Бюджетні інструменти економічного відновлення та розвитку. Частина 1
Бюджетні інструменти економічного відновлення та розвитку. Частина 1

Економіка України демонструє надзвичайну стійкість в складних та безпрецедентних умовах тривалого протистояння військовій агресії та численних руйнівних наслідків. Прогнози та оцінки експертів різняться цифрами та припущеннями, але попри виклики, усі вони констатують динаміку зростання. Так, за оцінками Світового банку, у 2023 році цей показник склав 3,5% і у наступному періоді очікується збереження позитивної динаміки.

Як зберегти економічний потенціал сьогодні, коли вплив факторів ризику та невизначеності є надто значним, ресурси є обмеженими, а потреба підтримки партнерів вкрай важлива? Як забезпечити динаміку поступального відновлення? Які інструменти для цього використовуватиме держава у 2024 році і якою буде їх ефективність?

Ця стаття від експертів Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» розпочинає цикл публікацій, присвячений аналізу бюджетних механізмів, спрямованих на забезпечення економічного відновлення та розвитку, інструментів та можливостей для бізнесу та підприємництва, правил для великих інвесторів,  стимулюючих важелів для агропромислового комплексу, які впроваджено Законом України «Про державний бюджет України на 2024 рік» від 09.11.2023 р. №3460-ІХ.

Друга частина є за посиланням


 

Частина І:

Бюджетні програми підтримки бізнесу та розвитку підприємництва у 2024 році

 

В умовах тривалої військової агресії, руйнування інфраструктурних та промислових об’єктів, втрат ресурсного та кадрового потенціалів, значної низки викликів та системних ризиків, проте збереження потенціалу стійкості та попри песимістичні сценарії, економіка України сьогодні має динаміку поступального відновлення. За даними Державної служби статистики України, скорочення реального ВВП за підсумком 2022 року було меншим, ніж очікувалось на початку військового вторгнення. Вже за вісім місяців 2023 року, за підсумками Міністерства економіки України, цей показник становив 3%, а макроекономічні прогнози констатують збереження позитивної динаміки.

Такі результати зростання економічної активності обумовлені швидкою адаптацією підприємств до нових умов діяльності, відновленням стабільної роботи енергосистеми країни, поступовою активізацією внутрішнього попиту, стабілізацією курсу гривні. Незважаючи на те, що цей процес є нерівномірним, результати ділових очікувань підприємств у 2023 році свідчать про ознаки відновлення і інвестиційної діяльності. Отже, для  забезпечення прискорення темпів відновлення та формування підґрунтя для подальшого сталого економічного зростання одним із пріоритетів держави стали завдання підтримки бізнесу та розвитку підприємництва. Саме на це спрямована низка важливих бюджетних програм, які заплановано реалізувати у 2024 році.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» від 09.11.2023 р. №3460-IX передбачено реалізацію низки важливих бюджетних програм для підтримки великих інвестицій, суб’єктів малого та середнього підприємництва, розвитку агропромислового комплексу тощо (Рис. 1). Слід також зазначити, що кількість нових програм підтримки економічного розвитку, порівняно з 2023 роком, збільшилась.

Державна підтримка у сфері бізнесу та розвитку підприємництва, за умови успішної реалізації бюджетних програм, дасть змогу забезпечити позитивний вплив як на економічний розвиток регіонів, так і на розвиток громад. Зокрема, місцевий бізнес, скориставшись фінансовою допомогою, зможе створити чи розширити виробництво, що дасть змогу створити умови для зайнятості людей і проживання їх на території громад, а також забезпечити збільшення надходжень до місцевих бюджетів.

Експерти Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» детальніше проаналізували бюджетні програми підтримки бізнесу та розвитку підприємництва у 2024 році. Адже місцевий економічний розвиток має стати основою стійкості територіальних громад та максимально сприяти стабілізації їх фінансово-економічного стану та відновлення територій.


Рис.1. Обсяг фінансування бюджетних програм у сфері підтримки та розвитку бізнесу, передбачених у  державному бюджеті на 2024 рік, млн грн[1]

 

Бюджетною програмою «Забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва» на надання фінансової державної підтримки суб'єктам підприємництва в Україні, спрямованої на розвиток підприємництва, збільшення обсягів виробництва, експорту, імпортозаміщення, розвиток високотехнологічного виробництва, енергоефективності, впровадження інновацій, фінансування сільськогосподарських товаровиробників для проведення сільськогосподарської діяльності в умовах воєнного стану, а також надання фінансової державної підтримки суб'єктам підприємництва за договорами фінансового лізингу у 2024 році передбачено 18 000,0 млн гривень[2].

Фондом розвитку підприємництва реалізуються Державні програми «Доступні кредити 5-7-9» та «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9» в частині здешевлення вартості кредитів для суб’єктів малого, у тому числі мікропідприємництва, та середнього підприємництва відповідно до порядків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України «Про надання фінансової державної підтримки» зі змінами від 24.01.2020 № 28.

З початку дії воєнного стану для підтримки суб’єктів підприємництва, можливість скористатися державною програмою «Доступні кредити 5-7-9» була розширена за цілями та напрямами для сільськогосподарських товаровиробників, щоб забезпечити заходи весняних та осінньо-польових робіт. Надано можливість отримати кредити великому бізнесу та державним підприємствам для відбудови зруйнованих внаслідок військової агресії основних засобів суб’єктів підприємництва. На ці цілі максимальну суму кредиту було збільшено до 60,0 млн грн, а для сільськогосподарських товаровиробників – до 90,0 млн гривень.

За весь період дії державної програми «Доступні кредити 5-7-9» підписано 71 013 кредитних договорів на загальну суму 229,5 млрд гривень. За період воєнного стану в Україні в межах цієї програми укладено 36 191 кредитний договір на загальну суму 139,8 млрд гривень[3].

Бюджетною програмою «Надання грантів для створення або розвитку бізнесу» передбачено надання безповоротної державної допомоги у формі грантів суб’єктам господарювання на такі цілі:

  • створення або розвиток переробних підприємств;
  • створення або розвиток садівництва, ягідництва та виноградарства;
  • створення або розвиток тепличного господарства.

Обсяг фінансування бюджетної програми «Надання грантів для створення або розвитку бізнесу», метою якої є створення нових робочих місць, підтримка сільськогосподарських товаровиробників, збільшення обсягів виробництва сільськогосподарської продукції та забезпечення продовольчої безпеки у 2024 році за рахунок загального фонду державного бюджету становитиме 1370,0 млн гривень. Також у 2024 році джерелом фінансування грантів для створення або розвитку бізнесу передбачено повернення коштів Державним центром зайнятості на суму 1277,0 млн грн, для надання фінансової допомоги Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття на поворотній основі для виплати допомоги по безробіттю[4]

У 2024 році запроваджується нова Державна програма «Доступний факторинг», яка стане ще одним важливим інструментом для підтримки та розвитку мікро-, малого та середнього бізнесу в Україні в умовах тривання військової агресії. Завдяки цій програмі підприємства матимуть змогу покрити щоденні витрати, знизити ризик виникнення «неплатежів» з боку контрагентів та покращити стійкість всього ланцюга постачання товарів.

Фінансова підтримка суб’єктів господарювання за договорами факторингу передбачатиме компенсацію відсоткової ставки за факторинг на рівні до 13% річних. Уповноважений фактор надаватиме факторинг суб’єкту господарювання у розмірі до 95% дебіторської заборгованості, але сума фінансування не може перевищувати 150 мільйонів гривень, включаючи кошти, отримані за програмами «Доступні кредити 5-7-9%» та «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%.

Бюджетна програма «Забезпечення державної підтримки реалізації інвестиційних проектів із значними інвестиціями» запроваджується для  залучення інвесторів через впровадження державної підтримки великих інвестиційних проєктів  та для реалізації Закону України «Про державну підтримку інвестиційних проектів із значними інвестиціями в Україні» із змінами у 2024 році. Для її реалізації у державному бюджеті заплановано 3 000,0 млн гривень. Кошти будуть спрямовані на:

  • будівництво об'єктів інженерно-транспортної інфраструктури - 1 200 000,0 тис грн;
  • компенсацію вартості збудованих заявником або інвестором із значними інвестиціями об'єктів інженерно-транспортної інфраструктури - 1 200 000,0 тис грн;
  • компенсацію витрат на підключення та приєднання до інженерно-транспортних мереж, необхідних для реалізації інвестиційного проекту із значними інвестиціями - 600 000,0 тис грн.

Відповідно до ч. 2 ст. 4 Закону України «Про державну підтримку інвестиційних проектів із значними інвестиціями в Україні» передбачено, що загальний обсяг державної підтримки для реалізації інвестиційного проекту із значними інвестиціями встановлюється у спеціальному інвестиційному договорі та не повинен перевищувати 30% планового обсягу значних інвестицій за інвестиційним проектом із значними інвестиціями[5].

Використання цих коштів дасть змогу потенційним заявникам/інвесторам із значними інвестиціями:

  • активізувати власну інвестиційну діяльність, у т.ч. розпочати реалізацію таких проєктів, що позитивно вплине на активність економічних агентів, національну економіку та економіку регіонів, де такі проєкти реалізовуватимуться;
  • забезпечити будівництво об'єктів інженерно-транспортної інфраструктури, що дасть змогу покращити логістику та зменшити витрати заявника/інвестора із значними інвестиціями;
  • забезпечити мультиплікаційний ефект на суміжні галузі, адже збільшення інвестицій викликає зростання обсягу виробництва, валового внутрішнього продукту тощо;
  • забезпечити створення нових робочих місць, що є важливою складовою соціальної політики, і дозволить працевлаштувати, зокрема внутрішньо переміщених осіб, та запобігти втраті працездатного населення у зв'язку з міграційними процесами;
  • забезпечити надходження до бюджетів всіх рівнів від діяльності в рамках реалізації інвестиційних проектів із значними інвестиціями, а також після введення в експлуатацію об'єктів інвестування, що дасть змогу збалансувати бюджетні витрати та надходження.

Нині, відповідно до статті 9 Закону України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності” Міністерство економіки України оприлюднило проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку та методології проведення оцінки інвестиційного проекту із значними інвестиціями». Проєкт нормативного акту розроблено з метою приведення у відповідність до чинного законодавства, а також у зв’язку із запровадженням спрощеної процедури для заявок, які були повернуті Міністерству економіки України відповідно до пункту 2 розділу ІІ “Прикінцеві та перехідні положення” Закону. Проєктом передбачає затвердження порядку та методології проведення оцінки інвестиційного проєкту із значними інвестиціями у новій редакції, врегулювання спрощеної процедури та втрату чинності постанови Кабінету Міністрів України від 28 липня 2021 р. № 819.

Бюджетною програмою «Державне стимулювання створення індустріальних парків» заплановано спрямувати 1 000,0 млн грн на фінансування визначених та залучення нових інвестиційних проєктів із значними інвестиціями для відновлення і розвитку економіки України. Індустріальні парки відіграють важливу роль у формуванні інноваційних знань та технологій, сприяючи залученню інвестицій, активізації підприємницької діяльності, створенню нових робочих місць, мінімізації трансакційних витрат тощо. Водночас їх розвиток потребує підтримки та сприяння на національному, регіональному і місцевому рівнях, а також створення належних механізмів і умов для їх діяльності.  В межах виконання бюджетної програми передбачено здійснення видатків на створення і функціонування Офісу розвитку індустріальних парків, облаштування індустріальних (промислових) парків та/або забезпечення будівництва об'єктів суміжної інфраструктури, та інших заходів, необхідних для створення та функціонування індустріальних (промислових) парків[6].

Бюджетною програмою «Реалізація приватним акціонерним товариством «Українська фінансова житлова компанія» житлової політики держави шляхом забезпечення громадян України житлом» передбачено 1 443,7 млн грн для  забезпечення громадян України доступним житлом згідно Умов забезпечення приватним акціонерним товариством «Українська фінансова житлова компанія» доступного іпотечного кредитування громадян України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 02.08.2022 № 856. На сьогодні для отримання пільгового житла заявниками подано 113 тисяч заявок, які не покрито фінансовим ресурсом. З початку реалізації іпотечної програми портфель виданих іпотечних договорів становить 3181 тис, а середня вартість одного договору становить 1 500 тис. гривень[7].

Бюджетна програма «Підтримка внутрішнього попиту на вітчизняні товари та послуги» передбачає виділення 3 000,0 млн грн. на підвищення попиту на вітчизняні товари, шляхом здійснення часткової компенсації їх вартості, що закуплені у вітчизняних виробників та/або їх дилерів. Зокрема, передбачається надання часткової компенсації вартості комунальної та спеціальної техніки, громадського транспорту, енергетичного обладнання, ліфтів та ліфтового обладнання вітчизняного виробництва. На заходи із посилення інституційної спроможності для підготовки проектів державно-приватного партнерства заплановано 4,95 млн гривень.

Агропромисловий комплекс, який до початку військової агресії проти України забезпечував близько 40% валютної виручки від експорту товарів, наразі зазнає значних втрат у зв’язку із порушенням експортних логістичних зв’язків, скороченням посівних площ, руйнуванням допоміжної інфраструктури та інших негативних факторів. Для забезпечення відновлення та підтримки галузі в державному бюджеті на 2024 рік передбачено значний обсяг коштів на підтримку сільгоспвиробників.

Бюджетною програмою «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників» буде профінансовано 205,0 млн грн на розвиток галузі. Програма орієнтована на забезпечення продовольчої безпеки держави, підтримку фінансової стійкості сільськогосподарських товаровиробників шляхом відновлення та модернізації меліоративних систем, а також підвищення ефективності і прозорості управління. Бюджетні кошти будуть спрямовані для надання державної підтримки у вигляді бюджетної дотації сільськогосподарським товаровиробникам, які використовують меліоровані землі та провадять сільськогосподарську діяльність із застосуванням гідротехнічної меліорації, для підвищення ефективності сільського господарства в умовах змін клімату, стимулювання збільшення площ меліорованих земель та збільшення валового виробництва сільськогосподарської продукції.

Бюджетною програмою «Компенсація витрат за гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення» у державному бюджеті 2024 року передбачено 2 000,0 млн гривень[8]. За ці кошти оператори будуть конкурувати на тендерах Prozorro, що закладе основу для розвитку цього ринку в Україні. Для розмінування обраних ділянок оголошуватиметься конкурс, за підсумками якого  оператор-переможець отримає відповідні кошти. Претендувати на розмінування за бюджетні кошти зможуть лише ті аграрії, які працюють офіційно і сплачують податки. Перші тендери передбачається оголосити у квітні 2024 року, а перед цим Кабінет міністрів України затвердить механізм оплати послуг операторів і визначить обсяг відсотків вартості розмінування, що буде компенсуватися фермерам. Окрему роль у виборі пріоритетних ділянок для розмінування відіграватимуть громади.

Бюджетною програмою «Підтримка фермерських господарств та інших виробників сільськогосподарської продукції»  передбачено  виділити 796,0 млн грн, через надання  бюджетної субсидії  на одиницю оброблюваних угідь сільськогосподарського призначення (1 гектар) для провадження сільськогосподарської діяльності  на територіях, на яких завершені бойові дії та припинена їх можливість, завершена тимчасова окупація. Реалізація завдань програми дасть змогу забезпечити відновлення роботи агропромислової галузі на деокупованих територіях  та підвищити продовольчу безпеку країни. Враховуючи, що дрібні сільгосптоваровиробники є основним джерелом продовольчої безпеки країни та основними виробниками продукції для внутрішнього споживання, то саме на це буде спрямовано 20,0 мільйонів євро в рамках бюджетної підтримки ЄС Україні у 2024 році.

Бюджетною програмою «Часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва» передбачено суму 1 000,0 млн грн, яка буде спрямована на створення сприятливих умов для інвестицій у розвиток агропромислового комплексу, збільшення сільгосптоваровиробників, які виробляють продукцію для агропромислового комплексу, розширивши номенклатуру вітчизняної техніки та обладнання, створення додаткових робочих місць в сільськогосподарському машинобудуванні[9]. В рамках виконання планується надання часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва, зокрема, для придбання зернозбиральних комбайнів, тракторів, ґрунтообробної та посівної техніки, сільськогосподарського обладнання, зерновозів.

 

Табл.1. Бюджетні програми підтримки та розвитку підприємництва у 2024 році

Назва бюджетної програми (БП)
Мета БП
Завдання БП
Обсяг
млн.    
грн
Напрям використання коштів
Блок 1. Кредитна підтримка
Забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва (ФРП)
надання фінансової державної підтримки суб'єктам підприємництва, спрямованої на розвиток підприємництва, збільшення обсягів виробництва, експорту, імпортозаміщення, розвиток високотехнологічного виробництва, енергоефективності, впровадження інновацій, фінансування с/г товаровиробників для проведення с/г діяльності в умовах воєнного стану
Сприяння створенню нових робочих місць, розширенню бізнесу, створенню нових підприємств, поверненню трудових мігрантів.
18000
часткова або повна компенсація ФРП відсотків за кредитами, що надаються суб'єктам підприємництва
часткова компенсація ФРП винагороди за договорами фінансового лізингу, які укладені із суб'єктами підприємництва
надання фінансової державної підтримки суб'єктам підприємництва за договорами фінансового лізингу
Сприяння розвитку суб'єктів підприємництва, збільшення обсягів виробництва, експорту, імпортозаміщення, високотехнологічного виробництва, впровадження інновацій
покриття витрат ФРП за супроводження та забезпечення надання фінансової державної підтримки суб'єктам підприємництва
Блок 2. Грантова підтримка
Надання грантів для створення або розвитку бізнесу
створення нових робочих місць, підтримка сільськогосподарських товаровиробників, збільшення обсягів виробництва сільськогосподарської продукції та забезпечення продовольчої безпеки
Розвиток підприємств переробної промисловості шляхом надання безповоротної державної допомоги у формі грантів на створення або розвиток переробних підприємств, створення робочих місць
2 647
надання безповоротної державної допомоги суб'єктам господарювання у формі грантів на створення або розвиток переробних підприємств
Розвиток с/г товаровиробників шляхом надання безповоротної державної допомоги у формі грантів для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства, збільшення площ насаджень
надання безповоротної державної допомоги у формі грантів для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства
Розвиток с/г товаровиробників шляхом надання безповоротної державної допомоги у формі грантів для створення або розвитку тепличного господарства, збільшення площ насаджень овочевих культур в закритому ґрунті
надання безповоротної державної допомоги у формі грантів для створення або розвитку тепличного господарства
Блок 3. Підтримка агросектору
Підтримка фермерських господарств та інших виробників сільськогосподарської продукції
Стимулювання розвитку фермерських господарств та інших виробників сільськогосподарської продукції, підвищення рівня продовольчої безпеки та економічної стійкості України
Забезпечення безперебійного виробництва сільськогосподарської продукції.
796
бюджетна субсидія на одиницю оброблюваних угідь сільськогосподарського призначення для провадження с/г діяльності;
спеціальна бюджетна дотація за утримання великої рогатої худоби (корів) усіх напрямів продуктивності
Фінансова підтримка сільгосп виробників
Збільшення обсягів виробництва сільськогосподарської продукції, сприяння розвитку аграрного ринку та забезпечення продовольчої безпеки.
Стимулювання розвитку с/г товаровиробників, підвищення рентабельності сільськогосподарського виробництва
Стимулювання розвитку сімейних фермерських господарств
205
Бюджетні кошти спрямовуються для надання державної підтримки у вигляді бюджетної дотації сільгосптоваровиробникам на безповоротній основі
Стабілізація валового виробництва сільськогосподарських культур
Підвищення ефективності сільського господарства в умовах змін клімату
Часткова компенсація вартості с/г техніки та обладнання вітчизняного виробництва
Збільшення обсягів виробництва сільськогосподарської продукції, підвищення продуктивності в сільському господарстві, сприяння розвитку аграрного ринку та забезпечення продовольчої безпеки
Стимулювання розвитку суб’єктів господарювання – виробників сільськогосподарської продукції, підвищення рентабельності сільськогосподарського виробництв.
1 000
Забезпечення суб'єктів господарювання вітчизняною технікою та обладнанням для агропромислового комплексу шляхом здійснення часткової компенсації вартості техніки та обладнання, що закуплені у вітчизняних виробників та/або їх дилерів
Збільшення обсягів виробництва і реалізації продукції вітчизняного виробництва для агропромислового комплексу.
Оновлення машинно-тракторного парку суб’єктів господарювання – виробників сільськогосподарської продукції, підвищення їх
купівельної спроможності
Блок 4. Підтримка інвесторів
Забезпечення державної підтримки реалізації інвестиційних проектів із значними інвестиціями
Надання державної підтримки реалізації інвестиційних проектів із значними інвестиціями
Створення сприятливих умов для залучення в Україну значних інвестицій
3 000
Надання державної підтримки інвестиційних проектів із значними інвестиціями на будівництво об'єктів інженерно-транспортної інфраструктури (автомобільних шляхів, ліній зв'язку, засобів тепло, газо-, водо- та електропостачання, інженерних комунікацій
Створення нових робочих місць
Надання державної підтримки інвестиційних проектів із значними інвестиціями шляхом компенсації вартості збудованих заявником або інвестором із значними інвестиціями
об'єктів інженерно-транспортної інфраструктури (автомобільних шляхів, ліній зв'язку
стимулювання економічного розвитку регіонів та зростання конкурентоспроможності економіки України
Надання державної підтримки інвестиційних проектів із значними інвестиціями шляхом компенсації витрат на підключення та приєднання до інженерно-транспортних мереж
Державне стимулювання створення індустріальних парків
Створення умов для залучення внутрішніх та зовнішніх інвестицій шляхом надання державного стимулювання облаштування та функціонування індустріальних парків
Забезпечення державної підтримки індустріальних парків для випереджаючого розвитку економіки України у довгостроковій перспективі та збільшення надходжень до державного та місцевих бюджетів та фінансування соціальних ініціатив, а також створення сприятливого інвестиційного клімату
1 000
Облаштування індустріальних (промислових) парків та/або забезпечення будівництва об'єктів суміжної інфраструктури, необхідних для створення та функціонування індустріальних (промислових) парків
Надання повної або часткової компенсації відсоткової ставки за кредитами (позиками) на облаштування та/або здійснення господарської діяльності у межах індустріальних (промислових) парків
Здійснення підтримки ініціаторів створення, керуючих компаній та учасників індустріальних парків, а також сприяння реалізації Стратегії розвитку індустріальних парків.
Надання компенсації витрат ініціаторам створення індустріальних (промислових) парків - суб'єктам господарювання, керуючим компаніям та учасникам індустріальних (промислових) парків на підключення та приєднання до інженерно-транспортних мереж
Створення і функціонування Офісу розвитку індустріальних парків
Блок 5. Підтримка будівництва (придбання) житла
Реалізація ПАТ «Українська фінансова житлова компанія» житлової політики держави шляхом забезпечення громадян України житлом
Реалізація житлової політики держави шляхом забезпечення громадян України житлом через надання компенсації ПАТ "Українська фінансова житлова компанія" частини процентної ставки за кредитами, забезпеченими предметом іпотеки
Забезпечення громадян України доступним житлом
1 443,7
Забезпечення соціально вразливих категорій осіб, які потребують додаткової державної підтримки та всіх громадян України, які потребують поліпшення житлових умов доступним іпотечним кредитуванням

Так, реалізація завдань бюджетних програм у сфері підтримки бізнесу та розвитку підприємництва, за умов їх успішної реалізації, матиме позитивний вплив на економічний розвиток громад в складних умовах сьогодення. Слід зазначити, що відбудеться оновлення діючих механізмів відновлення та розвитку економіки в частині:

  • розширення/посилення напрямів державної підтримки (впровадження енергоефективних заходів, стимулювання розвитку переробних підприємств та сільськогосподарської галузі загалом, реалізації інвестиційних проєктів із значними інвестиціями та облаштування індустріальних парків тощо);
  • підтримки суб’єктів підприємництва, які провадять господарську діяльність на територіях, що зазнали значних руйнувань (відбудова зруйнованих внаслідок військової агресії основних засобів суб’єктів підприємництва; відновлення та ремонт пошкодженої внаслідок бойових дій енергетичної інфраструктури; пролонгація діючих кредитів для фінансування оборотного капіталу тощо);
  • збільшення обсягу фінансування з Державного бюджету України та визначення додаткових джерел покриття програм (можливості використання коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, ПАТ «Українська фінансова житлова компанія» тощо);
  • запровадження нових державних програм (державна програма підтримки внутрішнього попиту на вітчизняні товари та послуги, компенсації витрат за гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення тощо), а також спрощення процедур подання заявок та участі в діючих державних програмах.

Усвідомлюючи проблематику функціонування бізнесу в умовах тривалого військового супротиву та системних викликів, вбачається доцільним максимально ефективно використати ті можливості для відновлення та розвитку економіки, які визначено програмними документами у державному бюджеті на 2024 рік. Широкий спектр програм підтримки дає змогу громадам визначити, на яку саме допомогу може розраховувати місцевий бізнес, і відповідно, долучитися як до інформування підприємців, так і до сприяння в їх реалізації. Особливо актуальною така державна підтримка може бути в громадах, які мають обмежений власний ресурс для підтримки бізнесу, проте зацікавлені в налагодженні ефективного процесу співпраці і готові сприяти розвитку підприємництва на місцевому рівні. Шляхом синергії органів місцевого самоврядування та бізнесу можна досягнути спільної мети –  поступального економічного відновлення та розвитку, що дасть змогу забезпечити підвищення добробуту громад та якості життя їх мешканців. Адже в цьому і полягає один з ключових принципів процесу місцевого економічного розвитку, який за нинішніх умов набуває важливої ролі у формуванні стійкості громад, зміцнення їх спроможності та самодостатності.


[6]Там само

[7] Там само.

[8] Там само

[9]Там само

Переглядів: 819
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: бюджет
Читайте також: