Програма навчальної дисципліни

Розділ 1. Населення як джерело формування трудового потенціалу

Тема 1. Предмет, метод і завдання дисципліни.

Об'єкт, предмет і методи управління трудовим потенціалом. Місце і значення дисципліни «Управління трудовим потенціалом» для фундаментальної підготовки бакалаврів з управління персоналом та економіки  праці. Взаємозв'язок дисципліни «Управління трудовим потенціалом» з іншими дисциплінами. Завдання і структура дисципліни.

 

Тема 2. Населення як природна основа формування трудового потенціалу.

Демографічний вимір трудового потенціалу. Населення як соціальний феномен. Постійне, наявне й юридичне населення. Економічно активне населення. Економічно неактивне населення. Структура населення: демоекономічні аспекти. Джерела даних про населення. Державний реєстр населення: сутність, значення. Природний рух населення: сутність, значення. Показники оцінки природного руху населення. Характеристика механічного руху населення. Суть і причини міграції. Види міграції та їх характеристика. Характеристика населення України: статево-віковий і національний склад населення, рівень освіти, зсув в його розселенні. Види і типи відтворення населення. Статево-вікові діаграми населення. Прогнози щодо відтворення населення в Україні

 

Тема 3. Регулювання демографічних та міграційних процесів.

Характеристика сучасної демографічної ситуації в Україні. Очікувана тривалість життя при народженні та її тенденції. Шлюбно-сімейні процеси в Україні та їх характеристика. Регулювання демографічних процесів. Демографічна політика. Об'єкт та суб'єкт демографічної політики. Методи демографічної політики. Регулювання міграційних процесів. Міграційна політика. Концепція державної міграційної політики. Інформаційне забезпечення концепції державної міграційної політики.

 

Тема 4. Трудовий потенціал суспільства.

Сутність категорії «трудовий потенціал». Трудовий потенціал індивіда, трудовий потенціал організації, трудовий потенціал суспільства, їх характеристики та показники. Еволюція виникнення та співвідношення понять: «трудовий потенціал», «трудові ресурси», «економічно-активне населення» (робоча сила), «людський капітал», «людський фактор». Фактори впливу на трудовий потенціал. Економічна та соціальна сутність трудового потенціалу. Формування й розвиток трудового потенціалу. Вплив трудової мобільності населення на розвиток трудового потенціалу суспільства, структура трудового потенціалу. Місце і роль різних соціально-демократичних груп населення в трудовому потенціалі суспільства взаємозв'язок населення і трудового потенціалу суспільства.

 

Тема 5. Система управління трудовим потенціалом суспільства.

Загальне визначення управління як соціально-економічного явища і як процесу. Функції управління соціально-економічними об'єктами. Поняття системи управління. Сутність та роль системи управління трудовим потенціалом. Рівні управління трудовим потенціалом. Суб'єкти, об'єкти і предмети управління трудовим потенціалом. Мета і структура системи управління трудовим потенціалом. Керована й керуюча підсистеми й елементи управління системи управління трудовим потенціалом. Економічні, правові, адміністративно-організаційні та соціально-психологічні методи управління трудовим потенціалом. Науково-методологічні засади методів управління трудовим потенціалом. Основні напрями та компоненти економічних та адміністративно-організаційних методів управління трудовим потенціалом. Нормативно-правова база. Закони України, що  забезпечують правові засади управління трудовим потенціалом. Стан нормативно-правового забезпечення управління трудовим потенціалом в Україні.

 

Тема 6. Забезпечення системи управління трудовим потенціалом.

Інформаційне та науково-методичне забезпечення системи управління трудовим потенціалом. Методи інформаційного забезпечення, їх переваги й недоліки. Науково-методичне обслуговування процесів управління і використання трудових ресурсів. Науково-дослідні установи України, які беруть участь у науково-методичному забезпеченні використання трудового потенціалу, координація їх діяльності. Матеріальне, фінансове кадрове забезпечення системи управління трудовим потенціалом суспільства. Управлінське забезпечення системи управління трудовим потенціалом в Україні. Структура державних, регіональних та галузевих органів управління трудовим потенціалом. Організація взаємодії всіх суб'єктів управління на макроекономічному рівні. Технологія прийняття та реалізації рішень щодо управління трудовим потенціалом на різних рівнях суспільної системи. Інфраструктура системи управління трудовим потенціалом, її завдання та принципи організації. Роль профспілок і спілок підприємців у формуванні та використанні трудового потенціалу.

 

Тема 7. Формування загальноосвітнього та кваліфікаційного рівня трудового потенціалу.

Якісні зміни праці в ринкових умовах та вимоги до якості трудового потенціалу. Поняття та основні показники загальноосвітнього і професійного рівня трудового потенціалу. Завдання управління з формування загальноосвітнього та професійного рівня трудового потенціалу. Конкурентоспроможність робочої сили та чинники, що її визначають. Освіта як важливий фактор розвитку трудового потенціалу. Зміст, принципи та структура загальної та професійної освіти в Україні. Суть та значення професійної орієнтації. Управління профорієнтацією. Організація підготовки і підвищення кваліфікації робітничих професій. Форми підготовки спеціалістів. Прогнозування професійно-кваліфікаційного попиту на робочу силу та перепідготовка кадрів.

 

Тема 8. Людський капітал – домінантний чинник соціально-економічного розвитку суспільства.

Людський капітал в системі соціально-економічних категорій. Розвиток концепції людського капіталу. Соціально-економічне значення людського капіталу. Людський капітал як активна, діюча частина трудового потенціалу. Сутність людського капіталу па макро-, мезо-, мікроекономічному та особистісному рівні. Єдність та відмінності людського і речового капіталу. Інвестиції в людський капітал як соціально-економічна категорія. Формування основних активів людського капіталу за рахунок інвестицій. Ефективність інвестування в людський капітал. Методи визначення ефективності інвестування в людський капітал. Роль держави у інвестуванні людського капіталу. Соціальні аспекти інвестування освіти.

 

Розділ 2. Вітчизняний та зарубіжний досвід управління трудовим потенціалом суспільства

Тема 9. Людський розвиток.

Розвиток людини як мета і критерій суспільною прогресу. Проблеми людського розвитку в економічних концепціях минулого і сьогодення. Концепція людського розвитку, запропонована ПРООН. Логіка сучасних концепцій людського розвитку. Способи оптимізації зв'язку між економічним зростанням та людським розвитком. Методологія розрахунку Індексу людського розвитку ПРООН. Вибір і кількісне представлення основних вимірів людського розвитку. Загальна формула розрахунку індексу людського розпитку. Розрахунок індексу тривалості життя. Розрахунок індексу рівня освіченості. Розрахунок індексу скоригованого реального ВВП на душу населення. Необхідність вдосконалення методики обрахування ІЛР ПРООН при застосуванні в середині країни. Національні методики розрахунку Індексу людського розвитку, запропоновані українськими та зарубіжними вченими. Взаємозв’язок економічного зростання, зайнятості і людського розвитку. Безробіття і людський розвиток. Людський розвиток як шлях до економічного зростання та зростання людського капіталу. Рівень життя, нерівність і людський розвиток. Здоров’я і тривалість життя в контексті людського розвитку. Освіта, культура, інтелектуальний потенціал як чинники людського розвитку. Гендерні аспекти людського розвитку. Сталий людський розвиток як мета соціально-економічної політики.

 

Тема 10. Мотивація економічної активності населення.

Сутність категорії «економічна активність» та її різновиди. Фактори мотивації економічної активності. Методи мотивації економічної активності. Інтенсивний та екстенсивний аспекти економічної активності. Моделі і засоби мотивації економічної активності населення. Проблеми мотивації економічної активності і використання трудового потенціалу на сучасному етапі .

 

Тема 11. Доходи населення і рівень життя в системі управління трудовим потенціалом.

Економічні закони, що регулюють розподільчі відносини в умовах ринкової економіки. Сутність, структура доходів населення і джерела їх формування. Класифікація доходів: номінальні й реальні, сукупні та грошові, брутто-доходи і нетто-доходи, трудові і нетрудові. Необхідність регулювання доходів у ринковій економіці. Нормативно-правові акти, що регулюють доходи працюючих. Державні соціальні стандарти в сфері доходів і їх соціально-економічне значення. Державне регулювання доходів. Ринкова кон’юнктура як регулятор заробітної плати. Вартість життя і споживчий бюджет. Доходи і платоспроможність населення. Рівень життя та його вплив на економічну і соціальну активність. Бідність як глобальна проблема сучасності та її виміри. Напрями подолання бідності в Україні.

 

Тема 12. Суспільна організація праці в управлінні трудовим потенціалом.

Суспільна праця її структура і функції. Трудові ресурси як активний елемент в системі суспільної праці. Форми суспільної праці та необхідність її організації. Організація суспільної праці і її структурні елементи. Управління суспільною організацією праці. Типи і методи управління суспільною працею. Деформації і проблеми в управлінні суспільною організацією праці.

 

Тема. 13. Соціальна політика в системі управління трудовим потенціалом.  

Суть, зміст і завдання соціальної політики сучасної держави. Механізми та інструменти реалізації соціальної політики. Проблеми соціальної політики сучасної України. Створення умов для творчої, високопродуктивної праці як основне завдання державної соціальної політики. Сучасні напрямки соціальної політики в Україні та зарубіжних країнах. Соціальний захист в системі управління трудовим потенціалом. Принципи побудови сучасних систем соціального захисту. Захист і підтримка економічно-активного населення як основи трудового потенціалу. Правові документи та державні структури, що здійснюють соціальну політику. Форми соціального страхування населення в сучасних економічних умовах. Перспективи розвитку соціальної політики в Україні з урахуванням світового досвіду.

 

Тема 14. Міжнародне співробітництво в управлінні трудовим потенціалом.

Глобалізація, її сутність, розвиток та наслідки і вплив на управління трудовим потенціалом. Вплив міжнародної економічної інтеграції на процеси управління трудовим потенціалом. Вплив глобалізації на ринок праці й соціально-трудові відносини. Міжнародна організація праці (МОП) - координатор міжнародного співробітництва. Підвищення ролі МОП в період посилюючої глобалізації Міжнародні трудові норми. Міжнародна програма зайнятості Стан інтеграції України в міжнародний ринок праці. Робоча сила України за кордоном: кількість, оплата праці, умови праці й перебування. Захист національного ринку праці від негативних тенденцій глобалізації.

 

Тема 15. Зарубіжний досвід управління трудовим потенціалом.

 Міжнародний досвід управління трудовим потенціалом. Організаційні аспекти профорієнтаційної роботи. Розробка єдиних підходів до формування освітніх стандартів (Європейський фонд освіти). Досвід підготовки та перепідготовки робочої сили. Працевлаштування і створення нових робочих місць. Актуальні проблеми управління трудовим потенціалом провідних країн в контексті міжнародного досвіду

 

Тема 16. Ефективність використання трудового потенціалу.

Загальнотеоретичні основи ефективності господарювання. Поняття, показники і критерії економічної та соціальної ефективності використання трудового потенціалу. Умови і чинники підвищення ефективності використання трудового потенціалу в суспільстві. Методичні основи класифікації резервів ефективності використання трудового потенціалу. Сучасний рівень ефективності використання трудового потенціалу в України. Характеристика резервів, шляхи підвищення ефективності використання трудового потенціалу України.

Ultime modifiche: Saturday, 25 January 2020, 19:28