Section outline


  •  Тема 4. Безпека харчування, пов’язана з компонентами упаковки.

    Сучасний розвиток споживчої упаковки. Характеристика компонентів упаковки. Гігієнічні аспекти використання полімерів для пакування харчових продуктів. Упаковка і стан навколишнього середовища.

     Тема 5. Заходи щодо зменшення токсичних речовин у продуктах харчування.

    Напрямки зниження концентрації радіонуклідів у продуктах та рекомендації щодо режиму харчування людей. Раціональна технологія готування їжі. Заходи щодо зменшення вмісту катіонів важких металів у харчових продуктах. Шляхи запобіганню накопичення небезпечних азотовміщуючих сполук в організмі людини. Методи детоксикації харчових продуктів від залишків пестицидів. Засоби запобігання вживанню в їжу продуктів, що отруєні мікотоксинами.

     Тема 6. Фізико-хімічні  методи визначення токсичних речовин у харчових продуктах.

    Основні теоретичні положення методів визначення токсичних речовин у харчових продуктах: молекулярна спектрометрія, атомна спектрометрія, потенціометричний метод, хроматографічні методи, радіометричні методи аналізу. Атомно-абсорбційний та фотометричний метод визначення важких металів у продуктах харчування. Іонометричний метод визначення вмісту нітратів та нітритів в харчових продуктах. Вимірювання залишків хлорорганічних пестицидів в продуктах методом газової хроматографії. Визначення залишків синтетичних пиретроїдів в продуктах методом ТШХ та газорідинною хроматографією. Експресне визначення об’ємної та питомої активності γ випромінюючих нуклідів за допомогою радіометра СРП-68-01. Методики вимірювання радіоактивності нуклідів у харчових продуктах.