Глосарій
Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Все
Ж |
---|
ЖИРИ, ТРИАЦИЛГЛІЦЕРОЛИповні естери гліцеролу і одноосновних нерозгалужених вищих жирних кислот з парним числом атомів Карбону. Відноситься до нейтральних ліпідів. Насичені жирні кислоти в молекулах природних Ж. представлені звичайно стеариновою і пальмітиновою кислотами, а ненасичені-олеїновою, лінолевою і ліноленовою кислотами. | |
ЖИРНІ КИСЛОТИосновний структурний компонент багатьох ліпідів (нейтральних жирів,
фосфогліцеридів, восків та ін). Вільні Ж.к. присутні в організмах у незначних
кількостях. В живій природі переважно зустрічаються вищі Ж.к. з
парним числом атомів Карбону (С14-С24). Ж.к.можуть бути насиченими (пальмітинова,
стеаринова та ін, загальна формула СnH2n+1COOH) або
ненасиченими з подвійними зв'язками (рідко потрійними) (олеїнова кислота,
незамінні жирні кислоти).Ж.к. синтезуються і руйнуються в живій клітині головним
чином шляхом послідовного приєднання або відщеплення двовуглецевих фрагментів. | |