Питання поточного контролю з навчальної дисципліни

І Модуль

1.            Охарактеризуйте основні чинники національного розвитку південноукраїнського регіону (ХІХ ст. – 1914 р.).

2.            Проілюструйте фактами політику російського уряду, спрямовану на інтеграцію Півдня України (Новоросії) в адміністративну структуру, соціально-економічний та політичний організм імперії (друга половина ХVІІІ – початок ХХ ст.).

3.            Назвіть складові процесу імперської інкорпорації південноукраїнського регіону (друга половина ХVІІІ – початок ХХ ст.).

4.            Проілюструйте політику російського уряду, спрямовану на побудову "Новоросії" на південноукраїнських землях (адміністративно-територіальні зміни у другій половині ХVІІІ – на початку ХХ ст.).

5.            Проілюструйте політику російського уряду, спрямовану на побудову "Новоросії" на південноукраїнських землях (процеси колонізації у другій половині ХVІІІ – на початку ХХ ст.).

6.            Проілюструйте політику російського уряду, спрямовану на побудову "Новоросії" на південноукраїнських землях (процеси русифікації у другій половині ХVІІІ – на початку ХХ ст.).

7.            Проілюструйте політику російського уряду, спрямовану на побудову "Новоросії" на південноукраїнських землях (процеси денаціоналізації української еліти  у другій половині ХVІІІ – на початку ХХ ст.).

8.            Роль Півдня України в економічній інтеграції українських земель (ХІХ – початок ХХ ст.).

9.            "Новоросія" без "новоросів": етнічний склад населення Півдня України у ХІХ.

10.       "Новоросія" без "новоросів": етнічний склад населення Півдня України на початку ХХ ст.

11.       Проілюструйте політику російського уряду, спрямовану на побудову "Новоросії" на південноукраїнських землях (знищення козацького устрою)

12.       Охарактеризуйте особливості модернізаційних змін у південноукраїнському регіоні (ХІХ ст. – 1914 р.).

13.       Наскільки глибоко процеси модернізації охопили українську більшість населення південноукраїнського регіону.

14.       Охарактеризуйте процеси «соціальної мобілізації» населення південноукраїнського регіону в ХІХ – на початку ХХ ст.

15.       Охарактеризуйте процеси формування національної свідомості та їх особливості у південноукраїнському регіоні в ХІХ ст.

16.       Охарактеризуйте процеси формування національної свідомості та їх особливості у південноукраїнському регіоні в ХІХ ст.

17.       Проаналізуйте етносоціальні зміни у південноукраїнському регіоні в роки Першої світової війни. Чи зупинила війна процеси націотворення?

18.       Охарактеризуйте національний склад населення південноукраїнських земель (друга половина ХVІІІ – початок ХІХ ст.)

19.       Охарактеризуйте національний склад населення південноукраїнських земель (друга половина ХІХ ст.)

20.       Охарактеризуйте динаміку змін національного складу населення південноукраїнських земель (друга половина ХVІІІ – початок ХХ ст.)

21.       Проілюструйте фактами посилення самостійницьких настроїв в українському національному русі на Півдні України в роки Першої світової війни.

22.       Порівняйте яке місце займала Південна Україна в планах Антанти і Троїстого союзу в роки Першої світової війни.

23.       Розкрийте суперечливий вплив Першої світової війни на модернізацію південноукраїнського регіону й особливості націотворення на його території.

24.       Охарактеризуйте особливості Півдня України як історичного регіону (ХІХ - перша чверть ХХ ст.).

 

ІІ Модуль

1.            Проілюструйте політику російського уряду, спрямовану на побудову "Новоросії" на південноукраїнських землях в умовах Українських визвольних змагань початку ХХ ст.

2.            Як, на Вашу думку, чи об’єдналось населення південноукраїнського регіону навколо «української ідеї» в роки Українських визвольних змагань початку ХХ ст.? В чому полягала для них «українська ідея» в ті роки.

3.            Проаналізуйте вплив політичної боротьби між російськими й українськими політичними силами у добу Центральної Ради на процеси інтеграції південноукраїнського регіону до складу єдиного загальноукраїнського національно-територіального комплексу.

4.            Чи існував соціокультурний розкол між містом і селом у південноукраїнському регіоні (ХІХ ст. – 1917 р.)? Проаналізуйте як вплинули революційні роки на ці процеси.

5.            Доведіть, що в добу Центральної Ради на території південноукраїнських губерній відбулася інтенсифікація процесів націотворення.

6.            Визначте особливості політичної боротьби у південноукраїнському регіоні за доби Центральної Ради (березень 1917 – січень 1918 рр.).

7.            Охарактеризуйте вплив гетьманського режиму П.Скоропадського на процес інтеграції регіону до складу загальноукраїнського національно-територіального комплексу та націотворчі процеси на Півдні.

8.            Проаналізуйте вплив масового антигетьманського повстання на процеси українського націотворення в конкретних умовах південноукраїнського регіону.

9.            Охарактеризуйте процеси формування українського загальнонаціонального територіального комплексу в роки Української національної революції і місце в цих процесах південноукраїнського регіону.

10.       Охарактеризуйте особливості перебігу Української революції початку ХХ ст. на Півдні Україні у порівнянні з іншими українськими регіонами.

11.       Порівняйте політику білогвардійських режимів А.Денікіна і П.Врангеля у питанні про національний характер і територіальну приналежність Півдня України. Проаналізуйте основні напрямки еволюції національної політики білогвардійських режимів у південноукраїнському регіоні.

12.       Охарактеризуйте зміни у ставленні до української ідеї, які відбулися в 1918–1921 рр. у махновському середовищу.

13.       Окресліть еволюцію у поглядах більшовиків у 1918–1922 рр. на національно-територіальний характер Півдня України.

14.       Проаналізуйте зміни у ставленні європейських держав до питання про державно-правовий статус України, з її південним регіоном включно.

15.       Назвіть основні етапи формування української модерної нації та визначте особливості кожного з них.

16.       Охарактеризуйте процеси формування загальнонаціонального територіального комплексу України і місце в цих процесах південноукраїнського регіону (ХІХ ст. – 1917 р.).

17.       Охарактеризуйте імперську політику Тимчасового уряду щодо Півдня і процеси національної консолідації українського населення регіону.

18.       Охарактеризуйте боротьбу між УНР і Радянською Росією за контроль над Півднем.

19.       Проаналізуйте причини та наслідки донецько-криворізького сепаратизму 1917–1918 рр.

20.       Охарактеризуйте особливості створення та причини падіння сепаратистських радянських республік: Донецько-Криворізька республіка, Одеська радянська республіка, Радянська республіка Тавриди.

21.       Україна в складі СРСР: доктрина і практика.

22.       Включення Криму до України.

23.       Етнічний  склад населення південноукраїнських областей в радянську добу.

24.       Гібрідна війна проти України: особливості та причини.

 

 


Остання зміна: Wednesday 16 September 2020 22:21 PM