Питання до іспиту

ЕКЗАМЕНАЦІЙНІ ПИТАННЯ

1.Дайте визначення біологічно активним речовинам (БАР).

2.Дайте класифікацію БАР.

3.Порівняйте між собою за фізіологічною діє БАРи та БАДи.

4.Визначте основні шляхи добування БАРів.

5.Дайте загальне поняття про гормони та їх класифікацію

6.Дайте характеристику нуклеїновим кислотам.

7.Визначте ферменти біосинтезу нуклеїнових кислот.

8.Охарактеризуйте ферментативні та хімічні методи синтезу олігорибонуклеотидів.

9.Дайте загальне поняття та класифікацію фізіологічно активних похідних вуглеводів.

10.Дайте загальне поняття про терпени та їх класифікацію.

11.Визначте основні шляхи біотрансформації вуглеводів.

12.Дайте характеристику та класифікацію вітамінам.

13.Охарактеризуйте водорозчинні вітаміни та шляхи їх добування.

14.Розгляньте біосинтез вітаміну С.

15.Біотранформація вітаміну В6.

16.Визначте основні шляхи виділення жиророзчинних вітамінів.

17.Охарактеризуйте методи добування ферментних препаратів.

18.Охарактеризуйте вітаміни групи В.

19.Охарактеризуйте вітаміни групи А.

20.Охарактеризуйте вітаміни групи Д.

21.Охарактеризуйте вітаміни групи К, їх агоністи та антагоністи

22.Охарактеризуйте вітаміни групи Q.

23.Дайте загальне поняття та класифікацію фізіологічно активних похідних вуглеводів

24.Дайте визначення та класифікацію ферментам.

25.Охарактеризуйте методи добування ферментних препаратів.

26.Дайте загальне поняття про алкалоїди та їх класифікацію.

27.Охарактеризуйте алкалоїди групи тропану.

28.Охарактеризуйте алкалоїди групи піридину та піперидину.

29.Охарактеризуйте алкалоїди групи хіноліну.

30.Охарактеризуйте алкалоїди групи ізохіноліну.

31.Охарактеризуйте алкалоїди групи кофеїну

32.Охарактеризуйте БАРи на основі похідних пурину

33.Дайте визначення та класифікацію низькомолекулярним біорегуляторам ліпідної природи.

34.Визначте основні шляхи виділення ліпідів.

35.Визначте основні шляхи біотранформації жирів.

36.Будова, класифікація, ізомерія, номенклатура, методи добування, фізичні та хімічні властивості дисахаридів

37.Будова, класифікація, ізомерія, номенклатура, методи добування, фізичні та хімічні властивості полісахаридів.

38.Будова, класифікація, ізомерія, номенклатура, методи добування, фізичні та хімічні властивості моносахаридів Охарактеризуйте ароматичні амінокислоти та біогенні аміни на їх основі.

39.Охарактеризуйте БАРи на основі похідних циклопентанпергідрофенантрену.

40.Охарактеризуйте БАРи на основі пептидів.

41.Охарактеризуйте БАРи на основі шестичленних конденсованих гетеро циклів.

42.Визначте основні шляхи виділення стероїдів.

43.Антибіотики: пеніциліни, цефалоспорини, тетрацикліни (будова і дія).

44.Охарактеризуйте методи добування ферментних препаратів.

45.Що таке первинна, вторинна, третинна та четвертинна структури білкової молекули? Проілюструйте прикладами.

46.Дайте коротку характеристику основних фізичних і хімічних властивостей амінокислот.

47.Напишіть рівняння хімічних реакцій декарбоксилування і дезамінування таких амінокислот: гліцину, аланіну, триптофану та гістидину. Назвіть продукти реакцій.

48.Напишіть структурні формули двадцяти природних амінокислот, двох амідів і двох імінокислот, з яких побудовані білки організмів тварин і людини. Назвіть їх за відомими вам номенклатурами.

49.Охарактеризуйте протеїни та дайте їм класифікацію

50.Охарактеризуйте методи виявлення та виділення із рослин алкалоїдів. Визначте основні шляхи біотрансформації арахідонової кислоти.

Last modified: Thursday, 15 October 2015, 10:16 AM