Структура за темами

  • Загальне

    Основною метою дисципліни є вивчення основ термінології та номенклатури в органічної хімії, як одного з фундаментальних розділів хімічної науки, знання якого необхідні хіміку магістру для кваліфікованої роботи у майбутньому та розуміння подальших курсів зі спеціальності.

    Курс номенклатура та термінологія в органічної хімії, як і інших загальнотеоретичних дисциплін повинен виконувати дві основні задачі. Перша – загальновиховна і розвиваюча, як полягає у формуванні наукового світогляду студента і в розвитку у нього сучасних форм теоретичного мислення, здатності аналізувати явища. Друга – конкретно-практична, що пов'язана з засвоєнням провідних ідей, понять і законів органічної хімії, з формуванням загальнонавчальних і спеціальних умінь і навичок, для застосування хімічних законів і процесів, використання  номенклатури та термінології хімічних речовин і матеріалів у сучасній техніці.

    Під час вивчення курсу органічної хімії студенти придбають знання про закономірності органічних реакцій та фізико-хімічні властивості органічних речовин, які зустрічаються у природі та використовуються в техніці, зможуть використати одержані знання, а також навички самостійного виконання експериментів та узагальнення спостережень у майбутній науково-дослідній діяльності, розробці нових видів матеріалів. Розуміння хімічних законів допомагає майбутньому фахівцю у розв'язанні екологічних проблем.

    Важко переоцінити роль органічної хімії для розвитку логічного мислення у студентів. Вивчення також практично усіх учбових дисциплін у вузі пов'язано з використанням запасу знань, отриманих при вивченні  органічної хімії.

    В результаті вивчання дисципліни студенти повинні ЗНАТИ:

    ·             сучасний стан і шляхи розвитку номенклатури та термінолоігї органічної хімії;

    ·             основні закони номенклатури та термінології органічної хімії та методи їх використання для вирішення прикладних задач;

    ·             сучасні уявлення про будову та ізомерію органічних сполук;

    ·             основні закономірності утворення сучасних термінів в органічній хімії;

    ·             властивості органічних сполук та матеріалів різних класів, в тому числі тих, які  використовуються в техніці, техніку безпеки при роботі з ними;

    ·             володіти основами аналізу назв органічних речовин за довідниками.

    На основі одержаних знань студенти повинні ВМІТИ:

    ·             використовувати знання теоретичних питань курсу для пояснення термінології та номенклатури органічних речовин, суті хімічних процесів, які відбуваються під час хімічного виробництва та науково-дослідній роботі;

    ·             проводити типові операції, пов‘язані з підготовкою до синтезу та аналізу органічних речовин;

    ·             використовувати знання про номенклатуру для  органічних матеріалів при їх використанні, аналізі, зберіганні;

    ·             користуватися хімічною літературою для розв‘язання прикладних та виробничих задач;

    ·             пов'язувати знання, одержані при вивченні курсу органічної хімії із знаннями, одержаними при вивченні спеціальних дисциплін у майбутній виробничий діяльності магістра.

    Міждисциплінарні зв’язки.  

    Дисципліна «Номенклатура та термінологія в органічної хімії» - база для контролю якості паливо-мастильних матеріалів, біотехнічних та медичних приладів і систем, аналітичних  приладів і вимірювальних систем, та інших.

  • Модульна контрольна робота 1

  • Залік

    • Ректорський контроль