволодіти дхараною - концентрацією. Практика концентрації вчить уповільненню розумового процесу головним чином завдяки зосередженню на якомусь ментальному об'єкті.

Дхіана. Це сьомий щабель аштанга-йоги - медитація (споглядання) заснована на безперервному потоці концентрації. 

Самадхи. Це восьмий щабель аштанга-йоги. 

Школа Шрі Тирумалай Крішнамачарья. Школа Шрі Крішна Паттабхі Джойса. Школа Белура Крішнамачар Сундарараджа Айенгара. Школа Йогі Бхаджана. Розвиток на заході технологій інтегрального тренінгу на базі східних моделей самопізнання.



Остання зміна: Sunday 14 May 2023 02:13 AM