БІОТИН, ВІТАМІН Н

водорозчинний вітамін. Із 8 стереоізомерів біологічно активний D-(+)-ізомер.

Широко розповсюджений в природі. Б. - фактор росту для більшості бактерій, найпростіших, рослин, всіх вищих тварин і людини. В основі хімічної структури біотину лежить тіофенове кільце сполучене з сечовиною, а боковий ланцюг поданий залишками валеря'нової кислоти.

Входить в активний центр карбоксилаз - ферментів, які каталізують карбоксилювання органічних кислот. Найважливіші із них - піруваткарбоксилаза і ацетил-КоА-карбоксилаза - функціонують на початкових етапах глюконеогенеза і біосинтезу ліпідів. В активному центрі карбоксилаз Б. зв'язаний з ε-аміногрупою залишку лізину, утворюючи біоцитин. Синтезується мікрофлорою кишківника. Найбагатші на біотин помідори, дріжджі, яєчний жовток, печінка, борошно люцерни, сухе молоко, макуха. Добова потреба дорослої людини 150-200 мкг.

» Глосарій