Глосарій


Огляд глосарія за абеткою

Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Все

Ж

ЖИРИ, ТРИАЦИЛГЛІЦЕРОЛИ

повні естери гліцеролу і одноосновних нерозгалужених вищих жирних кислот з парним числом атомів Карбону. Відноситься до нейтральних ліпідів. Насичені жирні кислоти в молекулах природних Ж. представлені звичайно стеариновою і пальмітиновою кислотами, а ненасичені-олеїновою, лінолевою і ліноленовою кислотами.


ЖИРНІ КИСЛОТИ

основний структурний компонент багатьох ліпідів (нейтральних жирів, фосфогліцеридів, восків та ін). Вільні Ж.к. присутні в організмах у незначних кількостях. В живій природі переважно зустрічаються вищі Ж.к. з парним числом атомів Карбону (С1424). Ж.к.можуть бути насиченими (пальмітинова, стеаринова та ін, загальна формула СnH2n+1COOH) або ненасиченими з подвійними зв'язками (рідко потрійними) (олеїнова кислота, незамінні жирні кислоти).Ж.к. синтезуються і руйнуються в живій клітині головним чином шляхом послідовного приєднання або відщеплення двовуглецевих фрагментів.