ПІРОВИНОГРАДНА КИСЛОТА

кетокислота. Солі П.к. - пірувати - поширені у живих організмах.

Утворюються в результаті гліколізу або глікогенолізу, під час фотосинтезу, окисненні і переамінуванні деяких амінокислот, декарбоксилюванні солей оксалоацетатної кислоти. В анаеробних умовах піруват під впливом лактатдегідрогенази перетворюється в солі молочної кислоти, у процесі спиртового бродіння за участю піруватдекарбоксилази і алкогольдегідрогенази - в етанол. Одна з найважливіших обмінних реакцій, що каталізується піруватдегідрогеназним мультиферментним комплексом, - окиснення пірувату до ацетилкоферменту А, який далі окиснюється до СО2 і Н2О у циклі трикарбонових кислот. Ферментативне карбоксилювання пірувату (початкові реакції глюконеогенезу) утворює оксалоацетат, при переамінуванні пірувату з α-амінокислотами утворюється аланін.

» Глосарій