Лабораторна робота 3
Створення калькуляційних карт.
Теоретичні відомості:
Калькуляційні карти – це розділ призначений для зберігання, відображення і використання інформації о готових стравах, а також окремих продуктах харчування, які входять до складу готових страв.
Головне вікно розділу Калькуляційні карти (КК) складається з трьох елементів: дерева каталогів, списку калькуляційних карт, зареєстрованих в обраному каталозі, а також позицій калькуляційних карт і складових розрахунку. Для зручності роботи з цим розділом Система надає можливість розбити всі дані, що вводяться на необмежену кількість розділів, що мають різну вкладеність. Причому, кожен з розділів (підрозділів) може містити певний набір даних, що представляють собою список калькуляційних карт.
Дані розділу Калькуляційні карти використовуються при формуванні рахунків клієнтів, меню-вимог, журналу приготованих страв.
Наступні дії при роботі з калькуляційними картами:
ü Реєстрація калькуляційної карти. Калькуляційні карти заповнюються на підставі словника Продукти харчування. У калькуляційну карту заносяться: найменування страви (напівфабрикату), його фотографія, кількість одиниць (порцій), на яке складається калькуляція, і дані про найменування, кількості та ціни продуктів харчування і напівфабрикатів, необхідних для приготування страви (напівфабрикату). Потім проводиться розрахунок відпускної ціни готового блюда (напівфабрикату), що включає в себе витрати на всі компоненти, необхідні для приготування страви (продукти харчування і напівфабрикати), і складові торгової націнки. Підсумкове значення заноситься в калькуляційну карту.
При необхідності можна перенести створені калькуляційні карти з усіма їх складовими з одного розділу в інший.
ü Переоцінка калькуляційних карт за новими цінами продуктів. Для поточного, всіх або обраних розділів калькуляційних карт виконується переоцінка калькуляційних карт виходячи з нових цін на продукти харчування. При необхідності розмножується специфікації калькуляційних карт на дату перерахунку. При цьому специфікації розмножуються в тому випадку, якщо хоча б один з продуктів харчування, що входять до калькуляційної карти, змінив свою ціну. Це дозволить автоматизувати ведення історії переоцінок калькуляційних карт.
При виконанні операції переоцінки можна вказати, яким чином буде отримана ціна продукту: зі словника Продукти харчування або розрахована, а також чи буде записана нова ціна в словнику Продукти харчування.
ü Масово змінити параметри. Для відібраних або позначених калькуляційних карт можна зробити виправлення деяких параметрів: мнемокода складу продуктів, мнемокода організації або МОЛ, за яким числяться готові страви або напівфабрикати. Також для обраних калькуляційних карт Ви можна ввести або відредагувати характеристики складових розрахунку. Значення, які вказуються у вікні відповідної функції, служать критеріями для додавання (видалення) записів у таблиці "Складові розрахунку".
ü Масова заміна продуктів в калькуляційних картах. У разі необхідності в зазначених калькуляційних картах можна зробити сезонну заміну одного продукту харчування іншим з урахуванням заданого коефіцієнта. При цьому дана функція дозволяє також замінювати продукт харчування напівфабрикатом і навпаки - напівфабрикат замінювати продуктом харчування.
Хід роботи:
1. Завантажте програму Парус Ресторан (JRestoran). У вкладці Розділі
оберіть Калькуляційні карти
Додайте власні калькуляційні карти(КК) з назвами – «Готові страви_№ логіну» і «Напої_№ логіну».
Словник Калькуляційні карти зберігає назву страви і його склад, при заповненні складу формується (калькулюється) ціна страви за цінами його складових.
2. До КК додайте страви. У вікні додавання страв треба заповнити вкладки максимально. До кожної страви додайте назву (додавайте № логіну) і зображення.
3. У вкладці Інгредієнти вікна страви додайте всі продукти за рецептурою страви, обов’язково укажіть термін придатності продукту за допомогою календаря або заповніть дату :
Укажіть націнку кожному продукту – 35%
4. Додайте наступну страву або напій.
5. Додайте до власних КК наступні страви:
морква |
20 г. |
цибуля |
10 г. |
томат (або томатна паста) |
10 г. |
сметана (або без неї) |
20 г. |
болгарський перець ( або без нього) |
|
Масло рослинне |
10-15 г. |
Суп (рисовий, гречаний і т.п.): |
- |
крупа |
30-50 г. |
м'ясо (або без нього) |
50 г. |
картопля |
100-150 г. |
морква |
10-20 г. |
цибуля |
5-10 г. |
томат ( або без нього) |
5 г. |
Масло рослинне |
10-15 г. |
Лосось печений з овочами: |
- |
лосось (або риба) |
150-200 г. |
картопля |
200 г. |
морква |
50 г. |
болгарський перець |
100 г. |
сухарі |
20 г. |
масло рослинне |
- |
Котлети: |
- |
м’ясний фарш |
100-150 г. |
картопля (або крупа.) |
50 г. |
морква |
30 г. |
сухарі |
30 г. |
цибуля |
50 г. |
масло |
30 г. |
Каша гречана (або інша крупа): |
- |
крупа |
70 г. |
масло |
30 г. |
сіль: |
5 г. |
Вінегрет: |
- |
картопля |
150 г. |
буряк |
80 г. |
капуста квашена |
50 г. |
огірки |
25 г. |
морква |
20 г. |
цибуля |
10 г. |
масло рослинне |
20 г. |
Додайте відсутні продукти до словника Продукти харчування |
найменування напоїв |
вага і кількість продуктів |
Кава (натуральна/розчинна) |
|
кава |
15 г. |
молоко (або без нього) |
40 мл. |
цукор (або без нього) |
5-10 г. |
Чай (зелений/чорний/білий/каркаде) |
|
Чай |
5г |
лимон ( або без нього) |
10г |
цукор (або без нього) |
5-10 г. |
Молоко |
|
молоко |
200 мл |
Мінеральна вода (газована/нагазована) |
|
Мінеральна вода |
200 мл |
Додайте відсутні продукти до словника БАР |
Контрольні питання:
1. Калькуляційні карти – що це?
2. З яких елементів складається Калькуляційна карта?
3. Дії при роботі з Калькуляційними картами?