Лабораторне заняття 2

Тема: Розвиток витривалості у велотуризмі

 

У туристському поході доводиться долати значні відстані протягом тривалого часу і з значним фізичним навантаженням, що залежить від складності природних перешкод, темпу руху, метеорологічних умов, ваги рюкзака. В результаті організм втомлюється і створюється можливість появи помилок при подоланні небезпечних або складних ділянок маршруту. Отже, запас міцності і безпека туриста значною мірою залежать від його витривалості. 

При вихованні витривалості ставляться три основні завдання: поліпшення аеробних можливостей, удосконалення діяльності серцево-судинної і дихальної систем; підвищення анаеробних можливостей; підвищення фізіологічних і психологічних меж стійкості до зрушень внутрішнього середовища, викликаним напруженою роботою. 

При цьому навантаження характеризується наступними факторами: інтенсивністю, тривалістю, величиною інтервалу відпочинку, характером відпочинку і кількістю повторень вправ. Найбільш доступні засоби виховання загальної витривалості - ходьба, кросовий біг, стрибки, спортивна орієнтування на місцевості, лижні гонки, плавання, спортивні і рухливі ігри, велосипедний спорт, веслування, ритмічна гімнастика. 

Спеціальна витривалість виховується усіма засобами технічної підготовки: походами вихідного дня, участю в змаганнях зі спортивного орієнтування та техніки туризму, тренуваннями з вантажем на трав'янистих, осыпных, снігових, льодових схилах і скелях. Спеціальна витривалість - здатність до багаторазового повторення вправ по техніці туризму без зниження якості їх виконання. 

При вихованні витривалості, особливо у школярів, потрібно враховувати великі вікові відмінності в пристосувальних реакціях організму до підвищених навантажень. Працюючи з дітьми, важливо створити оптимальні умови для функціонування систем кисневого забезпечення організму. З цією метою доцільно частіше проводити тренування в лісовій або парковій зоні. 

Передусім слід розвивати витривалість, т.к. необхідно витримувати довгі піші переходи з похідним спорядженням позаду.
Відстань покрываемое туристами протягом дня , як і вагова навантаження, важко піддається точному попередньому формуванню. Воно визначається передусім труднощами маршруту, вагою рюкзаки та досвідченістю і зниження фізичної підготовкою туриста.
Здорові котрі мають рюкзаками середнього ваги проходять протягом дня пролягла рівниною 20-25 кілометрів, по пагорбів 12 кілометрів. З полегшеними рюкзаками серед стосів і тайзі втянувшиеся в похідну життя туристи точаться суперечки з 18-20 км, а підготовлені досвідчені туристи - до 30 кілометрів.
Выносливость виробляється як тривалої ненапряженной роботою (спокійний тривалий біг, ходьба), а й багаторазовими повтореннями коротших, а більш напружених навантажень. Можна, наприклад, застосувати пробіжку 6-8 раз по 800 метрів з середньої швидкістю. У проміжках між бігом - спокійна ходьба (7-9 хвилин) до відновлення нормального подиху і пульсу. Такі навантаження припустимі лише досить підготовлених. Добре розвивають витривалість плавання, Гребля, їзда велосипедом, біг на лижах, полювання, походи ламанути взимку і позаминулого літа. Особливо сприятливі для фізичної підготовки туриста умови, близькі до місцевих умов тривалого подорожі. Проте однієї витривалості мало - щоб менше втомлюватися, і, пройти більше з меншими фізичними витратами, важливо навчитися правильно й економно ходити. Адже техніка ходьби - це з найважливіших чинників при пішому туризмі. Отже, перейдемо безпосередньо до техніки ходьби.
Техніка ходьби.
Щоб ощадливо витрачати сили, турист повинен привчити себе на вільному, рівному кроку.
По пагорбів варто йти зі злегка зігнутими колінами, намагаючись не випрямляти в момент поштовху. У цьому нога у важкій взуття мимоволі чвалає, що полегшує ходьбу. У час, коли ступня відривається від Землі, і нога робить вперед, її м'язи треба максимально розслаблювати. Коли нога опускається на грішну землю, м'язи знову напружуються, причому ступню треба робити точно на підошву, а чи не на ребра, ніж потягнути зв'язки гомілковостопного суглоба.
Люди, недосвідчені ходити великі відстані ходять інакше: м'язи ніг вони постійно напружені і швидко втомлюються.
За правильної техніці ходьби турист мимоволі починає рухатися ритмічно, тобто. робить кроки однаковою довжини, ступивши з приблизно однаковою частотою. Швидкість пересування його за рівному місцеві стає постійної. Ритмичность руху допомагає правильної роботі серця, дихальних і інших органів організму.
Кожен людини у залежність від його розвитку, ваги, сили, ваги взуття та рюкзака, і навіть від рельєфу місцевості довжина і частота кроку будуть свої, особливі: отже, суворо індивідуальний і ритм руху.
Виробити свій раціональний ритм руху - така мета тренувань під час прогулянок і походів


Остання зміна: Wednesday 1 November 2023 21:30 PM