Питання до екзамену
Питання до екзамену
1. Зв’язок нормування праці з іншими дисциплінами.
2. Історичний розвиток нормування праці. Основні положення теорії наукової організації праці Ф. Тейлора.
3. Історичний розвиток нормування праці. Принцип економії рухів Ф. Гілберт та Л. Гілберт.
4. Історичний розвиток нормування праці. Принцип організації праці великих виробничих колективів Г. Емерсона. Основні положення фордизму (Г.Форд).
5. Історичний розвиток нормування праці. Теорія наукової організації праці Елтона Мейо.
6. Історичний розвиток нормування праці. Принципи та закони організації праці О.А. Єрманського. Наукові розробки в області організації праці й підготовки персоналу А.К. Гастева. Принципи наукової організації праці П.М. Корженцева.
7. Історичний розвиток нормування праці. Основні положення теорії гуманізації праці 1970-х років.
8. Сутність та значення нормування праці на підприємстві.
9. Зміст поняття «нормування праці». Предмет нормування праці. Об’єкт нормування праці. Мета нормування праці. Завдання нормування праці.
10. Функції та принципи нормування праці.
11. Трудові процеси: суть, види, принципи організації.
12. Класифікація трудових процесів: за характером предмету праці та виготовленої продукції, за функціями працівників, за рівнем механізації, за рівнем важкості та шкідливості умов праці.
13. Принципи організації трудового процесу: принцип пропорційності, синхронності, ритмічності, безперервності, запасу ресурсів.
14. Структура виробничої операції. Основні цілі поділу операції на елементи.
15. Класифікація трудових рухів: за тривалістю, за напрямами, за постійністю виконання, за суміщенням, за точністю виконання, за функціональним призначенням, залежно від мети, за регламентом виконання, за принципом універсальності.
16. Ритм та темп трудових рухів.
17. Мета та завдання вивчення робочого часу.
18. Основні види класифікації витрат часу: працівника, роботи устаткування, тривалості виробничого процесу.
19. Загальна класифікація елементів витрат змінного робочого часу.
20. Час продуктивної і непродуктивної роботи, час підготовчо-завершальної роботи, час оперативної роботи, час обслуговування робочого місця.
21. Час регламентованих та нерегламентованих перерв. Структура нормованого і ненормованого робочого часу.
22. Методичні основи аналізу витрат робочого часу.
23. Класифікація методів вивчення витрат робочого часу.
24. Метод безпосередніх вимірів, його переваги і недоліки. Метод моментних спостережень, його переваги і недоліки.
25. Характеристика основних етапів вивчення витрат робочого часу.
26. Види, зміст і особливості фотографії робочого часу.
27. Індивідуальна фотографія робочого часу, її завдання, методика проведення, обробка і аналіз результатів, складання фактичного і нормативного балансів робочого часу.
28. Самофотографія, її особливості, переваги і недоліки.
29. Фотографія виробничого процесу, її завдання і сфера застосування.
30. Масова фотографія робочого часу методом моментних спостережень, її завдання і методика проведення.
31. Хронометраж, його призначення і види.
32. Організація проведення хронометражних спостережень.
33. Вибір об'єкта та оптимальної кількості вимірів. Оброблення, аналіз і систематизація отриманих результатів.
34. Фотохронометраж, його призначення і сфера застосування.
35. Методи нормування: аналітичний, укрупнений, сумарний досвідно-статистичний.
36. Групування норм витрат праці. Встановлення норм часу і норм виробітку.
37. Встановлення норм обслуговування і норм штату (норм чисельності).
38. Склад нормативів та вимоги до них.
39. Види нормативів технічного нормування праці. Види нормативів за рівнем застосування. Вимоги до нормативів.
40. Нормування праці за мікроелементами. Інтенсивність праці.
41. Поправочні коефіцієнти (надбавки) до норм.
42. Укрупнені нормативи праці і типові норми. Вимоги до укрупнених нормативів. Різновиди укрупнених нормативів.
43. Особливості визначення складових норм часу.
44. Послідовність розрахунків норм праці за різних виробничих умов.
45. Вплив систем обслуговування устаткування і робочих місць на тривалість виконання виробничих операцій.
46. Методика нормування часу обслуговування робочого місця, часу на відпочинок та особисті потреби робітника, часу підготовчо-завершальної роботи.
47. Нормування праці допоміжних робітників
48. Нормування праці службовців.