водорозчинний
вітамін. Із 8 стереоізомерів біологічно активний D-(+)-ізомер.
Широко
розповсюджений в природі. Б. - фактор росту для більшості бактерій, найпростіших, рослин,
всіх вищих тварин і людини. В основі хімічної структури біотину лежить
тіофенове кільце сполучене з сечовиною, а боковий ланцюг поданий залишками
валеря'нової кислоти.
Входить
в активний центр карбоксилаз - ферментів, які каталізують карбоксилювання
органічних кислот. Найважливіші із них - піруваткарбоксилаза і
ацетил-КоА-карбоксилаза - функціонують на початкових етапах глюконеогенеза і
біосинтезу ліпідів. В активному центрі карбоксилаз Б. зв'язаний з ε-аміногрупою залишку
лізину, утворюючи біоцитин. Синтезується мікрофлорою кишківника. Найбагатші на
біотин помідори, дріжджі, яєчний жовток, печінка, борошно люцерни, сухе молоко,
макуха. Добова потреба дорослої людини 150-200 мкг.