Глосарій
Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Все
У |
---|
УБІХІНОНИ, КОФЕРМЕНТИ Qгрупа заміщених бензохінонів. Містяться в тканинах тварин, рослин і у
бактеріях. У молекулі У. тваринного походження боковий ланцюг містить 9 (кофермент Q9)
або 10 (кофермент Q10) ізопреноїдних ланок, бактеріального - від 5
до 9. У. бере участь у процесах окиснювального фосфорилювання як перенощик
електронів між флавопротеїдами і цитохромом b. | |
УРАЦИЛ, 2,4-ДИОКСІПІРИМІДИНпіримідинова основа. Наявна в усіх живих клітинах у складі РНК. Нуклеотиди У. відіграють важливу роль в обміні вуглеводів: уридинфосфат - перенощик цукрів у реакціях взаємоперетворень моноцукоридів, уридиндифосфоглюкоза - кофермент ферменту глікогенсинтетази, який забезпечує синтез глікогену та ін. поліцукоридів. | |
УРЕАЗАфермент класу гідролаз. Каталізує розщеплення сечовини на карбонатну кислоту і амоніак. Ця реакція - одна з важливих у кругообігу Нітрогену у природі. У. поширена у рослин (особливо багато У. у зернах бобових), бактерій (наприклад, уробактерії), грибів; виявлено також у деяких безхребетних. У. із бобів сої - перший фермент, одержаний у кристалічному вигляді (Дж. Самнер, 1926 р.). Завдяки високій специфічності У. її використовують для кількісного визначення сечовини. | |
УРИДИНФОСФАТНІ КИСЛОТИ, УРИДИНФОСФАТИнуклеотиди, що побудовані з залишків урацилу, рибози і фосфатної кислоти. Уридин-5/-монофосфат (УМФ) - один з 4 основних типів моноцукоридів, що входять до складу РНК; утворюється при синтезі піримідинових основ або розпаді нуклеїнових кислот і є вихідною сполукою для синтезу інших піримідинових нуклеотидів. В організмі виявлена циклічна форма УМФ. Бере участь у відповідних регуляторних процесах. При фосфорилюванні УМФ або дефосфорилюванні уридин-5/-трифосфату (УТФ) - безпосереднього донора фосфату і енергії в багатьох реакціях синтезу поліцукоридів в тканинах тварин і субстрату для синтезу РНК - утворюється уридин-5/-дифосфат (УДФ). УДФ-специфічний переносник залишків цукрів при синтезі поліцукоридів, дицукоридів і в реакціях взаємоперетворення цукрів. | |
УРОНОВІ КИСЛОТИ | |