Лабораторне заняття 2

Тема: Туристичне спорядження

Мета: Ознайомлення і систематизація знань.

 

План:

1.     Добір спорядження.

2.     Власне спорядження. 

3.     Групове спорядження. 

4.     Спеціальне спорядження. .

 

Добір спорядження

Добір спорядження залежить від виду туризму, складності і тривалості походу, сезону, в якому він проводиться.

Спорядження повинно бути міцним, компактним, надійним в умовах значного перепаду температур і вологості, зручним для використання.

Зазвичай туристи мають своє власне спорядження, яке вони доводять до необхідного стану і виду: підганяють ремені в рюкзаках, змінюють петлі в наметах тощо. Від походу до походу з’являються нові вдосконалення. 

Підібрати спорядження для важкої подорожі – нелегка справа. Взяти все, без чого не можна обійтись, і нічого зайвого – ось головний принцип. Зневага ним може перетворити подорож у перенесення вантажів на великі відстані.

При виборі спорядження звертають увагу також і на його колір. Яскраве, різнокольорове спорядження й одяг знижують стомлення  при монотонному русі, полегшують знаходження табору або один одного під час прогулянок на стоянках. Яскраве забарвлення окремих предметів або прикріплення до них шнурів (ножі, компаси, біноклі тощо) попереджують втрату речей.

Навіть дуже досвідчені туристи перед подорожжю складають список необхідного спорядження, ретельно аналізують його, безжалісно закреслюючи те, без чого можна обійтись. Рішення повинно бути розумним: можна обійтись без подушки, виделки, але не можна зменшувати масу рюкзака за рахунок скорочення кількості продуктів або спорядження, що забезпечує безпеку. Укладати рюкзак бажано за списком, щоб у найкритичніший момент не опинитися без дуже важливої речі.

Спорядження поділяється на власне, групове і спеціальне. Деякі предмети вносять до того або іншого списку умовно. Так, наприклад, спальний мішок є предметом власного спорядження, але часто у важкі подорожі, особливо в зимовий час, віддають перевагу 2 – 4-місним спальним мішкам, а іноді багатомісним на всю групу (6-8).

 

Власне спорядження

Особисте спорядження - рюкзак, спальні приналежності, особистий посуд, туалетні речі, одяг, взуття.

Рюкзак. Рюкзак є незмінною складовою походу, поряд зі спальником і килимком для сну (карімат).

Для чоловіків у поході достатньо рюкзака об’ємом 80 л. Для жінок – 60. Можна ходити з рюкзаком меншого обсягу, але частину речей прийдеться привязувати зовні рюкзака. Такий рюкзак буде не так вітро- і гілкообтічний, і в разі дощу ці речі напевно намокнуть. А ось більші розміри вітаються – у крайньому випадку, можна затягнути лямки рюкзака і зменшити його обсяг.

Часи, коли люди ходили з незручними й важкими рюкзаками, залишилися далеко в минулому. Сучасні технології дозволяють насолодитися навколишніми красотами, практично не звертаючи уваги на додаткову вагу за спиною. Все це - завдяки анатомічної конструкції рюкзака.

Рюкзак складається з декількох частин: самої ємності, системи підвісок (плечі, пояс, груди) і допоміжних клапанів. Основний вага припадає на стегна і ноги, на плечі ж йде менше 30% навантаження. Таким чином, не натираєте плечі, не горбиться спину в спробах розслабитися. У всіх сучасних рюкзаках система плечових підвісок регулюється, щоб забезпечити максимальну підстроювання під фігуру конкретної людини.

Упаковка рюкзака - справа настільки непроста, що в туризмі існує кілька різних шкіл цього процесу. Розглянемо один з найпоширеніших методів.

Принцип упаковки рюкзака можна висловити однією фразою: важке ближче до низу і до спини.

Вниз рюкзака кладеться завжди що-небудь м'яке , наприклад, одежа, яка навряд чи знадобляться протягом дня. Це робиться для того, щоб важкі і тверді речи не продряпали собі шлях назовні у разі, якщо рюкзак треться об каміння.

Потім - черга всього важкого. Укладати його потрібно так, щоб максимум ваги знаходився між лопатками, плюс трохи вище і нижче вздовж хребта. Із зовнішнього боку рюкзака ( найвіддаленішій від спини) потрібно укласти щось м'яке і легке на випадок падіння на спину.

У багатьох рюкзаках існує нижнє відділення. Його можна і потрібно відстебнути, утворивши таким чином ціле простір усередині рюкзака. В іншому випадку рюкзак ваш буде неврівноважений , і в ньому весь час буде щось підстрибувати і перекочуватися...

Поступово укладаючи речі від важкого до легкого наверх, намагайтеся покласти ближче до спини небудь м'які речі (наприклад , запасну футболку).

Наверх кладіть найнеобхідніші речі, щоб за мінімальну кількість часу, не потрошачи рюкзак , дістати те, чого потребуєте. Зазвичай це вітровка, дощовик, ліхтарик, туалетний папір, КЛМН . Частину речей можна скласти в верхній клапан і в кишені (якщо такі є) . До речі , у верхньому клапані (тільки з внутрішнього боку) є непогане місце для зберігання документів.

Карімат можна покласти всередину рюкзака , обернувши його навколо речей. Але на його розміщення там піде приблизно половина вільного простору. Тому , якщо у вас досить багато речей , радимо прив'язати карімат зовні.

Одягти на себе рюкзак не так просто , як може здатися на перший погляд. Особливо якщо він набитий під зав'язку в перший день походу.

Для початку треба взяти його за лямки і піднести до опорної ноги (зазвичай - правої), зігнутою трохи в коліні. Потім, ковзаючи по нозі, підняти рюкзак до коліна. Все це рекомендується робити якомога плавніше, інакше (якщо рюкзак важкий) матерія ризикує порватися.

Тепер, коли ви тримаєте рюкзак на правому коліні, можете просмикувати праву руку в лямку. Нарешті, фінальний рух - закидання рюкзака на спину з одночасним просмикування другої руки в лямку. Весь рух повинне вийти плавним, без ривків.

Взуття – предмет особливих турбот туриста.

Кросівки - легкі і швидко сохнуть після дощу. Трекінгові черевики - більш важкі, але й більш стійкі на похилих поверхонь. До того ж , вони захищають ногу від вивихів . У поєднанні зі спеціальними похідними шкарпетками натерти в них ногу практично неможливо.

Перед тим , як піти в похід , нове взуття найкраще розносити . Це врятує від можливих мозолів і незручностей в ходьбі.

По складних маршрутах в такому взутті не походиш, а ось по табору і по стежках гуляти в жарких кросівках чи черевиках зовсім не хочеться. До того ж, в них зовсім незручно митися. Саме для таких цілей в похід беруть шльопанці або сандалі.

Якщо для походів вихідного дня в теплу пору року найбільш підходящими є кеди, а в інші пори року – будь-яке розношене міцне взуття на низькому підборі та рифленій підошві, то в багатоденних важких подорожах необхідні туристичні черевики на профільованій підметці – вібрами. Вони добре амортизують поштовхи і не ковзаються. В важкі подорожі беруть з собою і другу пару взуття для зміни, устілки повстяні або з 2-3 шарів фетру.

Одежа.

Накидка від дощу (дощовик, пончо). Дощовик потрібен , ясна річ , щоб не намокнути під дощем. Пончо захищає як людину в ньому, так і рюкзак на плечах.

Шкарпетки. Шкарпетки можна брати як звичайні, бавовняні, так і спеціальні туристичні. Останні завдяки посиленому відведенню поту і швидкому висиханню зменшують вірогідність виникнення мозолів. Для сну береться окрема пара теплих шкарпеток - можна вовняних або махрових .

Легкі спортивні штани цілком підійдуть для вашої подорожі. Звикли ходити в джинсах - брати їх не рекомендується. На відміну від спортивних штанів, джинси швидко намокають, довго сохнуть і багато важать. Крім того, вони (навіть розношені) можуть натерти ноги в найніжніших місцях.

Футболки. Влітку найкраще носити звичайну х/б футболку. Вона захищає від ультрафіолету і добре охолоджується, вбираючи в себе вологу з тіла. У результаті організм витрачає менше енергії на терморегуляцію. Варіант з термофутболкою (які, по суті, відводять вологу від тіла і утримують тепло всередині) і з іншими синтетичними футболками теж непоганий. Але врахуйте , що такий одяг прискорює відвід поту від шкіри. У підсумку тіло буде втрачати більше рідини , ніж потрібно для терморегуляції, і пити вам буде хотітися набагато частіше.

Шорти. Влітку основну частину шляху, крім стежок в ялівці і проходів через густу кропиву ( в поході зустрічається всяке ) проходиться саме в шортах. В інших же випадках краще використовувати спортивні штани.

Гольф або сорочка. Іноді в горах більш переважно надіти одяг з довгим рукавом. Наприклад, для захисту від сонячних променів, або від вітру. Одягати в таких випадках светр зовсім не хочеться, тому саме для таких випадків і необхідний легкий гольф або тонка х/б сорочка.

Полар / фліс / светр. Навіть у Криму влітку вечорами буває вельми холодно. Щоб не застудитися і не захворіти , найкраще взяти з собою полар або Фліс (товстовка) зі спеціальних легких і теплих матеріалів). Підходить для таких цілей і шерстяний светр. Але врахуйте, що важити він буде побільше.

Вітрівка - легка куртка , призначення якої - захистити вас від вітру і дощу. У ній обов'язково повинен бути капюшон , щоб голова також залишалася сухою. Не треба брати важкі теплі куртки.

Панама ( кепка , бандана , арафатка , бафф ). Ці головні убори покликані захищати голову від сонця. А заодно і від всяких комах , в тому числі і кліщів. Кепка краще панами захищає обличчя , але будьте готові до того , що у вас обгорят вуха . Найбільш прийнятний для походу варіант з широкополими капелюхами , проте у разі вітру капелюхи раз у раз норовлять полетіти від свого господаря. В цілому , головна мета такого головного убору - захистити голову від теплового удару. Тому неважливо, якої саме він форми - головне , він повинен бути на голові.

Тепла шапка. Крім небезпеки зустріти в поході холодну погоду , де шапка знадобиться безпосередньо , є небезпека застудитися вночі в теплому спальнику . 80 % тепла йде з тіла через голову , тому навіть якщо ви тепло закутатися і застебне на всі замки і змійки , до ранку все одно може початися нежить. Саме для таких випадків у похід завжди треба брати теплу шапку.

При доборі похідної одежі враховують принцип сумісності. Так, наприклад, куртка повинна надягатися на светр, а штормівка повинна бути достатньо великою, щоб її можна було надягти зверху куртки і светру і при цьому вона не сковувала рухів. Теж стосується брюк – зверху легких тренувальних в холодний день надягають теплі сукняні брюки, а в дощ натягають і штормові.

В літній час з вовняних речей слід взяти светр і шкарпетки. Светр повинен бути довгим, щоб при нахилі вперед не оголювалася спина і можна було, сидячі біля вогнища, підгорнути його під себе, захистити від холоду спину і особливо поперек. Для відкритих просторів добре спортивна сорочка і шорти. Влітку беруть з собою плавки (купальні костюми). Футболки зручні, а ось майки в подорожі непотрібні.

Запасний ( спальний ) комплект одягу. У ходовому одязі йдете кілька днів у різних умовах : і в спеку , і під дощем , і сидите в ній біля багаття. Тому переодягнутися ввечері в сухий, чистий одяг і спокійно в ній спати - дуже приємно після тривалого переходу.

Міський комплект. Щоб не здаватися в селі/місті волоцюгою, необхідно брати з собою комплект міського одягу. Зазвичай за кілька метрів до закінчення маршруту керівник дає час, щоб привести себе в порядок і виглядати належним чином. У крайньому випадку, можна переодягнутися вже на вокзалі .

Спальні приналежності.

Спальник. Спальники поділяються на зимові та літні. Якщо збираєтеся йти в похід жарким літом, сміливо беріть літній спальник. А ось уже для на весні або в осені буде необхідний вже спальник зимовий, щоб не ризикувати замерзнути в наметі.

На чохлах для спальників написаний їх температурний режим з 4х температур. 2 температури по краях - екстремальні , 2 в середині - комфортні.

В теплу пору року добре спальний мішок-ковдра. Влітку він взагалі може бути розстелений по дну палатки, як килимок, а укриватись можна легкою ковдрою. Якщо очікуються прохолодні ночі, такий спальник береться на кожного. Пуховий спальний мішок не для літа, але в інший час він прекрасний. Надійно захищає від холоду, він займає мало місця і має невелику масу.

Туристичний килимок ( карімат ). Карімати призначені для ізоляції теплоти тіла від холоду землі , на якій людина спить. Таким чином , можна сміливо спати на землі , не боячись замерзнути.

Виготовляються карімати з модного матеріалу пінополіуретану. Найбільш популярними на сьогоднішній день є двошарові різнокольорові карімати. Переносити карімат найзручніше в спеціальному чохлі, який кріпиться до рюкзака збоку. Прокат карімат

Сидушка. У народі також відома , як " пінка", "пенопопа", "прісядька". Сидушка виготовляється з того ж матеріалу, що і карімат. З її допомогою можна легко всістися на голі камені або землю, не боячись замерзнути і підхопити застуду. Кріпиться вона на поясі за допомогою спеціальної резинки і пряжки.

 

Групове спорядження

Групове спорядження включає в себе предмети, необхідні для організації ночівлі і побуту, руху за маршрутом і подолання природних перешкод. До нього також належать кухонні приналежності, прості прибори, приналежності для розведення багаття, спорядження для краєзнавчої роботи, похідна аптечка.

Намет. Міцні якісні намети з водонепроникним тентом (водяний стовп 2000мм) і скловолоконними дугами. Для кожної групи, залежно від кількості учасників, підбирається оптимальна по місткості комбінація наметів. Палатки повинні бути міцними, чистими всередині та зовні.

Відправляючись в похід або подорож, група обов'язково готує вогнищеве пристосування. Воно повинно бути простим, легким і зручним для перенесення. В якості вогнищевого пристосування можна використовувати металевий тросик довжиною не менше метра, який натягується між деревами. Для розтяжки до кінців тросика прикріплюють мотузки, на тросик підвішують гачки з відрами.

Посудом для приготування їжі служать казани - бляшані або з алюмінію. В похід треба взяти три казана - для першої, другої та третьої страв. Треба також взяти два кухонних ножа, ніж для відкривання консервів, половник і хоча б маленьку дошку для нарізання продуктів.

В групі достатньо мати одну сокиру, особливо зручними є сокири з металевою ручкою, обтягнутою резиною.

Ліхтарик - налобник. Як показує практика , в горах дуже незручно займати чим-небудь руки. То треба пролізти , схопившись за скельні виступи , то просто відвести від дороги хльосткі гілки . Навіть у разі виходу по нужді звичайний ручний ліхтарик буде заважати. Тому сучасне суспільство винайшло ліхтарик - налобник , схожий на шахтарську лампу. Ліхтарики повинні бути в кожній палатці

Фотоапарат. Взявши з собою фото-і відеотехніку, не забудьте взяти запасні акумулятори або батареї. А заодно і карти пам'яті.

Ремонтний набір залежить від  виду походу.  Набір  пішохода складається з інструмента і матеріалів для лагодження взуття, одягу, наметів (голки тонкі та товсті), нитки різних кольорів, шматки матерії, шматочки шкіри, ґудзики різні, шнур, клей  у тюбику,  ножиці, шило, дрібні цвяхи, віск).

Спеціальне спорядження

Спеціальне спорядження добирається в залежності від складності подорожі, характеру природних перешкод і чисельного складу групи. До нього входять альпіністські карабіни, капронові основні мотузки, репшнур (допоміжна мотузка), короткі (3,5 м), так звані, обв'язки.

Ремонтний набір. В звичайних багатоденних пішохідних подорожах до набору входять: напилок тригранний, надфіль, маленькі обценьки, шило, осілок (брусок), набір швейних і шевських голок, нитки швейні в котушках і сурові нитки в мотку, резинова тасьма, кіперна стрічка, ізоляційна стрічка, дріт мідний товстий і стальний м’який (по 1м), ґудзики, ножиці, клей гумовий, шматочки шкіри і брезентової тканини для ремонту взуття, палаток і рюкзаків.

Карабіни - це технічні пристрої, призначені для з'єднання елементів туристичного спорядження і виконання різних технічних прийомів.

Карабіни, що використовуються в туризмі і альпінізмі бувають різної конструкції та виготовлені з різного матеріалу. Раніше використовувалися трикутні сталеві карабіни, зараз найчастіше використовуються трапецієвидні або бобоподібні. Для зменшення ваги їх виготовляють з алюмінієво-магнієвих або титанових сплавів. Усі карабіни, незалежно від конструкції та матеріалу, повинні мати муфту, що закриває защіпку. Муфти можуть бути на різьбовому з'єднанні або на пружинах.

Страхувальна система - це комплект ременів для обв'язування людини. Вона призначена для безпеки людини під час її можливого зриву при подоланні перешкод.

Гальмівні пристрої

Всі гальмівні пристрої (вісімки, рогатки і т.п.) повинні бути зручними в користуванні і забезпечувати плавний спуск по мотузці. Конструкція гальмівного пристрою повинна передбачати можливість регулювання швидкості спуску та зупинки. Гальмівні пристрої використовують при спуску по вертикальних поручнях, спуску потерпілого, а також при організації страховки на круто-похилих переправах вниз та спусках.

Зажими

Для полегшення підйому по похилих перилах використовують різноманітні технічні пристрої. До них відносяться жумари, кулачки тощо. Зажими можуть використовуватись як допоміжний засіб руху по поручнях.

Мотузки

Робочі (основні) мотузки застосовуються для організації суддівських та командних поручнів, страховок, обладнання етапів змагань.

Супроводжуючі мотузки, які призначені для контролювання руху учасників при переправі через природні перешкоди.

Допоміжні мотузки (реп шнур) використовуються для переправи вантажів, полегшення руху учасників по переправах, зняття командних поручнів та ін.

 

Рекомендована література:

основна

1.       Конох А.П. Екологічний туризм / А.П. Конох, Ф.Ф. Товстопятко, С.А. Некрасов. – ЗНУ, 2005. – 68 с.

2.       Матвієнко А.С. Спортивний туризм: інформаційно-методичний збірник / А.С. Матвієнко, Ю.В. Штангей. – К.: Собор, 2002. – 67 с.

додаткова

1.       Никишин Л.Ф. Туризм и здоровье / Л.Ф. Никишин, А.А. Коструб. К.: Здоровье, 1999. 222 с.

Сергеев В.Н. Туризм и здоровье / В.Н. Сергеев. – М.: Профиздат, 2000. – 80 с.

Остання зміна: Thursday 12 October 2017 08:49 AM