Section outline
-
Тема 1. Харчування і безпека життєдіяльності.
Державне регулювання щодо безпеки харчових продуктів. Основні терміни і визначення. Перелік продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні. Загальна характеристика небезпечних речовин у харчових продуктах. Сучасні напрями забезпечення безпеки харчових продуктів та продовольчої сировини.
Тема 2. Радіонукліди та важкі метали у продуктах харчування.
Радіонукліди у продуктах харчування. Нагромадження радіонуклідів із ґрунту в рослини. Заходи щодо зменшення надходження радіонуклідів у рослини. Виведення радіонуклідів з організму людини. Чинні норми радіаційної безпеки в Україні. Важкі метали. Фактори, що впливають на вміст важких металів у продуктах рослинного походження. Джерела забруднення ними продуктів харчування та продовольчої сировини.
Тема 3. Нітрогенвмісні токсичні речовини, пестициди та мікотоксини у продуктах
харчування.
Нітрогенвмісні шкідливі речовини в харчових продуктах. Характеристика нітратів, нітритів, нітрозамінів. Джерела надходження нітратів і нітритів в організм людини. Пестициди. Характеристика пестицидів та шляхи їх потрапляння у продукти харчування. Дія пестицидів на живий організм. Допустимий вміст пестицидів у продуктах харчування та сировини. Мікотоксини: хімічний склад та будова. Джерела надходження, вплив на організм.