ДЕНАТУРАЦІЯ

втрата природної (нативної) конфігурації молекулами білків, нуклеїнових кислот та ін біополімерів у результаті нагрівання, хімічної обробки і т.п. Обумовлена розривом нековалентних (слабких) зв'язків у молекулах біополімерів (слабкими зв'язками підтримується просторова структура біополімерів). Звичайно супроводжується втратою активності: ферментативної, гормональної та ін. Може бути повною і частковою, оборотною і необоротною Д.,не порушує міцних ковалентних хімічних зв'язків, алерозкриванняглобулярної структури робить доступними для розчинів і хімічних реагентів радикали, що знаходяться всередині молекули. Зокрема, Д. полегшує дію протеолітичних ферментів, відкриваючи їмдоступ до всіх частин молекули білка. Оборотну Д. нуклеїнових кислот використовують для їх молекулярної гібридизації.

» Глосарій