Структура за темами

  • Загальне

    Під час широкомасштабного вторгнення багато українців стали на захист нашої держави. Щодня в районах бойових дій вони витримують значні психологічні навантаження та стрес, з якими інколи неможливо впоратися самотужки. Тому в умовах війни постали нові завдання перед психологічними службами, які працюють задля підтримки ментального здоров’я військовослужбовців. Метою курсу є поглиблення знань щодо надання психологічної допомоги військовослужбовцям, ветеранам та членам їх сімей.

    В данному курсі:

    - представлені основні концепції та моделі стресу, загальні механізми його розвитку, розкрито поняття травматичного та бойового стресу та висвітлено прояви бойової психічної патології;

    - розкрито особливості психологічного консультування військовослужбовців та ветеранів, які постраждали внаслідок травмівних подій, зокрема, з важкими наслідками бойових поранень та звільненими з полону, а також особливості консультаційної роботи з членами сімей військовослужбовців. 

    В результаті вивчення курсу набуті знання можуть бути використаний в роботі цивільних і військових психологів, представників громадських і волонтерських організацій та інших осіб, задіяних у сфері психологічної і соціально-психологічної допомоги.

    Викладач курсу

    Залановська Леся Ігорівна доцент кафедри психології, к.психол.наук.

    е.mail. lesia_zalanovskaia@ukr.net

  • Змістовий модуль 1. Особливості надання психологічної допомоги військовослужбовцям в умовах бойових дій

    • Тема 1. Травма та її наслідки для психічного здоров’я військовослужбовців

      Травматичний стрес. Психотравма як наслідок травматичного стресу. Поняття бойового стресу.  Змінені психічні стани військовослужбовців, викликані бойовий діями. Бойова психічна травма. Критерії діагностики бойової психічної травми. Динаміка розвитку бойової психічної патології. Прояви бойової психічної патології. Психотравмуючі фактори локального військового конфлікту. 

      • Тема 2. Профілактика негативних психічних станів і постравматичних стрессових розладів у військовослужбовців

        Прогнозування розвитку у військовослужбовців патологічних станів, пов᾽язаних з негативним стресом бойових дій. Прогнозування розвитку негативних психічних станів військовослужбовців на підставі їх індивідуальноособистісних особливостей .

        • Змістовий модуль 2. Особливості роботи з ветеранами війни на етапі відновлення

          • Тема 3. Особливості роботи з клієнтами які, мають важкі наслідки бойових поранень (ампутація кінцівок, зміни зовнішності, втрата зору)

            Наслідки ампутацій кінцівок в учасників бойових дій. Наслідки зміни зовнішності в учасників бойових дій. Психологічні особливості клієнтів із втратою зору внаслідок бойового поранення. Мілітарна ідентичність як один з визначальних чинників реадаптації до цивільного життя осіб з важкими наслідками бойових поранень.

            • Тема 4. Робота психолога з військовослужбовцями, які піддавалися тортурам та іншим жорстоким або таким, що принижують гідність, видам поводження та покарання

              • Тема 5. Соціально–психологічна допомога особам, які пережили полон і тортури

                • Тема 6. Специфіка стосунків психолог – клієнт у ситуаціях надання психологічної допомоги особам, які пережили полон та катування.

                  • Змістовий модуль 3. Особливості роботи з сім'ями військовослужбовців

                    • Тема 7. Особливості психологічної роботи з сім’ями постраждалих від полону й тортур

                      • Тема 8. Психологічна допомога під час переживання втрати